Прищина. Специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак

...
Прищина. Специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак
Коментари Харесай

Лайчак и Ескобар: ЕС и САЩ заедно работят за нормализация на отношенията между Белград и Прищина

Прищина. Специалният представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак и пратеникът на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар повториха в първия си ден в Прищина, че поддържат продължаването на разговора Белград-Прищина и интеграцията на целия Западен Балкан в Европейски Съюз, предава „ Радио и телевизия Сърбия “ (РТС) .

Лайчак и Ескобар, които са на тридневно посещаване в Косово, се срещнаха поотделно с Вьоса Османи и Албин Курти. Основната грижа на двамата интернационалните чиновници е по какъв начин да рестартират разговора и да реализират съглашение сред двете страни.

Лайчак и Ескобар идват дружно в Прищина за първи път, което, както оцени Лайчак, демонстрира, че Европейският съюз посредничи в разговора със мощната поддръжка на Съединени американски щати. Втората цел на визитата е да чуят по какъв начин виждат продължаването на процеса в Прищина и Белград и, третата, да обсъдят някои настоящи въпроси.

Неотложен въпрос, който би трябвало да бъде позволен, е правото на сърбите да гласоподават в своите обитаеми места на изборите, проведени от управляващите в Белград, какъвто беше казусът в Косово през всичките години преди референдума този месец, когато управляващите в Прищина го забрани.

Президентът на Косово Вьоса Османи сподели на Лайчак и Ескобар, че изясняването на ориста на изчезналите лица в Косово в разговора би трябвало да се третира като приоритет.

Тя упрекна Белград, че не ползва съглашението, и изиска от интернационалните представители да разрешат на Прищина равно отнасяне при продължаването на разговора.

Лайчак и Ескобар настояха, че би трябвало да се сътвори съюз на сръбските общини, по модела, контрактуван от Прищина и Белград, да се откри решение за електричеството в Северно Косово и да се обясни ориста на към 1600 изчезнали.

В обособен диалог министър председателят на Косово Албин Курти осведоми Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар, че държавното управление в Прищина поддържа преговорния развой в Брюксел и е ангажирано с него, при изискване че „ конституционността, териториалната целокупност, суверенитетът и законите на Косово останат непокътнати “.

Курти сподели, че е подготвен да отговори на всички претенции на всички жители на Косово и че Прищина желае помощ от Европейски Съюз за присъединяване в НАТО и европейската интеграция.

След срещата с Курти Мирослав Лайчак съобщи, че е пристигнал с Ескобар в Прищина, с цел да съобщи ясно обръщение, че Европейски Съюз и Съединени американски щати работят върху нормализирането на връзките сред Белград и Прищина.

„ Това беше добра опция да обсъдим проектите си за идващите седмици и месеци и ще продължим диалозите. Ще останем тук до сряда и се надяваме да имаме по-ясна картина какво да чакаме от бъдещето и по какъв начин би трябвало да бъде издигнат процесът “, сподели Лайчак.

Освен това той добави, че детайлностите ще бъдат оповестени по-късно, само че за начало той е доста удовлетворен от визитата си в Прищина.

Ескобар сподели на конференция, че Съединени американски щати поддържат разговора и интеграцията на задачите Западни Балкани в Европейски Съюз.

„ Виждаме изключителни благоприятни условия за Косово и района. Вие сте европейци, вие сте стопански, културни и исторически европейци. Работихме с европейските сътрудници, с цел да признаем Западните Балкани като огромна опция, а не като заплаха. Ние насърчаваме всички страни да видят Западните Балкани като евентуален предстоящ член.Диалогът има цялостната ни поддръжка “, сподели Ескобар.

Лайчак и Ескобар пътуват от Прищина за Белград в сряда.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР