Приятел е в депресия и има нужда от помощ?Ако разгледаме

...
Приятел е в депресия и има нужда от помощ?Ако разгледаме
Коментари Харесай

Какво да правим и да не правим, когато приятел е в депресия

Приятел е в меланхолия и има потребност от помощ?

Ако разгледаме статистически въпроса може да открием, че всеки има много високи шансове да се сблъска с предизвикването негов непосредствен или другар да се окаже в меланхолия. За страдание множеството хора са много неефективни при осъществяването на сложната задача да са от помощ.

Следващите редове са плод на работата на няколко психолози, като може да се каже, че са взаимствани главно от работата на доктор Роналд Подъл, който е практикуващ психиатър в Лос Анджелис и водещ специалист в подпомагането на лица, които пробват да се вършат с депресията на своите близки.

Първо на вниманието ви представяме няколко съвета по отношение на това, което НЕ би трябвало да вършиме, с цел да не влошите положението на индивида, измъчен от меланхолия:

1. Не се опитвайте да изисквате мощ от приятеля си, казвайки му по какъв начин би трябвало да се стегне и да се изправи пред компликациите. Обмисляйте изявленията от този вид, тъй като, макар положителните ви планове, може да се окаже, че те не са от помощ, а в действителност играят обезкуражаваща роля.

2. Не се заразявайте и не се тормозете от очевидната липса на оптимизъм и убеденост в приятеля си, и не навлизайте в разногласия с него, какво може и не може да направи с живота си оттук насетне.

3. Не се отдавайте на чувството за горест, което идва от приятелят ви. Помнете, че депресията носи заразни чувства и усеща на близките, на които не би трябвало да се оставяте.

Сега е ред на нещата, които би трябвало да извършите съгласно доктор Роналд Подъл:

1. Подържайте топла, грижовна връзка без неприязън и напрежение.

2. Научете се да се справяте с компликациите, които постоянно се появяват редом с депресирания човек, като наклонността да бъдете примамвани в разрушителни рецензии и причини за пасивността му.

3. Разберете, че депресията е клинично разстройство и не може да бъде отметната като плащ от носителя си, само че за сметка на това може да бъде провокирана от събитие и да докара от разстройство на метода, по който мозъкът секретира химичните съединения, от които зависи.

Това са нещата, които непроменяемо би трябвало да спазвате, с цел да не се утежнява ситуацията на страдащия от депресията. Нужно е да помните, че тя не се случва във вакуум, а основава пулсиращ резултат, който допира всички заобикалящи лица. Членовете на фамилията и приятелите постоянно също се усещат безпомощни, без да знаят по какъв начин да доближат и какво да вършат, с цел да допрян прочувствено страдащия, или да го подкрепят.

Би било добре, в случай че депресираният човек може да изкаже своите потребности, тъй че приятелите и фамилията му да знаят тъкмо какво да му приказват и да вършат. Според Дж. Реймънд Де Пауло младши (бивш професор по психиатрия и шеф на клиниката за афективни разстройства в Медицинското учебно заведение “Джон Хопкинс ” в Балтимор) техните умения за поддържане на взаимоотношения са доста намалени. Комуникацията става проблематична, тъй като индивидът се тормози да каже по какъв начин се усеща, очаквайки наказание, лепване на етикети и категоризиране от близките.

Всеки човек е друг в метода, по който се оправя с чудовището на депресията, само че съществуват универсални неща, които можете да опитате и биха били потребни за вас и приятеля, който страда от депресивно положение.
1. Намерете повече информация

Този съвет е много постоянно срещан, както към този момент забелязахте. Но в случай че би трябвало да сме почтени, всяка информация за положението на меланхолия, може да се окаже потребна, а в случай че, с изключение на себе си съумеете да информирате и самия измъчен, то би било още по-добре. Четенето за разстройството на емоционалността може да помогне да се почувствате по-овластени и да имате повече самообладание в другите обстановки с натъжаващите и разочароващи признаци.

Повече информация за депресивните положения можете да получите от публикациите, кито виждате под материала.
2. Задавайте въпроси и търсете главната причина

Най-добрият метод да разберете една тематика е да я изследвате като публицист и да зададете доста, доста въпроси. При меланхолия и безпокойствие, задаването на въпроси е от решаващо значение, тъй като теренът в действителност е голям и опитът на всеки човек е извънредно друг. Проблемите ви се крият в това, че вашият другар няма да ви даде просто по този начин информацията, от която се нуждаете, тъй като се срами от признаците и се опасява, че ще бъде съден. За да разберете какво се случва в действителност, би трябвало да ровите много на надълбоко. За задачата ви предоставяме няколко въпроса, които е добре да зададете:

Кога стартира да се чувстваш зле?

Сещаш ли се за нещо, което може да е провокирало настроението/състоянието ти?

Има ли нещо, което те кара да се чувстваш по-добре?

Какво ви кара да се чувствате по-зле?

Имаш ли чувството, че си под стрес?

Всички тези въпроси са доста значими, като съществува още един извънредно неотложен, който би трябвало да бъде обиден, само че е витално належащо да се повдигне деликатно, с цел да не провокира отрицателен отклик и утежняване на следствията. Имаш ли мисли за самоубийство?
3. Окажете поддръжка при оправянето с източниците нас стрес

Не е загадка, че стресът е забележителен фактор за появяването на меланхолия. Хроничните нараснали равнища на стрес изливат количества кортизол в кръвта на индивида и безусловно сковават нервната система. Най-новите неврологични изследвания потвърждават, че нарасналите равнища на стрес намаляват способността на мозъка да се резервира здрав. Хипокампусът, който контролира настроението, се свива, а това оказва отрицателно въздействие върху функционалностите на краткосрочната памет и качествата за учене.

Повишените равнища на стрес прекъсват здравословните тактики за справяне, като това прави човек доста по-уязвим от измененията на настроението. Работата на околните е да оказват помощ на страдащия от меланхолия, да разпознава източниците на стрес в живота, да го подбуден към размисли над тях и да подкрепят намаляването му. Не са нужни трагични дейности. Малки промени в живота могат да намалят равнищата на стрес осезаемо (дори упражненията за дишане правят извънредно добра работа).
4. Напомнете, че индивидът е необикновено мощен

Когато човек е в репресивно положение, не има вяра, че е заслужен за обичане. Това постанова близките да уверят страдащия, че знаят какво може да стори той за себе си и близките. Да напомните за мощните страни на личността е един от методите да разсъните у него малко хъс за живот. Използвайте съответни образци от предишното. Всеки в миналото е показвал кураж, устойчивост, съчувствие, честност и неизменност. Ако имате такива, то използвайте фотоси, свързани с достиженията на индивида в предишното, с цел да го насърчите по пътя към изцеляването.
5. Разсмивайте го, тъй като усмивките имат целителна мощ

Изследванията демонстрират, че смехът е едно от най-хубавите неща, които можем да създадем за своето здраве. Хуморът може да помогне на индивида при повлияването на редица прочувствени проблеми. Дори клиничната меланхолия (най-тежката форма на състоянието) се повлиява от едночасова лечебна сесия със смях и смешки.
6. Припомняйте му, че не постоянно ще изпитва същите усеща

Ако може да се уточни единствено едно нещо, което депресираните хора би трябвало да чуят, то ще бъде, че сигурно ще се почувстват по-добре. “Нищо не остава постоянно същото, както най-хубавото, по този начин и най-лошото ”. Напомнянето, че нещата се трансформират дава най-мощния лековит детайл от всички – вяра.
Като другар или член на фамилията, най-трудната работа е да накарате своя непосредствен да добие още веднъж вяра и да вярвате, че той ще се усъвършенства.

По публикацията работи: Станислава Тонева
Инфо: https://psychology.framar.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР