Проблемите на миналото, промените в настоящето и плановете за бъдещето.

...
Проблемите на миналото, промените в настоящето и плановете за бъдещето.
Коментари Харесай

Осем мениджъри за миналото, настоящето на офис пазара и за плановете си

Проблемите на предишното, измененията в сегашното и проектите за бъдещето. Това бяха трите съществени тематики, по които " Имоти и вложения " потърси мнението на най-утвърдените офис мениджъри в България. Хората, които ръководят едни от най-големите офис здания и развиват едни от най-големите планове, дадоха отговор на следните три въпроса:

1. Кои са главните трендове, които наблюдавате на офисния пазар сега? 2. Как се отрази пандемията върху вашия бизнес? 3. В каква посока смятате да се развивате в бъдеще?

Таня Косева-Бошова, ръководещ сътрудник на Lion`s Head, ръководител на Асоциацията на притежателите на бизнес здания
Таня Косева-Бошова Фотограф: Цветелина Белутова
1. Наблюдаваме последователно завръщане на чиновниците в офисите при хибриден метод на работа. Голяма част от световните компании към този момент приканват или инструктират чиновниците си за това. Това направиха да вземем за пример Oracle, които са наши наематели в Букурещ с 25 000 кв.м.
Реклама
След пандемията всички анализатори и мениджъри се убедиха, че фирмите са живи организми, които имат потребност от собствен дом - по-точно офис. Офисът става все по-голям за създаване и показване на корпоративната просвета на една компания, изключително в мощно конкурентен пазар на труда. Това подтиква фирмите да търсят все по-добри, забавни, зелени и съвременни офиси - по този начин те са конкурентни в битката за гении - качествени чиновници.

2. Нашите офис здания не пострадаха по време на пандемията. Наемателите на " Мегапарк " и " Полиграфия " в София и Oregon Park в Букурещ са главно огромни интернационалните компании с световни политики за ръководството на човешкия запас. Всички те резервираха своите офиси, а мнозина удължиха периодите им. Наскоро подписахме нов 10-годишен контракт за наем с Thermo Fisher в " Мегапарк " в най-голямата офисна договорка за 2022 година - 9000 кв.м.

Използвахме времето през последните две години, с цел да ремонтираме и възобновим общите елементи на " Мегапарк " преди завръщането на чиновниците в офиса. Изградихме страхотни зелени тераси, два нови ресторанта, зони за отмора и другарство, нова БМС система.

Не на последно място, довършихме строителството и продадохме Park Lane Office Center на SAP в миг, в който никой не вярваше, че такава договорка е допустима. Това беше най-голямата договорка на капиталовия пазар за 2021 година
Реклама
3. Предстои да открием ново co-working пространство в " Мегапарк " - MyFlex. Тази нова услуга адресира нуждата на фирмите да са гъвкави и да могат да реагират бързо на изменящата се бизнес среда. MyFlex е страхотна опция за дребни бързо растящи компании да работят в уютна и съвременна бизнес среда, да поддържат връзка с други динамични компании и да порастват.

От капиталова позиция продължаваме да имаме вяра в вложенията в качествени съвременни офис здания на вярната локация и по тази причина продължаваме да търсим подобаващи имоти за идващите ни офисни планове.
Асен Лисев, притежател и шеф на MBL, Office X Асен Лисев 1. Засилен интерес към наемането на офис от започващи, млади и новаторски компании на фона на рекордно количество празни офиси и устойчива наклонност за понижаване на наетите площи от огромните компании.Превключване към модели за офис като услуга (гъвкави офиси, коуъркинг и т.н.). 2. На фона на останалите компании в сектора ние сме извънредно диверсифицирани и пандемията имаше и отрицателни, и позитивни отблясъци за бизнеса. Предпочитам да няма повече пандемии и войни, само че сме наясно, че светът и природата постоянно могат да ни изненадат с следващото предизвикателство. 3. Здраво стъпили на земята, ще продължим да влагаме в действителни активи, като следим развиването и на виртуалните такива.Фокусът ни постоянно е бил към основаването на съвършения екип от експерти и образованието на нови фрагменти и това продължава с цялостна мощ да важи за бъдещето.
Давид Давидов, ръководещ съучастник, Garitage Park
Давид Давидов Източник: Личен списък Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Икономика 3 Свят 1 Икономика 2 Транспорт 3 Икономика 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама
1. Отчитаме задоволително индикации за раздвижване на офисния пазар в границите на 2021 и началото на 2022 година спрямо 2020 година Не бихме обаче нарекли тези трендове възобновяване - налице ще бъде смяна в метода на прилагане на площите, както и в немалка степен в тяхната функционалност. Същото ще докара и до известни оптимизации в потребностите от офисно пространство. Вместо 100% работни места за чиновниците ще следим планувани работни места до 60-70% от общия брой на чиновниците, без закрепено работно място.

Според нас стартира да тече един равномерен развой по връщане на чиновниците на фирмите във физическия офис. След две години главно отдалечена работа той няма да бъде лек и ще изисква известна креативност от работодателите. В резултат на посочените нагоре оптимизации на офисното пространство ще бъдем очевидци на разнообразни смесени форми на прилагане на офисите - композиция от отдалечена и офисна работа, образуване на площи за екипна работа и процеси. Все по-често обаче чуваме, че работата от разстояние не дава нужния резултат на фирмите, понижава успеваемостта и основава редица неудобства за постигането на оптимални резултати.

2. Като цяло офисният пазар и в частност нашият план бе по-леко обиден от пандемията спрямо други сегменти от пазара - да вземем за пример този на комерсиалните площи. Водихме рационален разговор с нашите наематели и оказвахме помощ в друга форма там, където имаше нужда - бизнеси, които бяха директно наранени от наложените ограничавания. В най-голяма степен това бяха комерсиалните обекти, които на процедура изгубиха своята клиентела, откакто болшинството от ползвателите на постройките работиха от у дома. Излизаме от този двегодишен интервал финансово постоянни и с оптимизъм за скорошна реализация на дребното свободни площи в комплекса.

3. В рамките на нашия комплекс следва реализацията на още една офисна постройка, с по-голяма височина от съществуващите. Тя е в развой на планиране и чакаме да имаме документална подготвеност в границите на годината. Самото строителство обаче няма по какъв начин да бъде стартирано при настоящето положение на строителния пазар. За страдание трагичните събития в Украйна се отразиха тежко и на цените на множеството материали. Изготвените до миг бизнес проекти са към този момент неизпълними и ще се наложи да отложим своите проекти до най-малко отчасти възобновяване и нормализация. Надяваме се това да се случи в границите на идната година.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Георги Иванов, изпълнителен шеф на " Форт Нокс " 1. Наличие на свободни офис площи и увеличена конкуренция. Преосмисляне на дизайна на вътрешното пространство на офис площите. Затруднения за услугите, ориентирани към чиновници на компании наематели. 2. Негативно във връзка с проектите за разгръщане на компании наематели. Забавя стъпването на пазара на нови компании. 3. Без радикални промени в дълготрайните проекти, само че с еластичност и адаптиране към измененията в средата.
Иван Табаков, управител на Bulgaria Mall и бизнес комплекса Bulgaria Towers
Иван Табаков Източник: Личен списък
1. Светът се трансформира с много бързи темпове и всички ние би трябвало да се приспособяваме, с цел да можем да отговорим на упованията на фирмите и техните - евентуално - изменени потребности. С отпадането на коронавирус ограниченията следим завръщане на чиновниците на нашите наематели в двете офис здания Bulgaria Towers, както и все по-голямо раздвижване в Bulgaria Mall, който е част от комплекса.

Може би е прекомерно рано да се предвижда по какъв начин ще се развие постковид пазарът на офис площи, само че едно е ясно - фирмите няма да се откажат от своите бизнес пространства. Да, проучвания демонстрират, че, от една страна, чиновниците ще желаят да запазят опцията за хибриден модел на работа, само че, въпреки това, хората имат нужда от приветлива и уютна среда в офиса, с цел да могат да се срещат с сътрудниците си, да разискват хрумвания и да осъществят плановете си по най-ефективен метод.

По-скоро считам, че офис пространствата се трансформират и дават опция на наемателите и техните екипи за оформят средата по този начин, както би била най-подходяща, с вдъхновяваща и мотивираща работна атмосфера.

2. Точно по време на пандемията открихме нашата нова офис постройка от бизнес комплекса Bulgaria Towers. Още с отварянето на North Tower имахме над 80% отдадени офис площи. Бих споделил, че това е един от най-амбициозните планове, осъществени у нас през последните няколко предизвикателни години.

Разбира се, това не значи, че пандемията не ни е засегнала. Проектът обаче е атрактивен за наемателите, тъй като предлага прелестната симбиоза сред офис и търговски площи.

В последните години от ден на ден компании, изключително от IT и BPO бранша, имат високи условия към офисите си. А клас постройките са желани, само че измежду критериите са непосредственост до търговски площи и доста улеснения, от които чиновниците да се възползват, тъй като съгласно редица проучвания за така наречен милениали и Gen Z салдото сред работа и персонален живот е приоритет. Bulgaria Mall е част от бизнес комплекса Bulgaria Towers, което дава на хората комфортна и разнообразна зона за хранене, голям брой магазини, кино, супермаркет и богат избор от услуги, от които могат да се възползват.

3. Като всички и ние гледаме към бъдещето с вяра да успеем да изпълним задачите си и да надградим положителните бизнес практики, които изповядва нашата компания. Имаме съществени проекти за рационализация и въвеждане на цифрови планове, които ще улеснят нашите сътрудници и клиенти.
Адина Уелш, изпълнителен шеф на " Райфайзен пропърти мениджмънт България " Адина Уелш 1. Утвърдените интернационалните компании към този момент са достигнали най-благоприятен за пазара размер и сега са в стадий на изчакване, без да вземат радикални решения. 2. Не загубихме нито един наемател, даже в противен случай - успяхме да притеглим нови, като да вземем за пример CBRE и Palfinger. Никой от наемателите ни не е понижил доста размера на заеманите си площи - по-скоро се реорганизираха, с цел да се оправят с условията за отдалеченост. От позиция на ръководството на постройките работата от у дома ни даде опция да възобновим зоните с огромен човекопоток (като лобито в Сграда 1 от Expo 2000 Office Park и гаражите в две от постройките ни). Освен това успяхме да притеглим най-хубавия оператор на пазара и да отворим японски ресторант - JaZu. Както се споделя: " Уверете се, че в никакъв случай не пропилявате една добра рецесия. " 3. Продължаваме да се развиваме и да влагаме в България, като кандидатствахме за позволение за градеж на първата от три офис здания на новата ни локация, която се намира наоколо до Борисовата градина и " Аджибадем Сити клиник Болница Токуда " - планът се назовава Expo Forest Office Park. Имаме добър набор от евентуални наематели, само че несигурността във връзка с цените на строителството към този момент е предизвикателство.
Олга Стоичкова, асет управител на офис портфолиото на " Феърплей интернешънъл "
Олга Стоичкова Фотограф: Цветелина Белутова
1. Инвестициите в офис сегмента забавиха темпове. Довършват се започнатите планове, а стартиралите нови са малко. Наемателите пробват да реорганизират интервенциите си през последните две години, като залагат на разнообразни разновидности. Все още не сме очевидци на обединен метод към потреблението на офис площите. Всяка компания пробва да откри личното си решение, което е доста забавно за наблюдаване, само че внася неизясненост в краткосрочното предугаждане. В нашето портфолио нямаме наематели, които са понижили площите си. Всички, с които подписахме удължение на периода на договорите, резервираха квадратурите си

или ги усилиха. В момента търсенето на висок клас офиси е устойчиво и наемните равнища се резервират, даже имат леко нарастване в нашите местоположения. Очаквам наклонността да се резервира през идващите година-две.

2. Нашите наематели се усещаха спокойни да идват в офиса, само че огромна част от тях, които имат световна политика да работят от у дома по решение на централните им офиси, се съобразяваха с тези насоки. В момента следим бързо възобновяване на броя хора, работещи от офиса. В рамките на последните няколко седмици съвсем всички чиновници в постройките се завърнаха. Някои 100%, други на ротационен принцип, само че нямаме компания, която да продължава напълно да работи отдалечено. Очакванията на някои анализатори за радикални промени в сегмента не се оправдаха. В този смисъл пандемията не се отрази доста мощно на офисите като се изключи първичния потрес, който изпитахме всички - и наематели и наемодатели. Но запазихме успокоение и продължихме да работим в открития ред.

3. " Феърплей " е от дребното дейни вложители в офис здания, които започнаха строителство в края на 2021 година Новият ни план е с изключителна локация и качество, което ни дава учредения да считаме, че ще бъде доста сполучлив. Създаваме зелена офис постройка в идеалния център със 17 000 кв.м повърхност и към този момент има сериозен интерес от корпоративните наематели. Предстои ни също реставрация на част от съществуващите здания за повишение на енергийната успеваемост и възобновяване на дизайна на общите елементи. Дигитализираме изцяло процесите по ръководство на постройките, като използваме откритите на пазара софтуери, с което отговаряме на високите упования на нашите клиенти.
Любомир Младенов, действен шеф на BSR Sofia Любомир Младенов 1. Разбира се, главната наклонност, която се следи от март 2020 насам, е работата от у дома. Ковид рецесията форсира този развой и в този момент се следят резултатите върху целия офис пазар както у нас, по този начин и по целия свят. Наемателите сега са внимателни във връзка с своите проекти за агресия или релокация, като избират в огромна степен да предоговорят своите контракти, като търсят оптимизация на разноските и спомагателна еластичност. Що се отнася до предлагането, инфлацията при строителните материали, както и настоящият размер свободни площи ще създадат някои от плануваните планове нерентабилни, заради което чакам снижено равнище на нови офис здания в средносрочен проект. 2. Не единствено че успяхме да преподпишем огромна част от съществуващите си контракти, само че също по този начин привлякохме и нови наематели, като да вземем за пример Broadcom и Kenes. Неминуемо пандемията се отрази и на нас, най-много в частта с посещаемостта от страна на чиновниците. 3. В момента фокусът ни е върху това да отговорим на новите трендове, свързани с ESG вълната. Това значи както узаконяване, обвързвано с стабилно строителство и ръководство, като да вземем за пример BREEAM, каквото към този момент имаме, по този начин и основаване на една сигурна и спокойна работна среда за всички наши настоящи и бъдещи наематели. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР