Пробив за Шенген може да очакваме през декември, това заяви

...
Пробив за Шенген може да очакваме през декември, това заяви
Коментари Харесай

Пробив за Шенген може да очакваме през декември, смята евродепутатът Цветелина Пенкова

Пробив за Шенген може да чакаме през декември, това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " евродепутатът Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП Цветелина Пенкова.

" От страна на съвсем всички страни членки ние имаме доста мощна поддръжка. Нидерландия изрази още веднъж своите обструкции, само че към момента нямаме публична позиция. Аз смятам, че обстановката, в която се намираме сега, геополитическият напън в допълнение ще наложат напън и върху Нидерландия да промени своята позиция и да не си разрешава да държи България отвън Шенген ", разяснява тя.

България би трябвало да има доста сериозна позиция и ясна дипломация, която би трябвало да бъде задача на всички, които имат публичност в Европа, безапелационна е тя.

Мигрантският напън по европейските граници е от няколко години. Ставали сме очевидци на нещастия и по италианската граница. Европа е наясно, че мигрантският напън е налице и са нужни повече обединяване и старания, с цел да се предотвратяват такива нещастия за в бъдеще.

" Трагедии като тази с убийството на българския граничар край Елхово за следващ път удостоверяват тезата, че сега разполагаме с нищожен запас за подсилване на външните граници на Европейски Съюз и ние пилеем този запас за поддържане на вътрешните граници с Гърция и с Румъния. Напротив, той би трябвало да бъде пренасочен към външноевропейската граница, което ще стане само и единствено с приемането ни в Шенген. Тази покруса никога не може да бъде омаловажавана, само че не може и да се употребява като инструмент или предлог за спомагателни условия за приемането ни в еврозоната. Ние сме изпълнили безусловно всички условия ", акцентира Пенкова.

Пенкова е скептична, че елементарно може да се откри снабдител на нуклеарно гориво, друг от Русия. Обясни, че би трябвало да бъдат обезпечени дългосрочност на доставките и сигурност.

" Диверсификацията в дълготраен проект е наш приоритет, само че преди всичко е сигурността на енергийния бранш и на европейските жители ", съобщи тя..

Евродепутатът разяснява обвързването на България със зелените покупко-продажби като уточни, че има краткосрочни ограничения, които да ни оказват помощ да се оправим с енергийната рецесия. По тематиката за затварянето на въглищните централи означи, че се касае за проект за деяние в границите на идващите 20 години, което е дълготраен небосвод.

В кратковременен проект на европейско и на българско равнище има три съответни ограничения, които се преглеждат сега.

" На първо място е таванът на свръхпечалбите на електропроизводители, които не употребяват изкопаеми горива. В нашия случай това би била нуклеарната ни централа. Това значи, че този таван е 180 евро на мегаватчас. Ако те продават електричество на по-висока цена - разликата отива в държавния бюджет и може да се употребява за подкрепяне на енергийно бедните семейства и на промишлеността. Другата мярка, взета на европейско равнище, е солидарната вноска. Тук приказваме за електропроизводители, които употребяват изкопаеми горива - газ, въглища. При тях се постанова облагане на свръхпечалбите. Държавата може да таксува 33% от техните облаги, в случай че те са с 20% повече спрямо предходните три години ", уточни Пенкова.

По тематиката за войната в Украйна Цветелина Пенкова съобщи, че Европа е обединена. Енергийната взаимозависимост, в която европейските страни се бяха сложили, би трябвало да е една алена лампа, тъй като, когато приказваме за постоянна енергетика, би трябвало да приказваме за самостоятелност и диверсификация, акцентира тя.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР