Призивът отправи европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която

...
Призивът отправи европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която
Коментари Харесай

Нова криза! Брюксел поиска от Анкара спешно да поднови приемането на мигранти от Гърция

Призивът насочи европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която посети през днешния ден гръцкия остров Лесбос. Там живеят на 8 хиляди души, търсещи леговище, защото не дават отговор на изискванията за приемане на бежански статут.

На конференция дружно с Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис Илва Йохансон приказва за изискванията на живот в лагерите и огромния брой мигранти, които живеят на островите.

" Важно е хората да не остават дълго в приемните центрове. Но в случай че това се постанова, би трябвало да имат съответни условия за живот там. Важно да свържем това с бърз развой по връщане, с цел да може всички тези процедури да стават на място ", уточни еврокомисарката и добави:

" В момента има 14 хиляди мигранти на островите. Това е прекалено много, има голямо претоварване на островите ".

Илва Йохансон даде обещание европейска поддръжка от 276 милиона евро за построяването на нови мигрантски лагери на островите Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос, където живеят близо 14 000 мигранти. Тя съобщи, че е неотложно да се намерят " нови политически решения ", с цел да се разпредели тежестта сред страните от Общността.

Гръцкият министър Панайотис Митаракис повтори апела на Йохансон, като сподели, че Анкара би трябвало да одобри 1450 мигранти, чиито молби за леговище бяха отхвърлени. Той сподели, че се построяват нови лагери за мигранти, като един от тях - този на Самос ще е приключен до юни, а другите на Кос и Лерос до септември.

Митаракис още един път акцентира гръцката позиция, че сега някои страни от Европейски Съюз са изправени пред предизвикването да охраняват външните граници на Европейски Съюз, да преглеждат молби за леговище, да пазят уязвимите, да връщат тези, които нямат право на интернационална протекция, и да интегрират бежанци ".

Призивът на комисар Илва Йохансон към Анкара идва дни преди визитата в Турция на ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, където ще се срещнат с президента Реджеп Ердоган. Очаква се точно тематиката за миграцията да е измежду водещите по време на диалозите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР