Призиви за мир се чуха от Пекин. Китайският президент Си

...
Призиви за мир се чуха от Пекин. Китайският президент Си
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен и Еманюел Макрон се срещнаха със Си Дзинпин в Пекин

Призиви за мир се чуха от Пекин. Китайският президент Си Дзинпин одобри Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен. " Доброто и неприятното ченге " - по този начин международните медии дефинираха френския президент и председателката на Европейската комисия преди днешните диалози в китайската столица. Темата " Украйна " беше измежду акцентите в срещите. Подписани бяха и редица стопански съглашения сред Париж и Пекин.

Под звуците на Марсилезата и боен церемониал на площад Тянанмън Си Дзинпин посрещна Еманюел Макрон. След което двамата водачи се отдръпнаха за диалози във Великата зала на народа.

" Знам, че мога да разгадавам на Вас да вразумите Русия и да върнете всички назад на масата за договаряния ", сподели Макрон.

" Светът минава през дълбоки исторически промени. Като непрекъснати членки на Съвета за сигурност Китай и Франция имат опциите и отговорността да превъзмогнат разликите и рестриктивните мерки и да поддържат стабилността ", сподели Си Дзинпин.

Войната в Украйна беше измежду акцентите в траялата час и половина среща сред двамата президенти. В взаимно изказване след нея Си и Макрон се оповестиха за спокойно разрешаване на рецесията, както и че нуклеарните оръжия би трябвало да бъдат изключени от спора.

Пекин приканва за мир, само че е и най-големият покупател на съветски нефт и газ, а предишния месец китайският водач получи блестящ банкет от съветския президент Владимир Путин в Москва.

Урсула фон дер Лайен, която се причисли към диалозите по-късно, съобщи, че Европейски Съюз чака Пекин да извърши своята роля на член на Съвета за сигурност.



" Разчитаме също Китай да не дава никакво военно съоръжение на Русия - непосредствено или косвено. Защото всички знаем, че въоръжаването на агресора е против интернационалното право и сензитивно ще утежни нашите връзки ", сподели Фон дер Лайен.

В Китай Еманюел Макрон е съпроводен от внушителна 50-членна бизнес делегация. Париж и Пекин подписаха редица стопански съглашения, а колосът " Еърбъс " контракти продажбата на 160 самолета и разгласи откриването на нова индустриална линия за сглобяване на самолети в Китай.

" С Франция ще работим за въвеждането на механизъм за бързо съдействие по цялата верига за доставки, наречена " От френската плантация до китайската софра ", сподели Си Дзинпин.

На фона на подписаните в Пекин покупко-продажби за милиарди Франция продължава да е раздирана от неодобрение против пенсионната промяна на Макрон. Протестиращи чиновници на железниците за малко нахлуха в историческа постройка в Париж, където сега се обитава американска капиталова компания. Хиляди стачкуващи още веднъж излязоха на шествия в столицата и френските градове.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР