Призивът на премиера Кирил Петков гражданите на страната ни да

...
Призивът на премиера Кирил Петков гражданите на страната ни да
Коментари Харесай

Разкол: Генчовска в недоумение от странен ход на Петков, попари го за визитата в Киев

Призивът на премиера Кирил Петков жителите на страната ни да дарят заплатите си за закупуване на муниции в Украйна е „странен ”. Така дефинира апелът на премиера външният ни министър Теодора Генчовска в изявление пред NOVA.

Тя взе присъединяване във конгрес на високо ниво за разискване на вероятностите за евроинтеграция на Западните Балкани в изискванията на войната.

“Не знам за какво хората би трябвало да дават заплати и да ги подаряват, с цел да се купуват оръжия за Украйна. Има страна, която би трябвало да вземе решение дали да ги даде, или не. Знаете позицията на водача на Има Такъв Народ, ние сме подготвени да подкрепим това решение ”, разяснява Генчовска.

Според нея България би трябвало да има ясна държавна позиция по въпроса, която по думите й “вече даже е закъсняла ”.

“Българите са извънредно положителни хора по сърце и душа, те отвориха домовете си, направиха задоволително за бежанците от Украйна, мисля, че във връзка с филантропичния аспект, България направи доста хубави работи ”, сподели още Генчовска и добави, че нейната персонална позиция във връзка с доставянето на оръжия на Украйна се припокрива с тази на Слави Трифонов и Има Такъв Народ.

Външният ни министър няма да взе участие в съдружната среща в Киев, която Кирил Петков привиква за реализиране на единодушие за решението дали България да даде военна поддръжка на Украйна.

“Посещението в Киев е много закъсняло. Мисля, че имаше доста повече благоприятни условия обратно във времето, когато в действителност трябваше да покажем нашата взаимност с украинския народ ”, счита Генчовска.

По тематиката изнася ли България оръжия за Украйна през Полша, информация която се появи в “Ню йорк Таймс ”, Генчовска сподели, че “все още има доста незнайни ” и че тя не е видяла документите персонално.

районен съд Македония да впише българите в Конституцията си наедно с останалите нации – това изискване слага българската страна, с цел да промени позицията си по отношение на влизането на страната в Европейски Съюз.

“В края на декември месец беше изпратена нота от тях за настояванията ни и обявиха, че са склонни и имат предпочитание да стартират смяна в тяхната конституция ”, разяснява изискването министър Генчовска и допълним че България няма да прави взаимни отстъпки с него.

До момента обаче резултат от македонска страна след изразената подготвеност – няма. А еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи се закани да идва в България толкоз постоянно, колкото е належащо до постигането на компромис. Той сложи период до края на месец юни.

Независимо от натиска, националната позиция на България ще остане непроменена, съобщи Теодора Генчовска.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР