Притиснати от все по-високите цени, аржентинците ограничават разходите си и

...
Притиснати от все по-високите цени, аржентинците ограничават разходите си и
Коментари Харесай

Икономиката на Аржентина трайно се влошава, потреблението рязко спада


Притиснати от все по-високите цени, аржентинците лимитират разноските си и в миг, когато държавното управление бе оповестило, че е овладяло инфлацията, а икономическата обстановка от ден на ден се утежнява.

" Има дни, когато нито една клиентка не прекрачва прага ", оплаква се Моника, фризьорка от Белграно, жилищен квартал на Буенос Айрес, който надалеч не е от бедните.

" Открих салона си тук поради гъстата населеност на квартала. Отсреща има постройка с 37 жилището. Само че бизнесът понижа, салонът е празен ", продължава фризьорката, която би трябвало да финансира следването на щерка си и да заплаща два наема - на нейния апартамент и на фризьорския салон.

" Инфлацията, споделя тя, всява паника и боязън ", че няма да можеш да свържеш двата края. Още повече, че тя се притеснява да не ѝ вдигнат наемите, които по предписание се актуализират два пъти годишно.

В конкуренцията с инфлацията губещите са служащите. Повишението на сметките за газ, електричество, вода, билети за публичния превоз е по-бързо от корекциите на заплатите.

Дребният бизнес е измежду първите, които страдат от това, а на хоризонта не се обрисува усъвършенстване.

Брашно: +300%

В хлебарницата на Виля Уркиса, различен квартал на аржентинската столица, който е заселен по-скоро от хора с положителни приходи, Луис Миранда има осмина служащи. През март той е нараснал заплатите им с 15%, каквато е била заложената цел на държавното управление за годишната инфлация.

Оттогава песото е изгубило над 25% от цената си по отношение на щатския $, а това подтиква инфлацията. Третата латиноамериканската стопанска система се обърна към Международния валутен фонд (МВФ) с искане да получи финансиране, с цел да може да стабилизира валутния курс.

Прогнозата за инфлацията за 2018 година се подвигна от 15 на 27%.

" Мислех си, че икономическата обстановка ще продължи да се усъвършенства, както това стана при започване на мандата (на дясноцентристкия президента Маурисио) Макри, само че през март цените внезапно потеглиха нагоре и това покачване не стопира. Икономиката е непредвидима. Цената на брашното скочи с 300 до 400% ", оплаква се притежателят на хлебарницата.

Миранда не е изгубил клиенти, тъй като последното нещо, което хората стопират да използват е хлябът, " единствено че потреблението внезапно се сви. Вече никой не купува един кг самун. Хората дават същите пари, само че купуват по-малко количество ".

За да компенсира тази дупка, отворила се във финансите му, той предлага подготвени храни, които си купуват служащите по градежите в квартала или чиновниците от офисите.

Според Аржентинската конфедерация на дребните и междинни предприятия, продажбите в мрежата за търговия на дребно са се намалили с 2,5% през първите месеци на 2018 година.

Внос

" В краткосрочна вероятност обещанието за икономическо възобновяване не бе изпълнено. Проучванията на публичното мнение сочат, че известността на държавното управление спада ", установи социологът Рикардо Рувиер, с цел да изясни за какво аржентинците са изнервени.

На 25 юни обща стачка сковава аржентинската столица и част от страната. Това бе предизвестие на синдикатите към държавното управление, което продължава курса на строги бюджетни икономии, които са мъчителни за болшинството аржентинци.

Дошъл на власт в края на 2015 година, Маурисио Макри, се разграничи с политиката на левицата на някогашната си предшественичка Кристина Киршнер (2007-2015), с цел да наложи по-либерално ръководство. Той даде обещание да овладее инфлацията, която от 10 години надвишава 20%, само че не съумява да спре покачването на цените.

Херардо Лабоцета, притежател на дребен цех, който доставя аварийни елементи за автомобилостроителната индустрия, забавяща оборотите от две години, се оплаква от навлизането на пазара на вносни артикули, най-много от Китай, както и от ограничавания достъп до банково кредитиране.

" Отварянето пред вноса удари неприятно производството ", споделя шефът на завода, който обезпечава директно работа на 18 души и индиректно на още 15.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР