Прочутият български женски хор Мистерията на българските гласове тръгна на

...
Прочутият български женски хор Мистерията на българските гласове тръгна на
Коментари Харесай

Мистерията... тръгна на турне в Европа

Прочутият български женски хор " Мистерията на българските гласове " потегли на следващото си турне зад граница. То стартира през вчерашния ден, 30 май, от Кутанс, Франция, на 38-то издание на джаз фестивала Jazz Sous Les Pommiers, чиито уредници в задатък дефинират присъединяване на българките като едно от безспорните събития на проявата и където хорът ще показа сцената с имена като Джошуа Редман и Рон Картър.

Оттам съставът отлита за Барселона - на 1 юни с Лиса Джерард ще пее на един от най-влиятелните испански музикални фестивали " Primavera Sound ", в който вземат участие и тазгодишната носителка на " Грами " Карди Би, Ерика Баду, Тейм Импала.

Следват концерти в Порто, Лисабон, Брага (4, 5, 6 юни) и в Куийн Елизабет хол в Лондон (7 юни). Лондонското присъединяване е второто за състава в столицата на Англия за тази година. Турнето приключва с три концерта в Полша - Варшава, Вроцлав и Шчечин (10, 11, 12 юни).

Съставът показва най-новия си албум, " БууЧииМиш " взаимно с Лиса Джерард, публикуван през май 2018-а. Миксът сред обичаен български фолклор и музикалните музи на звездата от " Dead Can Dance ", инструменталисти и бийтбокс се оказва извънредно сполучлив. Публиката в разнообразни страни въодушевено възприема смелия опит на продуцента на плана Бояна Бункова от " Шуберт мюзик пъблишинг ", сбъднат музикално от композитора Петър Дундаков с добавени дудук, гъдулка, китара, контрабас и с присъединяване на бийтбоксъра Скилър.

" След като преживяхме напълно позитивната реакция на фенове в Германия, Швейцария, Полша, Франция, Италия и Холандия, гледаме самоуверено напред. Готови сме за нови провокации. В това отношение доста ни оказват помощ самият хор и неговият диригент Дора Христова ", споделя Бункова.

Седем концерта в три страни от началото на 2019 година предхождаха началото на турнето във Франция, Испания, Португалия, Англия и Полша. Годината стартира за " Мистерията на българските гласове " в Лондон, продължи с присъединяване в Пловдив със симфоничен оркестър и с две оперни изпълнителки и с гостувания в " Концертгебау " - Амстердам, и в Айндховен (Холандия). Последваха нови три участия на хора в България - в зала 1 на НДК в София, в Търговище и Лом.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР