Проблемите на домашното насилие в Република България обсъждаха на провелата

...
Проблемите на домашното насилие в Република България обсъждаха на провелата
Коментари Харесай

Дискутираха на научно-приложна конференция в Русенския университет проблемите на домашното насилие

Проблемите на домашното принуждение в Република България обсъждаха на провелата се на 26.11.2021 година в Русенския университет „ Ангел Кънчев " научно-приложна конференция на тематика „ Взаимодействие сред институциите при решение на случаи на домашно принуждение ". Форумът се провежда от катедрата по „ Наказателноправни науки и сигурност " към Юридическия факултет и е обвързван с интернационалния ден за елиминиране на насилието против дамите на Организация на обединените нации - 25 ноември. Ректорът на Русенския университет - акад. Христо Белоев, дтн откри конференцията и насочи одобрение към участниците в нея.

Доклади изнесоха преподаватели и докторанти от Русенския университет „ Ангел Кънчев ", Софийския университет „ Св. Климент Охридски ", Института за страната и правото при Българска академия на науките, Югозападния университет „ Неофит Рилски " - Благоевград и Академията на Министерство на вътрешните работи. От практиката се включиха представители на Община Русе, Районен съд - Русе, Софийска и Русенска районна прокуратура, Групово дело „ Национална полиция " - София, ОД на Министерство на вътрешните работи - Русе, Централна комисия за битка с противообществените прояви на малолетните и малолетните към Министерски съвет, районен съд „ Изпълнение на наказванията " - Русе, Адвокатска гилдия - Русе, Регионално ръководство на образованието - Русе, УМБАЛ „ Канев " - Русе, УМБАЛ „ Медика " - Русе, Център за психологично здраве - Русе, дирекция „ Социално подкрепяне " - Русе, както и шефове на учебни заведения от гр. Русе. Участие взеха и представители на неправителствени организации - съдружие „ Център Динамика " - Русе, „ Асоциация Деметра " - Бургас и „ Каритас " - Русе.

Основен акцент на конференцията бяха отговорностите и дейностите, с които са натоварени съответните институции при решение на съответни случаи на домашно принуждение. Техните представители изложиха механизма и правната рамка за използване на пълномощията им, както и сериозните компликации, които срещат при противодействието на този проблем. Набелязаха се съответни ограничения за възстановяване на междуинституционалното взаимоотношение и повишение информираността на обществото по проблемите на домашното принуждение.Темите на отчетите обхващаха трите съществени стълба, на които се крепи търсеният краен резултат при неговото решение: предварителна защита - отбрана - следствие. Участниците се сплотиха към визията, че това допуска мултиинституционален метод, въвеждането на който ще обезпечи на жертвите на домашно принуждение нужната правоохранителна, здравна, юридическа, психическа и обществена помощ.

В конференцията като слушатели се включиха преподаватели, студенти и докторанти на Русенския университет, представители на институции и жители, които имаха опция да изкажат отзиви и да зададат въпроси на създателите на отчетите. Всички те участваха интензивно, като зададоха голям брой настоящи въпроси и показаха дейната си гражданска позиция по тематиката за домашното принуждение в нашата страна.
Предоставените на уредниците отчети ще бъдат оповестени в алманах, който ще бъде публикуван при започване на 2022 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР