Привържениците на авангардни идеи за невъзможни двигатели (поне от гледна

...
Привържениците на авангардни идеи за невъзможни двигатели (поне от гледна
Коментари Харесай

Научна статия за невъзможния двигател ЕмДрайв беше допусната за публикация в научно списание след одобрение от рецензенти

Привържениците на авангардни хрумвания за невъзможни мотори (поне от позиция на известната физика) могат да се радват – публикация за мотора “ЕмДрайв ” мина сполучливо през процеса на рецензиране и беше позволена за обява в научното списание Journal of Propulsion and Power, което се издава от Американския институт по аеронавтика и астронавтика и има импакт фактор 1.19.

За финален път отразих вест, обвързвана с “ЕмДрайв ”, през миналата 2015 година (източник – КОСМОС БГ). Тогава бях подчертал следното:

“Няма публикация в списание в импакт фактор, има просто показване на резултати на конференция.

Поради тази причина ние към момента не можем да вземем изказванията на групата Ийгълуъркс насериозно. Поне досега в който в действителност има какво да показват на научния свят, а после- и на обществото “.

Година по-късно към този момент нещата са се трансформирали – публикация в научно списание има и концепцията за мотора “ЕмДрайв ” може да бъде взета доста по-сериозно.

Но за какво научната общественост изпитва компликации с това да одобри концепцията “ЕмДрайв ”?

Двигателят, в резюме разказан, съставлява кухо конично устройство, в което се пуска микровълново излъчване. Лъчението се отразява напред-назад в кухината и чрез незнаен до момента механизъм се получава двигателна сила. Двигателят не е напълно нов – умислен е преди 15 години от откривател на име Роджър Шойър. Оттогава насам по него работят няколко групи откриватели – включително една китайска, на Юан Ян, която предлага мотор от този вид да бъде изпратен тестово на “Международната галактическа станция ”. До този миг моторът е предмет на яростна полемика на страниците на форума NASASpaceflight.COM, в който разгласяват голям брой учени, инженери и като цяло работещи в галактическия бранш (източник).

Проблемът е, че моторът нарушава един от фундаменталните закони на физиката. Третият Закон на Нютон гласи: “Всяко деяние има равно по величина и противоположно по посока противопоставяне ”. На този принцип работят ракетните мотори. Те изхвърлят обратно поток от нагорещени газове и като резултат моторът се придвижва напред:

Инфо: НАСА

Но моторът “ЕмДрайв ” не наподобява да работи по този метод. Тягата, в случай че въобще съществува, идва от конфликта на фотоните със стените на кухото устройство. Все едно е човек да стои на борда на платноходка и да духа върху платното с очакване да се придвижи напред.

Сега, откакто публикацията е оповестена, какво значи всичко това? Означава ли в действителност, че моторът в действителност работи и сме на прага на откриването на незнайни физични закони?

Да, правилно е, че тъй като има научна публикация, ние би трябвало да обърнем доста по-сериозно внимание на изказванията на откривателите. Това, че е предходна развой на рецензиране значи, че самостоятелни експертни учени са ревизирали изчисленията, статистиката, направените заключения и не са разкрили някакви явни неточности. Но процесът на рецензиране не е равностоен на утвърждение и единодушие с направените заключения. Имало е голям брой научни публикации, които са минали през развой на рецензиране, а изводите им по-късно са били оборени.

Работата е, че година по-късно учените към момента нямат теоретично пояснение какво тъкмо предизвиква тази двигателна сила. Освен това те настояват, че са отстранили всички благоприятни условия за неточност. Това обаче не значи, че няма някаква неточност, която да е довела до така наречен “фалшив позитивен резултат ”.

Така че изцяло е допустимо историята да подреди “ЕмДрайв ” на един рафт дружно с всичките останали невъзможни мотори и перпетуум мобилета. Дали ще се окаже по този начин, следва да забележим. Но в този момент откакто публикацията е излязла, тя предстои на инспекция, удостоверение или оборване. Със сигурност ще има и спомагателни проучвания – чака се през околните месеци или години “ЕмДрайв ” да бъде изведен и тестван в космоса. Резултатите от тези проби сигурно биха били забавни.

За повече информация: Научната публикация

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР