Представители на трите власти в Иран - изпълнителната, законодателната и

...
Представители на трите власти в Иран - изпълнителната, законодателната и
Коментари Харесай

Иран пусна кадри от мястото на катастрофата, в която загина Ебрахим Раиси

Представители на трите управляващи в Иран - изпълнителната, законодателната и правосъдната - се събраха на изключително съвещание след гибелта на президента Ебрахим Раиси, съобщи Ройтерс, като се базира на близката до правосъдната власт информационна организация Мизан.

Отбелязва се, че на срещата изпълнителната власт се съставлява от първия вицепрезидент Мохамад Мохбер.

Междувременно върховният лидер на Иран Али Хаменей разгласи петдневен народен печал във връзка на гибелта на президента Ебрахим Раиси, който почина при злополука с вертолет, и удостовери, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер краткотрайно ще поеме управлението на изпълнителната власт на страната, съобщи Ройтерс.

Мохбер в този момент ще разполага с 50 дни, с цел да провежда избори, на които да бъде определен правоприемник на Раиси, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Обявявам петдневен народен печал и сервирам съболезнованията си на скъпия ирански народ ", се споделя в изказване на Хаменей, оповестено от формалната иранска новинарска организация ИРНА.

"...Мохбер ще управлява изпълнителната власт и е задължен да провежда, дружно с ръководителите на правосъдната и законодателната власт, избори за нов президент в границите на най-много 50 дни ", прибавя Хаменей.

Съгласно член 131 от конституцията на Иран комисия, формирана от първия вицепрезидент, ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната власт, би трябвало да провежда вота за нов президент, показва Ройтерс.

Мохбер, както и Раиси, е считан за непосредствен съмишленик на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Мохбер е първи вицепрезидент от 2021 година, когато Раиси беше определен за президент.

Траур и в Ливан, и в Пакистан, Азербайджан изрече съболезнования 

Азербайджанският президент Илхам Алиев изрази съболезнованията си на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей за гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси, иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан и други съпътстващи ги лица при хеликоптерна злополука, съобщи азербайджанската новинарска организация АЗЕРТАДЖ.

" В лицето на (иранския) президент Ебрахим Раиси иранският народ изгуби изтъкнат общественик, който през целия си живот служи на страната си безрезервно и правдиво. Скъпият спомен за него ще живее вечно в сърцата ни ", съобщи Алиев. " В този ден на тъга се апелирам на всемогъщия Аллах да подари приятелския и приятелски народ на Иран с самообладание и мощ. Споделяме вашата тъга, изразявайки най-дълбоки съболезнования от мое име и от името на азербайджанците на фамилиите и околните на починалите, както и на целия ви народ. "

Катастрофата с хеликоптера е станала, малко откакто азербайджанският и иранският президент се срещнаха във връзка откриването на язовир.

Пакистан също разгласи ден на печал поради гибелта на президента на прилежащ Иран Ебрахим Раиси и спътниците му при хеликоптерна злополука през вчерашния ден. В тяхна памет всички флагове на държавните институции ще бъдат свалени на половина, съобщи Ройтерс.

Пакистанският министър-председател Шахбаз Шариф сервира в обява в " Екс " съоболезнования на " приятелски Иран " от свое име и от името на пакистанския народ, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Великата иранска нация ще превъзмогне тази покруса с присъщия за нея кураж ", уточни министър председателят на прилежащата страна.

По-рано тази година по границата сред двете страни се стигна до напрежение, прераснало в замяна на въздушни удари поради сепаратистки групировки, настоящи в разплоложената на територията на двете страни историко-географска област Белуджистан. Впоследствие Техеран и Исламабад съумяха да успокоят ситуацията и да стартират разведряване в връзките.

На този декор ливанският министър председател Наджиб Микати разгласи тридневен печал в страната след гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси и неговите доближени при злополука с хеликоптер, съобщи Националната новинарска организация на Ливан (ННА).

По време на траурния интервал знамената ще бъдат на половина спуснати във всички държавни администрации, институции и общини.

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан са измежду деветте жертви на хеликоптерна злополука в планински район в северозападен Иран.

Израел отхвърли да има връзка с авиокатастрофата

Израел не е забъркан в гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси, умрял в хеликоптерната злополука дружно с няколко негови доближени, съобщи израелски чиновник пред Ройтерс.

" Не бяхме ние ", сподели чиновник, поискал анонимност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР