Привлечени от изгодния валутен курс, много българи и гърци започнаха

...
Привлечени от изгодния валутен курс, много българи и гърци започнаха
Коментари Харесай

Българи масово купуват евтините имоти в Одрин

Привлечени от преференциалния валутен курс, доста българи и гърци започнаха да си купуват парцели в региона на Одрин.

Градът е все по-силен привлекателен център за туристи от прилежащите страни, които си пазарят всевъзможни артикули за бита. Те към този момент се насочват и към недвижимите парцели, които им наподобяват още по-евтини поради обезценяването на турската лира.

" Гръцки жители от турски генезис купуват доста парцели тук. В предишното им продавахме по 2 или 3 жилища годишно, а в този момент те купуват по 10 ", споделя Серхат Чекер, началник на Асоциацията на консултантите по недвижими парцели в Одрин.

Търсенето от страна на българи също се усилва, само че те избират по-спокойната провинция. " Много българи желаят да купят парцел в Одрин, само че бюрокрацията усложнява обстановката за тези, които нямат двойно поданство ", изяснява Чекер.

Ако имат единствено българско поданство, те могат да купуват парцели в прилежащата провинция Текирдаг или в окръг Чорлу, само че не и в Одрин. Гръцките купувачи гледат на парцелите като добра инвестиция. Купуват 5-6 едностайни жилището и ги дават чартърен.

Продажбите на жилища на български и гръцки жители евентуално ще продължат да се усилват. " Българският лев увеличи цената си по отношение на турската лира и на пазара има доста българи, които търсят жилища за покупка ", показва Ерхан Коч, съветник по недвижими парцели.

По думите му повече от половината от летните вили в залива Сарос (заливът на юг от Одрин, цялостен с курортни градчета, б.р.) към този момент са наети от гръцки и български жители.
Вълна от купувачи



Хиляди хора от България се стекоха в Одрин през уикенда, с цел да пазарят за Коледа и Нова година. Дългите опашки от частни коли и туристически рейсове още веднъж задръстиха гранично-пропускателния пункт Капъкуле.

Българските туристи са толкоз доста, че до Нова година в града няма свободни хотелски стаи. " В Одрин има общо 2500 хотелски кревати. И всички те са резервирани от българи ", акцентира пред локални медии Гьокхан Балта, представител на градските управляващи на Одрин в Сдружението на хотелиерите.

Българите посещават търговски центрове, супермаркети и открити пазари, с цел да купят всевъзможни артикули. " Пазарувах за посрещането на Нова година. Но си купих и палто, обувки и сладки неща ", споделя Шюкрю Генч, български жител.

Сабри Ангелов пътува до Одрин със фамилията си за една нощувка, с цел да си купи облекла и да прегледа забележителностите. " Стоките и продуктите тук са по-евтини и по-качествени ", споделя той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР