Проблемът с кадрите в системата е един от най-значимите проблеми

...
Проблемът с кадрите в системата е един от най-значимите проблеми
Коментари Харесай

Проф. Кехайов: Какъв ще бъде моделът ни е отговорност на политиците

Проблемът с фрагментите в системата е един от най-значимите проблеми на българското опазване на здравето. Това означи в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ президентът на Югоизточноевропейския медицински конгрес проф. Андрей Кехайов.

„ Защото какво значи една система без лекари, без сестри? Ние можем да имаме здания и добра инсталация, само че би трябвало да се грижим за нашите експерти “, разяснява той и уточни, че работата в тази тенденция би трябвало да се възнамерява, като се дават условия за основаване на фрагменти и оставането им в България.

Като първа стъпка в това отношение той уточни смяна в Наредбата за специализациите, а като втора – основаване на подобен режим на образование, че специализацията да е налична.

„ Голям проблем не са шефовете на лечебните заведения, а доста фрагменти на високо равнище в министерства и други, които постъпват неподготвени и не подхващат съответни стъпки. И пари има, и лекари имаме, и имаме механизъм не да ги задържаме изкуствено, а да създадем по този начин, че тези, които ще би трябвало да заемат местата в лечебните заведения, да продължат “, уточни проф. Кехайов и добави, че от образование в това отношение се нуждаят и някои лекари, които стават депутати в Народното събрание.

За положителното обмисляне пък съгласно него е нужно да се направи верен разбор във връзка с избрани специалности, възрастови характерности, систематизиране на медиците в страната и така нататък

„ Никога не можем да спрем този поток, който ще напуща, само че можем да го понижим в огромна степен “, разяснява на собствен ред акад. Владимир Овчаров. Той също открои специализацията като един от проблемите за младите лекари, а като втори проблем уточни заплащането. „ Аз съм приказвал с доста сътрудници, които са завършвали, едни от тях са се оплаквали, че не могат да намерят място, което им разрешава да стартират незабавно своята специализация. (…) Другата стъпка е повишение на заплатите. Знам, че не е елементарно, знам по какъв начин стоят нещата в лечебните заведения, не е елементарно на техните шефове. Но може и би трябвало да се направи нещо, това е въпреки всичко с някакви финансови средства да ги задържим тези хора “, разяснява той.

И двамата участници в подкаста се стопираха на възрастовия проблем при лекарите, като акад. Овчаров означи, че към 1/4 от лекарите са в пенсионна възраст и това е изключително добре изразено при джипитата, а проф. Кехайов цитира статистиката, съгласно която над 60% от лекарите у нас са на възраст над 55 години.

Акад. Овчаров означи и различен сериозен проблем – с неналичието на лекари от избрани специалности. „ Тук би трябвало тези, които вземат решение нещата в опазването на здравето, да имат поради, че има и специалности, които са в доста тежко положение. Това са незадоволителният брой патоанатоми. Да не дойдат времена, в които няма да има кой да ни разчита биопсиите и проучванията, които са хистологични и така нататък, ще стане доста тежък този проблем “, предизвести той и уточни, че първото, което би трябвало да се направи за тази и други дефицитни специалности, е да бъдат нараснали техните хонорари.

Възнагражденията като цяло би трябвало да бъдат нараснали за всички в бранша, означиха още двамата събеседници. „ В Германия от всички типове специалности най-вече получават лекарите “, акцентира акад. Овчаров. Проф. Кехайов пък съобщи, че заплатите, избрани в последния КТД, също са прекомерно ниски поради труда на медиците.

„ Говори се за брутни заплати, които са извънредно незадоволителни. Разбира се, че има средства, несъмнено, че би трябвало да се ръководят дейно и несъмнено, че не би трябвало да приказваме единствено за заплати, а за възнаграждение за активност – положителните лекари би трябвало да получават още по-добри средства, всички тези неща би трябвало да бъдат минимална база, а надграждането би трябвало да се усъвършенства и доста от дълго време, още 2007 година определихме, че би трябвало да получават 1500 евро, само че имаше министри, които не знаеха защо става въпрос “, сподели проф. Кехайов и добави, че не може да вземем за пример един хирург, който работи 24 часа в болничното заведение, да получава 2000-3000 лева „ Трябва да имаме почтено заплащане за достойния труд “, безапелационен беше той.

Акад. Владимир Овчаров и проф. Андрей Кехайов разясниха и здравноосигурителния модел като цяло, както и от време на време повдигащия се въпрос за статута на лечебните заведения като търговски сдружения.

Според акад. Овчаров здравноосигурителният модел може да се усъвършенства и надгради, само че не трябва да се трансформира в основата си. Той, както и проф. Кехайов, означи, че здравната вноска у нас в действителност е дребна, а в добавка има и огромен брой хора, които не са здравноосигурени.

Освен казуса с размера на вноската като цяло, проф. Кехайов се спря и на различен проблем – вноските на групите хора, обезпечавани от страната, които към момента не са достигнали размера на вноските за всички останали.

По отношение на статута на лечебните заведения пък проф. Кехайов съобщи: „ Тези, които приказват, че лечебните заведения не би трябвало да са търговски сдружения, би трябвало да предложат какво да бъде “. Той назова концепциите за промяна на статута на лечебните заведения „ популистки “ и съобщи, че хората, които ги издигат, би трябвало да познават добре осигурителните модели.

Според акад. Овчаров пък не можем занапред да променяме този вид система. „ Тази система към този момент работи от много години. Тя би трябвало да бъде усъвършенствана. (…) Представете си какво ще стане, в случай че в този момент разградим този модел и почнем отначало. Загубено време, още веднъж проблеми и отново може би ще се върнем към този модел. Така е признат – добър или неприятен. Той може да се усъвършенства, несъмнено “, разяснява той.

„ Аз съм уверен, че би трябвало да се усъвършенстват нещата, да се основат спомагателни условия за надзор, дейно разходване на средствата. А какъв ще бъде тъкмо моделът ни и по какъв начин ще го надградим е въпрос, който ще стартира като полемика и това е отговорност на политиците, които разпределят нашите публични запаси. Но ние би трябвало да им отправим заданията. Месецът е подобаващ за тези, които се борят за Народното събрание. Има благоприятни условия, има решения “, заключи проф. Кехайов.

Епизода на подкаста можете да чуете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР