Продажбите на храни намаляват за четвърти пореден месец. През септември

...
Продажбите на храни намаляват за четвърти пореден месец. През септември
Коментари Харесай

Скъпотията ни притисна. Ето от какво се отказваме

Продажбите на храни понижават за четвърти следващ месец. През септември оборотът в търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения се свива с 2,8% в съпоставяне със същия месец на предходната година, оповестиха от Националния статистически институт.

През юни, юли и август понижението на оборота при продажбите на храни беше надлежно с 3,1%, 10,2% и 3,9% на годишна база. Оборотите понижават макар внезапното повишаване на питателните артикули, пише  " Труд ".
-->
Това значи, че понижението на количеството купувани храни е доста. Всичко това е резултат от повишаването на храните. Много хора просто отхвърлят да купуват избрани храни на по-високите цени, което води до стесняване на оборотите.

Най-лесно хората могат да се откажат от артикули като чипс, вафли и дъвки, само че доста хора лимитират и покупките на плодове, салами и млечни артикули. В тази обстановка, в опит да запазят облагите си, търговци и производители не престават да подвигат цените, въпреки че от месец юли насам цените на тока за бизнеса действително са закрепени на малко над 250 лева за мегаватчас, а през последните месеци бензинът и дизелът поевтиняха.

Намаляване на потреблението е единственият метод за стопиране на инфлацията, разясниха икономисти. В резултат на конкуренцията в огромните търговски вериги нарастват храните, които на промоция се продават с 50% понижение или две на цената на едно. Много хора се трансфораха в ловци на промоции и купуват най-вече артикули с понижение.

Докато оборотът при продажбите на храни понижава, продажбите на текстил, облекла, обувки и кожени произведения през септември нарастват с близо 35% по отношение на същия месец на предходната година.

В индустрията през септември има спад с 1,7 на 100 по отношение на предходния месец, оповестиха от Национален статистически институт.

Намалява производството на хранителни артикули. През септември производството на хранителни артикули в страната се е свило с 9,2% по отношение на предходния месец, демонстрират данни на Националния статистически институт.

При състояние, че понижава потреблението на храни, производителите свиват и активността си. Спад при производството на храни по отношение на предходния месец е регистриран и през юни и юли.

Не единствено при храните има спад в производството. През септември производството на тютюневи произведения е намаляло с 13,1% по отношение на предходния месец, производството на питиета се е свило с 2,5%, а на текстил с 5,7 на 100, демонстрират данните на националната статистика.

При производството на машини и съоръжение има понижение с 3,3%, а при ремонта и инсталирането на машини спадът е със 3,7 на 100. При производството на дървен материал през септември също има дребен спад. В резултат общо в индустрията има спад с 1,7% по отношение на предходния месец.

Спад има и в строителството. През септември строителната продукция понижава както по отношение на предходния месец, по този начин и на годишна база. Причина за това са по-малкото действия по пътищата в страната, възлагани от държавния бюджет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР