Пристанище Варна ще се сдобие с нов зърнен терминал, който

...
Пристанище Варна ще се сдобие с нов зърнен терминал, който
Коментари Харесай

Пристанище Варна изгражда нов зърнен терминал със заем от ЕИБ

Пристанище Варна ще се снабди с нов зърнен терминал, който ще се финансира със заем в размер на 50 млн. евро от Европейската капиталова банка (ЕИБ). За задачата Европейска инвестиционна банка и „ Логистичен център – Варна “ ЕАД, част от групата на „ Билдком “, подписаха съглашение.

Очаква се новият зърнен терминал да влезе в употреба през второто тримесечие на 2026 година, като ще включва нов пристан, силоз и други уреди за предпазване, както и нови благоприятни условия за шосеен и железопътен достъп.

Финансирането от Европейска инвестиционна банка е по линия на програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 милиарда евро спомагателни вложения в интервала 2021 – 2027 година Това е първата договорка на Европейска инвестиционна банка в България, при която частно сдружение се възползва от гаранция по линия на програмата.

Проектът ще поддържа продоволствената сигурност, ще насърчи нисковъглеродния морски превоз и ще подкрепи икономическия напредък на района, като усъвършенства достъпа на локалните селскостопански производители до експортните пазари.

Съфинансирането на нов зърнен терминал на пристанището в българския черноморски град Варна ще благоприятства търговията и експортния потенциал на един от по-слабо развитите райони в Европа, разяснява Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател с сектор „ Икономика в полза на хората “.

Ще даде опция на локалните производители да получат достъп до експортни пазари, ще улесни търговията и вложенията и ще сътвори работни места, като в това време спомага за реализиране задачите на Европейски Съюз за подсилване и нашарване на веригите за доставка предвид на дълготрайната продоволствена сигурност. “

Групата на „ Билдком “, която е най-големият частен производител на слънчогледово олио и водещ търговец на зърно в България, ще интегрира логистиката в активността си и ще усъвършенства пристанищните действия, свързани със зърното и насипните товари във Варненския район.

Със своите съвременни уреди новият терминал ще обезпечи на локалните зърнопроизводители ефикасен и ценово конкурентен достъп до ликвидните интернационалните пазари. Той ще бъде значим портал за българския експорт на зърно и ще увеличи конкурентоспособността на страната в региона на морския превоз “, разяснява Юлиян Стефанов, изпълнителен шеф на „ Логистичен център – Варна " ЕАД.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР