Проблемът с тежките произшествия и с управлението на превозни средства

...
Проблемът с тежките произшествия и с управлението на превозни средства
Коментари Харесай

Конфискацията на автомобили на употребили алкохол и наркотици шофьори, ще има изключителен ефект

Проблемът с тежките катастрофи и с ръководството на транспортни средства след приложимост на алкохол и наркотични субстанции не може да се взема решение единствено на плоскостта на наказателното право, споделя в изявление за Българска телеграфна агенция заместител на основния прокурор Иван Гешев

„ Държавата в лицето на всички виновни институции е длъжна да направи нужното, с цел да се сведат до най-малко тежките транспортни катастрофи. Органите на правосъдната власт извършват своите отговорности, само че даже и най-тежките наказания не могат да върнат отнетото в тези случаи, тъй като то няма никакво друго измерение, с изключение на човешко. Нито един живот не трябва да се изгубва по този метод “, акцентира заместител основният прокурор Красимира Филипова в изявление за Българска телеграфна агенция.

 

Тя показва, че казусът с злополуките и с ръководството на транспортни средства след приложимост на алкохол и опиати няма да се реши единствено на плоскостта на наказателното право. Няма да проработи и едно механично увеличение на наказванията за този тип закононарушения, счита Филипова.

„ Предхождащи наказателния развой са превантивните ограничения и административнонаказателните производства. Наложителен е изчерпателен метод, който да включи целия развой, обвързван с регламентирането на ръководството на моторни транспортни средства – промени в Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП) и в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), относими най-много към придобиването на дееспособност, към административнонаказателния развой по санкционирането на неправоспособните и на нарушителите, използването на насилствените административни ограничения, както и отговорностите и пълномощията на контролните органи “, изяснява още заместител основният прокурор.

Красимира Филипова напомня, че от повече от 2 години управлението на прокуратурата предлага експертни оферти за промени в Наказателния кодекс, свързани със санкционирането на пияни и дрогирани водачи.

 

„ Основното ни предложение и през 2020 година, и през актуалната година, е обвързвано с въвеждането на експлицитна норма, според която във всички случаи на ръководство на моторно транспортно средство с централизация на алкохол в кръвта над 1,2 промила или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, транспортното средство се лишава в интерес на страната, когато е благосъстоятелност на дееца. Категорични сме, че една такава глоба с веществен темперамент в комбиниране с главното наказване ще има извънреден резултат освен във връзка с причинителя, само че и на другите членове на обществото “, уточни Филипова.

 

Тя акцентира, че към този момент 3 години депутатите в няколко следващи Народни събрания не са изслушали и приели отчетите за активността на прокуратурата.

 

А в тях се съдържат данни, които могат да послужат за добра основа за промени в законодателството във връзка с тежките произшествия. „ Фактите и несъответствието на законите с публичните условия и актуалните условия на живот са основата, върху която следва да се построяват убежденията на народните представители и да образуват решенията им “, разяснява Филипова.

Тя акцентира и още един проблем, обвързван с следствието на тежките пътнотранспортни катастрофи - опцията за отвод от проучване с техническо средство или взимане на кръвна проба от лидера. „ Необходимо е да се сложи на разискване този въпрос и той да откри своето позволение, с цел да се подсигурява конституционно закрепеният принцип за тъждество на всички жители преди закона.

 

Дали отводът от проучване ще бъде инкриминиран посредством нов състав в Наказателен кодекс, дали административната глоба ще бъде доста увеличена или ще се предприеме различен метод, не е ясно, само че би трябвало във допустимо най-кратък период да се откри съответно решение “, споделя Филипова.

Заместник основният прокурор изяснява, че в практиката съществува сериозен проблем с правенето на експертизи, които или се бавят прекомерно дълго, или пък мъчно се намират движимости лица, които да се заемат с правенето им. „ Анализите демонстрират изострен дефицит от съдебномедицински специалисти на територията на цялата страна.

 

В обособени окръжни региони даже няма правосъден доктор или работи единствено един. Той е покрит с работа и експертизите се забавят с години, което води до блокирането на десетки каузи. През последните 10 и повече години страната като че ли е абдикирала от реализирането на политики във връзка с движимостите лица, а натрупващите се проблеми не могат да бъдат позволени с напъните и средствата на органите на правосъдната власт “, декларира Красимира Филипова.

„ Без ефикасни ограничения във всички направления, и то по едно и също време, е невероятно да се реализира целеният резултат. Няма да разполагаме с ефикасни принадлежности за попречване на тежките пътнотранспортни катастрофи и за осъществяване на дейно наказателно гонене на обвързваните с тях закононарушения “, обобщава заместникът на основния прокурор.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР