Проблемите със строителството вземат жертви - политически емблеми на управлението

...
Проблемите със строителството вземат жертви - политически емблеми на управлението
Коментари Харесай

Иван Шишков: Едва 16 км пътища са направени както трябва за две години

Проблемите със строителството вземат жертви - политически емблеми на ръководството на ГЕРБ, счита служебният районен министър

Каква е " диагнозата ", има ли " лекуване " за пътищата ни?

" Диагнозата е сложена от дълго време, лекуването също е в развой. Диагнозата разпали политическите духове и сътвори напрежение. Колкото повече се задълбочаваме в това да влизаме дълбоко във обстоятелствата, толкоз повече стават ясни нещата. Голяма част от ремонтите, които са били пътища за съществени поправки, са правени като настоящи поправки. Проблемът е, че нямаме решение за градеж, няма контрол, няма утвърдени планове ", съобщи служебният районен министър арх. Иван Шишков в студиото на " Денят ON AIR ".

Пред той разгласи, че е направил спомагателна инспекция. " В голямата си част пътищата, които са правени като съществени поправки под прикритието на настоящи поправки, е имало и планова подготвеност. Нямало е проблем тогава управлението на АПИ да ги разпореди с решение за градеж, с контрол и тези пътища и поправки да имат решение за прилагане ", заяви министърът.

Част от казуса за положението на пътищата се крие във обстоятелствата, акцентира арх. Шишков. " След като установихме преди тези години в интервал от 2019 до началото на 2021 година какъв брой съществени ремонта са направени такива, каквито би трябвало да бъдат. 16 км пътища са направни като съществени поправки. Това е всичко осъществено както би трябвало - с документи, с решение за градеж ", акцентира той.

В студиото служебният районен министър разяснява и нападките на ГЕРБ. " На тях не им харесват обстоятелствата. Ние направихме няколко инспекции и те бяха за обекти, които имаха позволение за градеж ", изясни той и добави, че инспекциите ще продължат.

" Нямам никакви упования. Ще направя инспекциите такива, каквито би трябвало да бъдат. Вече знам с какво би трябвало да ги съпоставям. Ще забележим след месец и половина какво ще се случи ", уточни той и напомни решението на Народно събрание да се платят 50% от всички поправки.

" Държавата заплати 50% и от противозаконното строителство. Другият коментар е по отношение на моята активност за разплащането - в този момент няма да разплатим ремонтите, които съставляват съществени поправки, ще платим единствено тези, които съставляват настоящи поправки. Тези поправки, които са изпълнени по закон. Затова беше решението за Министерски съвет. Това са старите отговорности, които ще платим на компаниите, само че те са единствено от настоящите поправки. За главните поправки компаниите нямат съображение да си ги получат. Щета е нанесена и в строителния отрасъл ", изясни министърът.

Арх. Шишков посочи, че е водил продължителни диалози със строителния отрасъл. " Когато започнаха митингите на строителните компании, не беше ясно дали са жертва или участник, към днешна дата мога да кажа, че в главната си част строителните компании не са съучастници, само че може да се окаже, че има единични съучастници ", сподели още гостът.

По думите му е необходим разговор, правда и отстояване на политиките, които да движат страната напред. " В момента кметовете на двата най-големи града на България - и госпожа Фандъкова и кметът на Пловдив, имат проблеми със строителството. Очевидно е, че този развой е създаван години обратно и взема жертва. Жертва стават политически емблеми на ръководството на ГЕРБ ", съобщи арх. Шишков.

" Предишният длъжностен кабинет съвсем не е възлагал поправки. В предходните служебни кабинети ремонтите са възлагани от ГЕРБ. И това са тези пари, които изплащаме ", безапелационен е гостът.

Одобрен е лот 9 на автомагистрала " Хемус ", разгласи министърът.

" Във времето, в което съм районен министър, съм одобрил повече от 100 км подробни устройствени проекти, касаещи автомагистралите в България. Това е добра основа за идващия постоянен кабинет ", счита арх. Шишков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР