Пробойна в конституционното мнозинство. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не

...
Пробойна в конституционното мнозинство. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не
Коментари Харесай

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство

Пробойна в конституционното болшинство. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не е склонен с текстове от предложенията за изменение на главния закон.

Нееднократно болшинството уверяваше, че има такава поддръжка, че да се случат измененията в Конституцията, само че през днешния ден в пленарна зала стана ясно, че това не е напълно по този начин.

Бойко Рашков няма да поддържа Конституцията в този й тип. Критиките му бяха по отношение на текстовете за основния прокурор. Засилвала се политическата опция да се избират основни прокурори без качества, съгласно него. При измененията през 90-те години е имало консенсус за баланс, а за Висш съдебен съвет е имало единодушие за паритет. " Ти си го избра " - тези паметни реплики на " един прокурор към един политик ", напомни някогашният вътрешен министър. А измененията внушавали, че политиците ще се месят в прокуратурата, уверен е Рашков.

Днес законотворците се заеха с дебатите по измененията, като се намесиха постите и литературните съпоставения. Според Надежда Йорданова измененията в Конституцията са основа за едно благоденстващо общество. Тя е оптимист, че този парламент е на път да реши проблемите на правосъдната система. Една от задачите е да върнем прокуратурата там, където й е мястото, съобщи Йорданова. Главният прокурор не би трябвало да бъде свръховластен, по мнението й, а членовете на Висш съдебен съвет би трябвало да са изявени експерти, а не партийно подвластни. Друга част от измененията целят подсилване на парламентарната република, посочи националният представител. Затова и Народното събрание ще работи при служебно държавно управление и то няма да е безотговорно. Това са значими въпроси, които ще подобрят климата, счита Надежда Йорданова.

Съгласието е допустимо, регистрира и Радомир Чолаков от ГЕРБ. С Конституцията би трябвало да се борави деликатно, с цел да не се трансформира в нуклеарна бомба, а оценката му е, че все още депутатите подхождат деликатно към Основния закон. Той посочи, че за следващ път ще има промени на значим закон по време на пости. Досегашната процедура не показвала добър резултат все поради грехове, по тази причина и прикани да се прояви примирение.

Страстите бушуват, а времето ни е извънредно малко, предизвести националният представител. Дано на Бог не му е омръзнало да пази тази измъчена страна, акцентира той.

Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия съзря коледния дух, а депутатите били в паралелна галактика. Мнозинството трябвало да подходи малко по-самокритично. Социалистът вижда несъгласия в текстовете от Конституцията и други законодателни промени на болшинството. Според него основният прокурор се обезсилвал до степен, че се превръщал в основен секретар на Върховната прокуратура и даже в юношески омбудсман. Конституцията- това са носещите съществени на нашата страна, сподели още аленият народен представител. Санчопанчовци на задкулисието пък били ръководещите, по тази причина и към този момент не му били симпатични.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР