Признанията в новата книга на принц Хари излязоха отвъд фамилните

...
Признанията в новата книга на принц Хари излязоха отвъд фамилните
Коментари Харесай

Принц Хари създаде нов скандал с признание, че е убил 25 талибани като фигури за шах

Признанията в новата книга на принц Хари излязоха оттатък фамилните драми на английското кралско семейство и към този момент се трансформират в политически скандал.

В биографията си Хари споделя за интервала, в който служи като водач на хеликоптер във военни задачи в Афганистан през 2012-2013. Той признава съпричастността си в убийството на 25 противников бойци.

" Това не беше статистика, която ме изпълва с горделивост, само че и не ме накара да се срамя. Когато се намирах в разгара и объркването на войната, не гледах на тези 25 души като на хора. Те бяха фигури за шах, които са отстранени от дъската. Лоши хора, които са отстранени, преди да могат да лишават живота на положителни хора ", написа Хари в " Spare ", представен от BBC.

" Обучиха ме да ги схващам като " другите " и ме образоваха добре ", написа още той.

Обясненията му бяха посрещнати с учудване както в английските медии, по този начин и в армията.

Бившият пълководец на английските сили в Афганистан полковник Ричард Кемп разказва мненията на принц Хари като " недомислени " и " неверно преценени " поради рисковите последствия, които може да доведат.

Кемп показва, че думите му могат да предизвикат " някои хора да подхващат офанзиви против английски бойци на всички места по света ".

" Проблемът, който виждам в мненията му, е, че на процедура разказва английската войска като организация, която е обучила него и останалите бойци да гледат на враговете си като на нещо по-нисше от хора - просто шахматни фигури, които се отстраняват от дъската. А това не е правилно, таман противоположното ", споделя някогашният върховен боен.

Кемп предизвестява, че сходни изказвания биха могли да накарат поддръжници на режима на талибаните да създадат опит за убийството на сина на английския крал.

" Тези думи възпламеняват наново желанието за възмездие, което може би е било забравено. Не се колебая, че през днешния ден съществуват хора, които към този момент са видяли всичко това и мислят по какъв начин да му отмъстят ", споделя той.

В същото време той показва, че Хари би трябвало да се гордее с присъединяване си във войната поради приноса в акцията, смелостта си и помощта, която оказва на ранените бойци.

Бвшият консултант по националната сигурност лорд Дарок споделя, че в случай че е зависило от него, би предложил на принц Хари " да не влиза в този вид детайлности " в книгата си.

Консервативният народен представител Адам Холоуей, който също е служил в армията по време на войната в Ирак, написа в публикация за Spectator, че не е редно бойците да изясняват обществено какъв брой души са умъртвили. " Не става дума за правила на мачо-поведение. Става дума за възпитание и почитание към живота, който си лишил ".

Бившият боец Бен Макбийн, изгубил ръка и крайник по време на задача в Афганистан, също се оказва отчаян от Хари, с който се познават от благотворителните задачи на принца.

" Обичам те, принц Хари, само че би трябвало да млъкнеш! Чудя се с какви хора се е заобиколил. Ако бяха положителни хора, до момента някой от тях щеше да му каже да спре ", написа още той.

Реакция пристигна и от страна на талибанския режим в Афганистан. Един от водачите на талибаните Анас Хакани написа в Twitter, обръщайки се към принца с думите " господин Хари ".

" Онези, които си умъртвил, не са фигури за шах, те са хора. Имали са фамилии, които са ги чакали да се върнат ", написа той и разяснява, че не чака Международният арбитражен съд да го призове.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР