Проблемите с психичното здраве засягат едно на всеки пет деца.

...
Проблемите с психичното здраве засягат едно на всеки пет деца.
Коментари Харесай

Психичното здраве на децата и младите хора – що е то?

Проблемите с психологичното здраве засягат едно на всеки пет деца. Те включват меланхолия, тревога и поведенческо разстройство и постоянно са директен отговор на протичащото се в живота на децата.

Тревожно е обаче, че в България няма точни данни какъв % от децата и младежите, които изпитват проблем с психологичното здраве, не получават помощта, от която се нуждаят.

Психическото здраве на децата е също толкоз значимо, колкото и физическото. То им оказва помощ да развият резистентност и да се оправят с разнородни провокации, които животът им сервира, както и да израснат като цялостни и здрави възрастни.

Нещата, които могат да оказват помощ за поддържане на психическото здраве на децата и младежите, включват:

· да са в положително физическо здраве, да се хранят уравновесено, да спортуват и постоянно да вършат упражнения;
· да имат време и независимост за игра навън и на закрито;
· да бъдат част от семейство, в което възрастните са в положително здраве и се схващат добре;
· да вървят в учебно заведение, в което има почитание и грижи за всички деца;
· да имат чувството, че са чути и разбрани;
· да имат пространство за изявата и творчеството;
· да вземат участие в локални начинания, които да способстват за развиването на мястото, където живеят.

Какво може да повлияе на психологичното здраве на децата и младежите?

Промените постоянно работят като отключващо събитие: пренасяне на дома, раждане на брат или сестра в фамилията, разлъка с близки хора, започването или промяната на учебно заведение, прекосяването сред учебните степени, компликации в общуването, дългите затваряния в резултат на пандемията. За някои деца, домът и учебно заведение може да са място за приятни страсти, за други - място за тревога.

Има ли по-голяма възможност някои деца и младежи да имат проблеми с психологичното здраве?

Някои рискови фактори могат да създадат децата и младежи по-склонни да изпитват проблеми с психологичното здраве, в сравнение с други.

Тези фактори включват:

· Здравословно положение.

Ако дете боледува дълго и това води до нарушена връзка с връстниците, както и до прекарвания като болнично лекуване или тежки инвазивни процедури.

· Състоянието на възрастните, които си грижат за детето.

Ако възрастните физически липсват (поради работене в чужбина, висока ангажираност или свои заболявания) или пък са тъжни и неудовлетворени. Също по този начин, в случай че възрастните са в спорове или други нерешени връзки. Подобна е обстановката, в случай че има родител, който е имал психологични проблеми, проблеми с алкохола или е имал проблеми със закона.
Това, че родители липсват или страдат, повлиява на прочувственото положения на детето и го попречва в построяването на лична резистентност, защото вниманието му и фокусът му отиват за поддържане на салдото на възрастните.
Важно е да се означи, че психологичното положението на учителите също влия върху това на децата. Ако те са обезпокоени, тревожни или професионално прегорели, не съумяват да се свържат и да имат дейно другарство с децата, това също въздейства върху детския психологичен свят.

· Връзката с връстниците.

Ако детето е в изолацията или поддържа връзка единствено с възрастни, които не са естествената му среда за развиването. Ако не споделя игри, наслада, даже и спорове със своите връстници.
Детето, което не успее да развие любознание към света и другите на своята възраст, след това мъчно открива код за другарство с тях и може да се възприятие като новобранец или нежелателен сътрудник в взаимните действия.

· Пространството и време.

Няма подозрение, че достъпът на децата до пространства и време са доста значими за израстването им. Тенденцията за загуба на детски пространства за игра (особено в огромните градове), страхове от потреблението на външно пространство (поради трафик, „ непозната заплаха “), както и от все по-ограниченото време ги лишават от детски прекарвания и благоприятни условия. Възможности за развиване на другарства и договаряне на взаимоотношения; благоприятни условия за хващане и схващане на цялостната гама от страсти, в това число такива като ревнивост, досада или яд, както и благополучие и удовлетворение; благоприятни условия за вдишване на опасности, завършения и злополуки; да има контакт с природата и околната среда. Детето е жива персона и има потребност от придвижване, изпробване, а даже и притихване в свое си пространство.

· Насилието.

Ако детето е жертва на тормоз или физическо или полово принуждение, изпитва дискриминация или има дълготрайни усложнения в учебно заведение.
Въпреки че това не се приказва доста, детето може да усеща като принуждение и това, което чува към себе си и което е в прорез с вътрешното му чувство за правдивост и истина.

· Бедност.

Бедността, с изключение на ограничения и несвойствени за детството действия, е и неналичието на вероятност. Детството съдържа в себе си позитивизма на целия живот, който следва и то не би трябвало да е обременено от компликациите на оцеляването. Децата израстващи в беднотия постоянно носят в себе си риска за развия тревога или меланхолия.

В умозаключение е значимо да се каже, че не е наложително децата, които са подложени на тези фактори, безусловно да имат проблеми с психологичното здраве,
когато пораснат. Съществуват голям брой стратегии, към които могат да се извърнат за помощ, както и не е изключено те самите да развият прочувствена резистентност.

Затова е толкоз значима инвестицията в предварителна защита на психологичното страдалчество и промоция на психологичното здраве. В този развой значима роля играят просветителната система, здравната система, обществената система, поддръжката за фамилиите, разгръщането на цялостния капацитет на самите деца и младежи. Един от пътищата към това е онлайн платформата за осведоменост, самопомощ и взаимопомощ, която УНИЦЕФ и сътрудници имат упоритостта да изградят и да дават за елементарно, гратис и потребно прилагане на всички младежи в България.

Повече за акцията на УНИЦЕФ в поддръжка на психологичното здраве на децата и младежите в България „ Отвъд усмивките. Как си в действителност? ” и по какъв начин дружно можем да помогнем на младежи и младежи да се оправят със напрежението, тревогата и депресията в изискванията на пандемия можете да научите на.

Подкрепете УНИЦЕФ да сътвори онлайн платформа за детско и младежко психологично здраве, като станете БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения от 5 лева към УНИЦЕФ. Изпратете СМС с цифра 5 на 1021 или дарявайте онлайн на. Основен медиен сътрудник на акцията е Нова Броудкастинг Груп и Нетинфо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР