Призив за мир отправиха към държавните ръководители и правителствата в

...
Призив за мир отправиха към държавните ръководители и правителствата в
Коментари Харесай

Духовните водачи в Азербайджан с призив за мир

Призив за мир насочиха към държавните ръководители и държавните управления в света, към ръководителите на интернационалните организации, към религиозните водачи и международната общност, насочиха в специфична декларация духовните водачи в Азербайджан. Те насочиха апел за поддръжка в налагането на мир, успокоение и взаимно битие в страната и района.

Ето цялостния текст на декларацията им:

Ние, ръководителите на мюсюлманската, православната, албано-удинската и юдейската религии в Азербайджан, изразявайки желанието и волята на вярващите се обръщаме към главите на непознатите страни и държавни управления, ръководителите на интернационалните организации, религиозните водачи и международната общност.

В тези дни, след 30-годишна битка за възобновяване на териториалната целокупност, над Карабахската земя още веднъж се вее трицветния държавен байрак на Азербайджан., олицетворяващ тържеството на историческата правдивост и непоклатимост в нашата многонационална и мултирелигиозна страна. Азербайджанската страна и нейният президент Негово превъзходителство господин Илхам Алиев, следвайки миролюбива политика, поредно демонстрираха обвързаност към спокойно урегулиране на армено-азербайджанския нагорно-карабахски спор въз основата на интернационалното право и решенията и резолюциите на интернационалните организации. В същото време, за тези години политическите договаряния не дадоха резултат, а резолюциите на Организация на обединените нации настояващи за абсолютно отдръпване на арменските войски от територията на Азербайджан не бяха изпълнени. Принуден да предотврати продължаващите от арменска страна военни провокации, азерският народ се подвигна на Отечествена война за въстановяване на своята териториална целокупност и тази война приключи с тържеството на интернационалното право и правдивост. Сред шахидите, отдали живота си за териториалната целокупност на нашата страна, дружно с мюсюлманите има също християни и евреи.

В същото време международната общност би трябвало да знае, че Армения освен осъществяваше етническа чистка, геноцид и окупация против Азербайджан, в продължение на дълги години Армения организираше и нападателна политика против отличаващото се със своето многообразие културно и духовно завещание на нашата страна. Основана на концепцията за моноетничност, държавната политика на Армения работеше единствено за това да основава арменски следи в окупираните територии. Армения, в която е образувано общество характеризиращо се с непоносимост към другите нации и религии, се стараеше изцяло да изтрие античното албанско, православно, мюсюлманско религиозно и културно завещание, исторически съществувало на окупираните територии на многорелигиозния и многонационален Азербайджан. Армения или разрушаваше изцяло образците на нашето културно-историческо завещание или присвояваше тези мостри фалшифицирайки тяхната история и генезис като ги арменизираше и григорианизираше.

За разлика от Армения, в Азербайджан, в столицата Баку и разнообразни райони, в мир и сигурност живеят хиляди жители с арменски генезис, в центъра на Баку е непокътната от страната арменска черква и библиотека. В същото време джамии, храмове, гробища, исторически монументи, музеи и библиотеки на окупираните азерски територии са разрушени и ограбени. Григориазираните христиански храмове на Кавказка Албания и съветските православни църкви, джамиите бяха превърнати в плевни и бяха подложени на такива немислими издевателства, като вкарване на животни в тях което се смята за харам в исляма. От 67 джамии на територията на Карабах изцяло са разрушени 63, а други три са съществено развалени. Армения изцяло унищожи историческите азербайджански религиозни монументи на своя територия – иреванските джамии Шах Аббас “, „ Сардар “, „ Гаджи Новруз Али “ и други, промениха архитектурните особености и еднаквост на Синята джамия. Незодоволена от унищожаването на мюсюлманските джамии, Армения узурпира и григорианизира православната черква Йоан Предтеча в Шуша, албано-удинските храмове в други региони, изцяло унищожи Ходжавендската православна черква. Основна цел на този вандализъм, към който прибегна държавата-агресор се състоеше в това че следвайки химерата „ велика Армения “ унищожаваше на земите където сме живели хилядолетия и нашето историческо минало и нашата духовна памет.

Арменския режим, следвайки своята нападателна политика в продължение на доста години изцяло игнорираше нормите на интернационалното право, в частност интернационалното филантропично право провокирайки на окупираните територии пожари,  вършеше екологични закононарушения ползвайки фосфорни бомби и употребявайки отровни субстанции и мини. Сега международните Средства за масова информация необятно осветяват зверствата които те правят напускайки територията на Азербайджан, такива действителни обстоятелства като мародерство по отношение на материално-духовните полезности, кражба на творби на изкуството, подпалване на гори и цивилен обекти.

Действията на Армения, ориентирани към заличаване и имитация на религиозното и културно завещание на многонационалния и мултирелигиозен Азербайджан дружно с нарушаванията на интернационалното филантропично право, включително и на Женевската спогодба по едно и също време се явява експанзия против общочовешката просвета и всемирното завещание.

Правителството на Азербайджан, проводник на мултикултурните обичаи, води политика за отбрана на културно-духовните полезности като приоритет в активността си и дава своя принос за възобновяване на историческите монументи, джамии и църкви освен вътре в страната, само че и в други райони по света – включително във Ватикана, Франция, България, Сърбия. Азербайджан е приет като един от международните центрове на мултикултурализма приема редица авторитетни интернационалните мероприятия, пропагандиращи междуцивилизационния и междурелигиозен разговор, включително Втория Бакински събор на религиозните водачи на света през ноември 2019г. По време на визитата си в Азербайджан през октомври 2016 година Папа Франциск високо оцени съдействието и разговора сред другите култури и вероизповедания в нашата страна.

В наши дни Армения води против страната ни лъжлива агитация с религиозна устременост, потвърждавайки че Азербайджан видите ли прави стъпки ориентирани към разрушение на религиозно-културните монументи в нашите освободени територии, и по този начи се стреми да трансферира върху нас отговорността за своите подстрекателски действия. При такова огромно количество действителни обстоятелства непрекъснатите лицемерни изявления на Армения, популяризираните от нея фалшив вести, лъжливата информация с която се пробват да се покажат нещастни и в неравностойно състояние, провокират справедливото възмущение на жителите на Азербайджан представители на всички религии живеещи в тази толерантна и мултикултурна страна.

Държавният глава на азербайджанската страна във своите обръщения неведнъж е заявявал, че всички религиозни и културни монументи, местата за поклонение в освободените от окупацията земи, както и на другите територии на Азербайджан, ще бъдат възобновени, ще бъде обезпечено уважението към религиозните убеждения на всеки човек, обезпечено съществуването му в изискванията на мир. Като ръководители на мюсюлманската, православната, католическата, планинско-еврейската, албано-удинската общини, общността на европейските евреи-ашкенази и другите религиозни общности исторически живеещи в благоденствие в Азербайджан и свободно практикуващи своите религиозни обреди, ние поддържаме тази миролюбива политика на Азербайджан и благославяме всичката тази грандиозна съзидателна работа която беше осъществена за възобновяване на нашата просвета и история.

Ние, ръководителите на другите религии в Азербайджан се обръщаме към ръководителите на задграничните страни и държавни управления, ръководителите на интернационалните организации, религиозните водачи и международната общност, като ги призоваваме да окажат поддръжка за налагането на мир, успокоение и взаимно битие в нашата страна и района.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР