Проблемът със зърното продължава.България е сред петте страни, които са

...
Проблемът със зърното продължава.България е сред петте страни, които са
Коментари Харесай

Задава ли се криза с олиото?

Проблемът със зърното продължава.България е измежду петте страни, които са най-потърпевши от украинския импорт на зърно, защото те оферират по-евтин артикул и става дъмпинг. Без значение дали има възбрана или не има различен пробелм и това е, че толкоз доста слънчоглед няма къде да бъде модифициран.

“Не желая да тревожа никого, само че това след време може да докара и до рецесия с олиото. Зърно има, само че мощ за преправка няма. В момента са изумени най-големите мощности за преправка на Украйна. Като няма кой да преработи зърното, от кое място ще пристигна олиото? ” Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в ефира на Нова телевизия.
-->
Вътев посочи, че България е обезпокоена на първо място от слънчогледа. " Ние произвеждаме към 2 млн. тона годишно, а Украйна сред 12 и 14 млн. тона. България обаче има потенциал за преправка на към 3 млн. тона слънчоглед и по тази причина ние постоянно внасяме още към 1 млн. тона суровина.Тази година се чака Украйна дза създаде 14 млн. тона слънчоглед, само че нито в България, нито в Румъния ще могат да го преработят. Капацитета не ни стига. Т.е. ние не можем нищо да го създадем и като пристигна украинския слънчоглед ще се получи едно запушване, тъй като няма какво да го вършим. И това е притеснително. Затова би трябвало да има директни коридори, с цел да може всички зърнени култури, които Украйна създава, да отидат там, където има потребност. В България няма какво да го вършим. Трябва да защитим своето произвеждане и да го употребяваме, а като не ни стигат количествата, тогава да се възползваме от непознатия импорт, коменира Вътев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР