Призив – обръщение изпратиха учени от Българската академия на науките

...
Призив – обръщение изпратиха учени от Българската академия на науките
Коментари Харесай

Учени от БАН с призив за прекратяване обучението по хомеопатия в университетите

Призив – послание изпратиха учени от Българската академия на науките (БАН) към ректорите на Медицинския университет във Варна и Тракийския в Стара Загора за преустановяване на всички форми на образование по хомеопатия в университетите.

Инициативата е на Форума за битка с лъженауката при Българска академия на науките, оповестяват от Академията.

Сред подкрепилите обръщението учени са имената на редица от най-видните български медици.

През 2022 година ректорите на медицинските университети в София, Пловдив и Плевен, оценявайки вярно вредите от хомеопатията и нейното преподаване, прекратиха всички форми на преподаване на хомеопатията в техните университети, означават от Българска академия на науките.

„ Надяваме се, че нашият апел ще бъде чут и свестен вярно, защото цели подсилване на успеваемостта и престижа на българското висше здравно обучение “, се показва в апела. „ Крайната ни обща цел е здравната ни система да се освободи от паразитиращите лъженаучни практики, да се увеличи здравната просвета на обществото ни и милиони българи да получават постоянно единствено научнообосновано, дейно и качествено лекуване “, означават изрично учените.

От своя страна ръководителят на управителния съвет на Българската здравна хомеопатична организация Петър Загорчев не се съгласи с това мнение.

„ Този песимизъм, който има към хомеопатията, е ориентиран към един единствен документ на Консултативния съвет на европейските академии, чието първо терзание е, че контактът с хомеопатията лишава пациентите от първа лекарска помощ. Съгласно българското законодателство с хомеопатия се занимават единствено лекари и лекари по дентална медицина. За разлика от доста други структури, българските лекари и медици и българската медицина прецизно съблюдаваме законодателството по закона за здравето “, сподели той пред bTV.

С писмото на учените от Българска академия на науките можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР