Присъствал съм на четири глобални заплахи, обявени от Световната здравна

...
Присъствал съм на четири глобални заплахи, обявени от Световната здравна
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев със страховито признание за коронавируса и жертвите му у нас ВИДЕО

Присъствал съм на четири световни закани, оповестени от Световната здравна организация. Еболата не бе рискова за българите, Зика - също. Това в този момент обаче е сериозна опасност. Това съобщи в ефира на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев.

"Двамата българи, идващи от Китай, трябваше да пътуват към Белгия и по-късно у нас. Понеделник на обед ще имаме заседание на тази оперативна група. Там ще разберем по какъв начин ще се действа с тях. Първо бе оповестено за през днешния ден само че, доктор Кунчев ми сподели, че може да е в неделя. Ако си дойдат през днешния ден – добре пристигнали ", съобщи специалистът.

"Има подготвеност – инфекциозната клиника на ВМА е прелестна. Принциъпт е подобен – вирусът е нов и още не знаем изцяло държанието му. Препоръките са изолацията да е 14 дни от деня в който си бил в контакт с вируса. То се развива обаче на 4-ти, 5-ти или 6-ти ден. При 90% от хората е по този начин ", добави проф.Кантарджиев.

По думите му обаче не се знае в какъв брой непосредствен контакт би трябвало да е човек, с цел да се разболее: "В Европа има импорт на инфекцията – потвърдено е. В Германия млада китайка идва на семинар, контактува с хората и един от тях се разболява. Доколко непосредствен контакт са имали – не е оповестено ".

"На 10 години мутира някой корона вирус. Първият образец е 2002 година Тогава разболееш ли се – всеки трети умира. Сегашният вирус доста по-лесно се предава. Има високо предаване, само че пък младежи не боледуват тежко. Лошото е за такива като мен – хора над 60 години, които вършат двойна бронхопневмония ", сподели още той.

Запитан какъв брой е обезпокоен по скалата от 1 до 10, професорът съобщи: "Присъствал съм на 4 световни закани, оповестени от Световната здравна организация. Еболата не бе рискова за българите. При Зика пък – в случай че си бил в Латинска Америка и си бременна жена, да се страхуваш… За мен това в този момент е сериозна опасност. Много мощни самолетни връзки има, доста хора идват в Европа ", добави Кантарджиев.

На въпрос какви са нашите ограничения, той отвърна: "Термокамерите имат един позитивен резултат. Не могат да решат 100% нещата. Времето, когато си се заразил до проявата... Ами ти, в случай че пътуваш преди да си показал заразяванията, няма да имаш температурата, само че отново ще си притежател ".

"Болният, който е във ВМА от 7 дни е в положително положение, негативен тест. Жената от Южна България, която е в столична болница - пробата й е негативен, само че у нея намерихме мета пневмо вирус. Третата жена, която е в болничното заведение в Добрич – пробата е негативен. Когато човек е в цялостно здраве, той може да се разболее – пробата ще е негативен ", сподели още специалистът.

"Хората, които се връщат от Китай, би трябвало да са изолирани, тъй като са били в контакт. Медийният интерес към корона вируса обаче накара доста хора с хрема и кашлица да идат на доктор. Ако не си бил в контакт с китайци и не си бил в Китай, няма корона вирус – има нашенски вирус. Най-много са N3, свинският е на второ място – 140 ", посочи той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР