Присъединяването към еврозоната означава много повече от замяна на лева

...
Присъединяването към еврозоната означава много повече от замяна на лева
Коментари Харесай

Домбровскис: Влизайки в еврозоната, България става част от сърцевината на европейския проект

Присъединяването към еврозоната значи доста повече от подмяна на лв. с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се причисли към сърцевината на европейския план, тъй като това пази Европа по време на финансова или икономическа рецесия. Това сподели изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис на конференцията " България по пътя към еврото ", проведена от Министерството на финансите (МФ), която се организира в София.

Домбровскис уточни, че поемането по пътя към присъединението на еврото значи задълбочаване на интеграцията на страната в Европейски Съюз и демократичния свят. От жизненоважно значение е България да не се разколебава от определения път, съобщи той. Домбровскис посочи, че от основаването си еврото се трансформира в освен това от средство за продан сред страните в еврозоната, то е знак на силата, единството и солидарността на Европа в миг, когато тези полезности са застрашени и подложени на тестване. Изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия посочи, че еврото способства за стабилността, конкурентоспособността и просперитета на европейските стопански системи. То е невиждано и осезаемо достижение на европейската интеграция.

Сред изгодите за българските жители Домбровскис уточни, че приемането на еврото изпраща позитивен сигнал на вложителите, отстранява несигурността по отношение на бъдеща политика, укрепва външните кредитни рейтинги и спомага за стабилизиране и намаление на лихвените проценти. Това спомага за поощряване на задграничните и вътрешните вложения, което води до по-висок стопански напредък и повече работни места, означи той. Посочи също, че с влизане в еврозоната България ще взе участие в процеса на взимане на решения от Европейската централна банка. 

Известно ми е, че в България не всички поддържат замяната на националната валута с еврото, сподели още Домбровскис и добави, че е жизненоважно хората да бъдат ясно осведомени. Става въпрос за една групова отговорност, да се успокоят хората, да имат информация по отношение на практическите и позитивните последици от еврото, и тази отговорност би трябвало да е на всеки - политическите водачи, обществените сътрудници, неправителствените организации, всички, сподели той. Домбровскис описа, че по времето, когато е министър председател на Латвия през 2013 година - годината, преди страната да премине към еврозоната, единствено 40 % от латвийците са мислели, че въвеждането на еврото ще има позитивни последствия, а в този момент 97 % от сънародниците му поддържат общата валута. Той уточни също възходящата поддръжка за еврото измежду страните членки на еврозоната, която доближава най-високото равнище досега  - 72 %.

Като всяка страна, която се готви да одобри еврото, България би трябвало първо да извърши и четирите критерии за конвергенция – ценова непоклатимост, постоянни и устойчиви обществени финанси, постоянен обменен курс с еврото и конвергенция на дълготрайните лихвени проценти, напомни още веднъж изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия. Домбровскис сподели, че макар отлагането на датата за присъединение на България от 1 януари 2024 година, задачата си остава и би трябвало да бъде реализирана, колкото е допустимо по-скоро. Надявам се това да стане една година по-късно, откакто бъдат изпълнени всички критерии, тъй че България да се причисли към еврото в най-хубава кондиция, това е нашата задача, сподели Валдис Домбровскис.

Началото на изявлението си изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия посвети на съветската експанзия против Украйна, една година от началото на която се навършва през днешния ден.

Украинците се борят освен за своята страна, само че и за цяла Европа, за европейския план и полезности, сподели Домбровскис. Днес на 24 февруари приписвам респект на всички герои на Украйна, паднали в тази война и на издръжливостта на украинците в лицето на тежки борби и доста премеждия, уточни той. Украйна ще завоюва тази война, Европа ще победи, целият либерален свят ще надделее, сподели още Домбровскис и съобщи, че Европейски Съюз се ангажира да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Наложените наказания съществено засягат стопанската система на Русия, като способстват за продължителна криза в страната, само че тяхната успеваемост зависи от това какъв брой добре се ползват - това значи използване от всяка страна от Европейски Съюз, с цел да бъдат нашите наказания ефикасни, би трябвало да бъдем поредни всеки един от нас, сподели Домбровскис.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР