Проблемът с опасно прелитащите дронове става все по-значим. Редица държави

...
Проблемът с опасно прелитащите дронове става все по-значим. Редица държави
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ! Опасни ли са дроновете за самолетите! Директор в РВД разкри истината от първо лице!

Проблемът с рисково прелитащите дронове става все по-значим. Редица страни като Съединени американски щати и Русия започнаха рестриктивни ограничения против летящите снимащи устройства, които тежат над 250 грама. Европейският съюз също обмисля по какъв начин да управлява дроновете. БЛИЦ потърси по горещата тематика Веселин Стоянов, шеф на Дирекция „ Европейски стратегии, планове и тактики “. С господин Стоянов беседваме и за отбраната на българското въздушно пространство от терористични актове. - Г-н Стоянов, рискови ли са дроновете за самолетите, които летят във въздушното пространство на България?
- Дроновете могат да бъдат рискови, в случай че бъдат употребявани покрай летище и по безконтролен метод, тъй че да се приближат рисково до аероплан и да бъдат засмукани от моторите му. При подобен случай дроновете могат да блокират работата на моторите на самолета и той може да се окаже в неволя.

- Съединени американски щати и Русия вкараха регистрационни режими за дроновете, които тежат над 250 грама. По какъв метод се контролира придвижването на дронове в нашата страна?
- България като член на Европейски Съюз е под юрисдикцията на Европейската организация за авиационна сигурност, която е основана в Кьолн. Очаква се до една година да има подробни регулации от страна на Европейски Съюз във връзка с дроновете.

Когато Европейски Съюз вкарва регламенти, то те са наложителни за всички страни членки. За момента няма регистрационни режими във връзка с тежестта, които да касаят дроновете в България.
Единствено има възбрана дроновете да летят наоколо до летища, с цел да не се заплашват самолетите на гражданската авиация.

- Коя институция следи дроновете да не се доближават до самолетите?
- Това е доста добър въпрос. Мисля, че в общият случай нерегламентираното потребление на дронове попада евентуално в обсега на отговорностите на полицията. Казвам евентуално, тъй като не съм експерт във връзка с механизмите в страната, които касаят опазването на публичния ред.

Тук незабавно се сещам, че след атентатите в Париж имаше един случай, в който в покрайнината на улица Шанз-Елизе летяха няколко дрона. Полицията тогава изпадна в сложна обстановка, защото не знаеше дали тези дронове са рискови и кой ги ръководи.

Когато аз или вие забележим дрон на улицата няма по какъв начин да знаем дали той е сертифициран и индивидът, който го ръководи с какви цели го прави.

Има компании, които още до момента в който създават дроновете и техните софтуери залагат координатите на огромните летища и слагат в тях механизъм, който да не им разрешават да изхвърчат наоколо до тях.
Ако приказваме единствено за доброжелателно потребление на дронове, това за момента е решено. Има процедура, при която компании, организации или медии могат да заявят съответно място и дата, на които биха желали да употребяват дронове.





В такива случаи се прави преценка дали там има риск за гражданската авиация. Ако риск няма се дава позволение, само че в случай че има се вкарват специфични ограничения и се споделя в кой час, до коя минута и до каква височина могат да летят дроновете, с цел да няма наоколо до тях цивилен самолети.
Добронамереното професионално потребление на дронове все още е контролирано, т.е. е добре уредено, с цел да не основава риск.

- Да, само че кой може да подсигурява, че дроновете няма да бъдат употребявани за противников цели?
- Вероятно за това следи полицията.

- РВД взело ли е ограничения, с цел да не се допусне обстановка, в която дронове да бъдат задействани за терористичен акт?
- Терористични актове с дронове към този момент няма регистрирани. Най-опасното в тази връзка би могло да бъде дрон да влезе в мотора на аероплан.

Колегите, които управляват летищното придвижване от кулата, при съществуване на смущаващи обстоятелства, да вземем за пример - в случай че следят дрон, незабавно подхващат съответните ограничения. В подобен случай самолетите ще получат указания да не се озоват там където са, с цел да не се приближат озоват в рискова непосредственост до дрона. И стартират да се търсят механизми по какъв начин този дрон да бъде свален или да се откри кой го ръководи, с цел да го в профил от траекторията на самолета.





Иначе в общият случай, терористичен акт с дрон по отношение на някой град или скупчване на доста хора, ние нямаме отговорност, тъй като нашата работа е да следим активността на гражданската авиация към летищата и по време на полет. Нашият фокус е тук на летището. В градовете важат общите ограничения за сигурност.

В Дубай през тази година желаят да вкарат така наречен въздушно такси с дронове. Това са машини, които са способни да транспортират двама индивида на до 300 км. разстояние. Тези машини се пилотират сами. Например може от контролния център на самата компания, която дава услугата да има избиране на маршрут или устройство, на което той да бъде заложен, качваш се на машината, тя излетява, транспортира те до съответната дестинация и каца там.

- Възможно ли е въздушно такси да бъде употребявано и в нашата страна?
- България не е изолирано място на планетата. Ние се намираме в Европа и сме в развития свят. В Дубай имат усет към нововъведенията и вложения в технологиите. Когато едно нещо проработи без значение дали в Съединени американски щати или Дубай, то към него ще възникне интерес и от други търговски оператори, които да го вкарат.

Кога въздушните таксита ще дойдат в България, не мога да кажа. Това може да се случи и след 10 години. Когато Дубай вкара въздушните таксита ще стане ясно, че такава услуга е допустима, работи и ще бъде утвърдена от локалните регулатори.

- Достатъчно добре предпазено ли е българското въздушно пространство от терористични актове?
- Българското въздушно пространство исторически е предпазено по най-хубав метод. Ние се гордеем, че българите сме пионери във връзка с военното потребление на авиацията, тъй като българи са бомбардирали Одринската цитадела при започване на 20 век и оттова се счита, че е почнало военното потребление на самолети.

Гарантирането на суверенитета и сигурността на нашето въздушно пространство се прави основно от военно-въздушните сили.

Ние имаме директна роля в този развой, тъй като в случай че забележим извършител посредством нашите радари, в случай че имаме информация за подозрителни положения на някои цивилен полети, ние държим директна връзка в действително време с съответните командни центрове на Военновъздушни сили, които са обвързани с НАТО-вските контролни центрове.

Така че, в случай че има закани, то изтребителите на Военновъздушни сили до минути са в положение да излетят и да се появят във въпросната точка, в която има подозрение, с цел да открият възможни закани – противников полет, непознат аероплан, който няма нужното позволение или изключително държание на сякаш цивилен аероплан.
Всички тези случаи са регламентирани, те се упражняват и в случай че има опасности се ползват.

- Коя е най-критичната обстановка със аероплан, летящ над въздушното пространство на България?
- Много постоянно през летния интервал, основно по времето на горещините, получаваме позвънявания от водачите, че молят за обезпечаване на медицински екип, когато се приземяват. Това се постанова, когато пасажер е колабирал на борда или е получил тежки здравословни проблеми.

Подобни случаи стават по към 20 по време на летния сезон.

Поне 3-4 пъти в годината се случва по този начин, че водачи на непознати самолети, които нямат проект да кацат в България, да вземем за пример полет от Турция за Германия, ни се обаждат и споделят, че желаят да кацат у нас незабавно поради пасажер със здравословен проблем. Обикновено в такива случаи самолетът лети на височина над 10 000 м.
При такива случаи ние реагираме неотложно и сътворяваме условия самолетът да кацне в София или най-близкото наше летище. Изпращаме медицински екипи на летището, които да оказват помощ на индивида със здравословен проблем.

- Имали ли сте по-опасна обстановка във въздуха?
- Преди към 6 години имахме обстановка с италиански аероплан, който кацна на летище „ София “ с едвам 300 литра гориво, което е доста малко за един аероплан. При такива случаи всички са доста нервни – и в пилотската кабина, и на земята.

- Какво би се случило, в случай че горивото на един аероплан свърши по време на полет?
- Самолетът става тежък и неуправляем обект, който не знаеш къде ще срещне земята.
Осигурихме на италианския аероплан най-кратък път до пистата на летище „ София “. При такива случаи сега, в който стане ясно къде се намира самолетът, се подхващат незабавни ограничения – отклоняват се самолети от пистата и се прави по този начин, че преди неговото кацане да не кацнат или изхвърчат други самолети.

Това се прави, с цел да се подсигурява, че пистата няма да бъде заета от различен аварирал аероплан, примерно при политане.

Не можеш да си позволиш, в случай че има аероплан, който е в спешна обстановка и желае да кацне незабавно да пуснеш различен, тъй като по този начин пистата може да се блокира и този, които желае да кацне да не може да го направи.

- Случвало ли се е проблем с нахлуване на птици в моторите на самолети?
- Да. Това се случва на всички места по нашите ширини. Когато птиците са дребни това не е тежък риск за самолетните мотори.

Но в тази ситуация с приземяването на самолета през 2009 година в река Хъдсън в двата му мотора бяха попаднали гъски. Тогава и двата мотора се повредиха, самолетът стана неконтролируем, само че водачът се оправи чудесно.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР