Притеснявам се за Берлин, признава Ролф Бух, роден и израснал

...
Коментари Харесай

Експериментът на Берлин с контрол на наемите се провали

" Притеснявам се за Берлин ", признава Ролф Бух, роден и израснал в Рейнланд. Главният изпълнителен шеф на Vonovia, най-голямата компания за жилищни парцели в Европа, счита, че политиката на града за ограничение на наемите е постигнала дребен триумф, само че е предизвикала съществени спомагателни вреди. Дори Конституционният съд да разгласи ограничаването на наемите за противоконституционно през идващите няколко месеца, както мнозина чакат да се случи, Берлин няма да се върне към статуквото. Протестите ще не престават, счита господин Бух.
Ограниченията
Изправен пред възходящи безредици поради наемите, считани за непостижими от берлинчани, сенатът на града, ръководен от коалиция от социалдемократи (SPD), Зелените и Die Linke, твърдо лявата партия в Германия, вкара петгодишно ограничаване за брой наемодатели във всички жилищни здания, издигнати преди 2014 година На първия стадий от схемата, която влезе в действие на 23 февруари 2020 година, наемите на към 1.5 млн. жилището бяха замразени на равнището им от юни 2019 година Когато на 23 ноември стартира вторият стадий, наемодателите бяха задължени да понижат всички наеми, които надвишават с повече от 20% новите ограничавания, с граници сред 3.92 и 9.80 евро на квадратен метър, според от качеството на жилището и допълненията, с които се предлага. Всички бъдещи контракти трябваше да се придържат към признатите граници.

Себастиан Шейл, ръководещ строителството в Берлин и член на Die Linke, счита схемата за сполучлива, защото наемите в столицата спаднаха. SPD съответно копира идеята; по-рано този месец обединението включи проект за въвеждане на тавани на наемите в цялата страна в програмата си за парламентарните избори през септември. И в действителност едно скорошно изследване на Германския институт за стопански проучвания откри, че наемите на новорегулирания пазар на жилища, издигнати преди 2014 година, са намалели с 11% спрямо към момента нерегулирания пазар за по-нови здания.
Ефектите
Но казусът, изцяло предвидим, е, че рестриктивните мерки утежниха дефицита на жилища в града: броят на обявите за отдаване чартърен е понижен с повече от половината. Наемателите, естествено, се придържат към жилищата си с стеснен наем като към лепило. Наемодателите употребяват жилища за себе си, продават ги или просто ги държат празни с вярата съдът да анулира новия правилник. Междувременно наемите и продажните цени във към момента нерегулираната част от пазара и в градове наоколо до Берлин като Потсдам са се повишили надалеч по-бързо, в сравнение с в други огромни немски градове.

Благодарение на предходния си статут на субсидиран остров в Източна Германия пазарът на парцели в Берлин претърпя рискови съмнения в цените. В продължение на доста години след обединяването наемите в Берлин бяха доста по-ниски от тези в други огромни немски градове. Предлагането на красиви остарели жилища с високи тавани, високи прозорци и огромни салони (известни като Berliner Zimmer) беше високо. Населението на Берлин понижа в средата на 90-те години и урбанистите допускат, че това ще продължи. Но по-късно пристигнаха талази от имигранти и млади германци, привлечени от ниски наеми, съвременна сцена на изкуството, целодневни клубове и преуспяващ пазар на труда. Средно 30-40 хиляди души са се премествали в Берлин годишно през последните години, запълвайки обществените услуги, като детски градини и здравни клиники, до техните граници. Наемите са експлодирали. Според господин Шейл те са се нараснали повече от два пъти през последните 10 години. Доходите не съумяват да смогнат на тези темпове.
Трудна есен
Берлин може да се сблъска с сложна есен, в случай че Конституционният съд на Германия анулира тавана за наемите. Наемодателите може и да получат правото да изискват погашение на наема, който са пропуснали, тъкмо когато се чака да се усилят безработицата и фирмените банкрути заради рецесията, породена от пандемията от COVID-19. Кампанията за реквизиция, почнала през 2019 година, към момента събира подписи, с цел да провокира общоградско гласоподаване дали да задължи компании, които имат 3 хиляди или повече парцели, като Vonovia, да ги продадат на натовареното с задължения градско държавно управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР