Притеснението си да не би премиерът Кирил Петков еднолично да

...
Притеснението си да не би премиерът Кирил Петков еднолично да
Коментари Харесай

Йотова притеснена. Вдига ли Петков ветото за Скопие?

Притеснението си да не би министър председателят Кирил Петков еднолично да вдигне ветото на България за старт на договарянията на Северна Македония в Европейски Съюз изрази вицепрезидентът Илияна Йотова в „ Панорама ”.

Тя дефинира палежа на българския културен център в Битоля като следващ резултат от антибългарската политика, водена в западната ни съседка. Вицепрезидентът съобщи още, че до момента не е виждала така наречен френско предложение по отношение на българското несъгласие против Северна Македония.

" То не е оповестено на никое място, не е план в нито един документ, който занапред да се гледа на европейско равнище. Това което е по-неприятно, че за предложение научаваме от външния министър на РСМ Буяр Османи, а не от българските управляващи. Това е първият сериозен сигнал - сякаш има боязън да се показа пред българското общество това, което френският президент предлага ", счита тя.

Илияна Йотова изрази безпокойство разривът в обединението да не накара премиера Кирил Петков да анулира ветото за Северна Македония.

" Дано не стане по този начин, че разваляйки връзките в обединението, министър-председателят да реши да пренебрегне мнението на останалите партии в обединението и да се опита да анулира ветото ", сподели Йотова.

По думите ѝ за всички решения в Европейския съюз има напън под някаква форма и е обикновено да желаят реализиране на този резултат, изключително по време на френското европредседателство.

" Има неразбиране измежду нашите европейски сътрудници за какво България по този начин реагира, защото пролетта 2020 година ние официално дадохме своето " да " за разширението на Европейски Съюз. Беше направена една основна неточност през есента на 2019 година, когато точно Франция постави политическото несъгласие върху по-нататъшно разширение на Европейски Съюз. Още тогава България, съгласявайки се с това, че би трябвало да бъде изменена процедурата, трябваше да съобщи своите искания и по отношение на контракта за добросъседство, който не се извършва, и всички останали спомагателни условия. За страдание тогава България премълча ", съобщи вицепрезидентът.

" През последната година в страната имаше три пъти парламентарни и два пъти президентски избори - не ни ли се коства, че хората се измориха? За страдание доверието в политическата класа пада от ден на ден няма институция, която да не пострада ", сподели Илияна Йотова. Тя разяснява още, че преди да се стигне до нови избори, държавното управление и Народното събрание би трябвало да свършат направени няколко доста значими неща:

" Позволих си да подскажа на министър-председателя, че би трябвало да се обърне към всички политически партии в Народното събрание, към управленията на всички парламентарни групи, с цел да обезпечи оня толкоз нужен за страната най-малко до края на този месец. "

По думите ѝ актуализацията на бюджета е най-належаща, а решението на бюджетната комисия, която отхвърли препоръчаните от кабинета планове, е било неприятен сигнал.

" Тези пари трябват на хората, трябват на най-уязвимите и най-бедните, трябват и на българските общини, тъй като част от тях са пред банкрут. Всякакви други сметки, схеми, игри, предизборна акция - всичко това би трябвало да оставим за малко по-нататък и в този момент с народен консенсус да бъдат взети тези решения. И освен в името да бъдат взети официално, а в действителност да бъдат работещи, да ни приготвят за идващия сезон със ужасно доста незнайни ", сподели Йотова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР