Продажбите на жилищни имоти в Турция нараснаха с 20,6% на

...
Продажбите на жилищни имоти в Турция нараснаха с 20,6% на
Коментари Харесай

Бум на сделките с чужденци за имоти в Истанбул и Анталия

Продажбите на жилищни парцели в Турция набъбнаха с 20,6% на годишна база през март, съгласно данни, оповестени от Турския статистически институт (TÜİK) на 15 април.

Общо 134 170 парцели бяха продадени предишния месец, по отношение на 111 241 през март 2021 година, показва TÜİK в месечния си доклад, написа " Марица ".

Продажбите на задгранични купувачи набъбнаха с 31 %, достигайки 5 567 бройки през март.

Продажбите на жилища на чужденци имат дял от 4,1% от всички продажби на жилища през март, съгласно TÜİK.

Истанбул, най-големият град в Турция, имаше лъвския дял от продажбите на задгранични купувачи с 2245 бройки.

Средиземноморският курортен град Анталия следва с 1434 парцела, а столицата Анкара е на трето място с 347.

Сред задграничните жители иранците са закупили най-вече къщи със 784 продажби. След тях са иракчани със 741 покупки и руснаци с 547.

През първото тримесечие на тази година в Турция са продадени 320 063 жилищни парцела, което е с 21,7% повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година

Продажбите на чужденци през първите три месеца са се нараснали с 45,1% на годишна база до 14 344 бройки.

Жилищата, закупени от руснаци в Турция, са се нараснали с 63,6% през първото тримесечие на годината в съпоставяне със същия интервал на 2021 година до 1535, до момента в който броят на закупените жилища от украинци се е нараснал със 71,6% до 381.

Правителството възнамерява промени в програмата за приемане на поданство, като усили минималната сума, нужна за вложение в парцели от задгранични жители, с цел да получат турско поданство.

В момента чужденците би трябвало да закупят недвижими парцели на стойност минимум $250 000, с цел да се възползват от програмата. Според план, разгласен от държавното управление в Анкара, минималното равнище на вложенията ще бъде нараснало до 400 000 $ или еквивалентна валута, заяви телевизия CNN Тюрк тази седмица, само че не се загатва от по кое време ще влезе в действие.

Кандидатите за поданство би трябвало да запазят закупения неподвижен парцел най-малко три години.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум отхвърли догатките, че цените на жилищата се повишават поради продажбите на парцели на чужденци.

" Това не е правилно. Около 40 хиляди задгранични жители купуват жилища в Турция всяка година. Това е дребна част от продажбите “, сподели Курум в изявление за CNN Тюрк.

Турция печели към 7 милиарда $ годишно посредством продажби на парцели на чужденци от 2017 година

С новата регулация турският пазар на първокласни парцели ще се съживи, сподели Баки Будакоглу, началник на оценителна компания за недвижими парцели.

„ След като стартира войната сред Русия и Украйна и бяха наложени наказания против Русия, знаем, че съветските вложители са се насочили към Турция, с цел да получат поданство. И добре прочут факт е, че междинната покупателна дарба на съветските вложители е по-висока от тази на вложителите от Близкия изток “, сподели Будакоглу.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР