"Проблемът с онкологичните лекарства вероятно не важи за всички болници,

...
"Проблемът с онкологичните лекарства вероятно не важи за всички болници,
Коментари Харесай

Дистрибутори късат връзката на НЗОК с болниците

"Проблемът с онкологичните медикаменти евентуално не важи за всички лечебни заведения, само че някои работят с избрани дистрибутори. Има такива практики, само че не на всички места. Здравната каса не може да заплати нещо, което не е фактурирано ", изясни пред Канал 3 някогашният здравен министър доктор Таня Андреева.

"Въпросът е по какъв начин да бъде следен процесът на дистрибуция, да не се издава и лицензи за основаване на лечебни заведения на хора, които имат друга активност с медикаменти или със свързани лица ", добави тя.

"Разликата идва от процедури от закона за публичните поръчки. На базата на конкуренция, защото медикамента има повече от един производител, цената пада. НЗОК заплаща тази цена, която фактурира болничното заведение. Частните лечебни заведения са освободени от закона за общ поръчки и могат да купят медикаменти на цена, която пожелаят, само че не по-висока от записаната в позитивния лекарствен лист ", показа доктор Андреева.

"Това с какъв медикамент ще бъде лекувано несъмнено заболяване или пациент, е преценка на всеки доктор. Зависи и от това дали медикаментите са в позитивния лекарствен лист на НЗОК или пациентът самичък заплаща. Когато се работи с публичен запас, би трябвало да се организират общ поръчки. В тях се цели с изключение на да се закупи лекарства на най-хубава цена, по този начин и дейно да бъде употребен този обществен запас ", разяснява Андреева.

"Бих предпочела този запас да отиде за възнаграждение на храни на деца с редки болести. Всичко е въпрос на политики, а тях би трябвало да ги сътвори министерството на опазването на здравето. Шефът на НЗОК е единствено реализатор. Д-р Дечев с изключение на да алармира нищо друго не може да направи. Това не е ли било ясно на ръководителя на надзорния съвет на НЗОК, зам.-министъра Жени Начева? Допускам, че министърът не е знаел, само че евентуално тя не го е уведомила. Няма по какъв начин ръководителя на НЗОК да не знае. Още през 2016 година имаше сигнали, че тази корекция в закона ще докара до такова възползване в бизнеса ", сподели още тя.

"Паралелният експорт е легален, само че е значимо по каква скица се случва. Трябва да има непоколебим надзор от Министерство на здравеопазването и организацията по медикаментите. Най-важно е да не се позволяват дефицити на пазара. Те се изнасят в чужбина на по-високи цени. Трябва да има равни условия, при които да работят всички лечебни заведения ", разяснява Андреева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР