Природозащитниците нанасят повече вреди на България от бедствията и авариите.Нено

...
Природозащитниците нанасят повече вреди на България от бедствията и авариите.Нено
Коментари Харесай

Гражданският сектор под атака - ударите стават все по-чести

" Природозащитниците нанасят повече вреди на България от бедствията и повредите ".

Нено Димов, 2018 година, министър на околната среда и водите

 

" Не може в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки, които са отвън Народното събрание, да се докопат до властта, ти да разсипеш страната. И в името на какво? Да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република ".

Красимир Каракачанов, 2020 година, министър на защитата и вицепремиер на България

 

Скандалните изявления на български министри за организации на гражданското общество у нас са единствено два от многото образци за целенасочена офанзива към третия бранш. В последните години неправителствените организации понасят все по-ожесточени удари, като офанзивите се осъществят по доста канали. Законодателните начинания за ограничение на пространството на неправителствените организации зачестяват. А обособени медии водят същинска война против представители на най-активните цивилен организации, като не пестят прилагателни - " кървово-зелен октопод ", " зелена мафия ", " НПО-та на хранилка ", " соросоиди ", " джендъри " и " крадци на деца ". Водят се и лични войни против представители на неправителствени организации, в това число и в правосъдната зала, а през 2016 година България записа в сметката си и първото по рода си физическо нахлуване върху водеща фигура в третия бранш - против ръководителя на Българския хелзински комитет Красимир Кънев. Целта на този натиск е подриване на доверието към обичайните институции на гражданското общество.

Как стартира? 

 

Атаките против неправителствените организации са международна тенденция 

 

" Почти всяка седмица следим нови законопроекти за ограничение на финансирането от чужбина, за въвеждането на бариери пред регистрацията на нови организации и свободното сдружаване на хора, ново анти-протестно законодателство. Тази световна вълна се зададе с експедитивност и с дълбочина, каквато не сме виждали от години, и на процедура съставлява сеизмично изместване и затваряне на пространството на гражданските права ", разяснява през 2015 г. пред " Гардиън " Джеймс Савидж от " Амнести интернешънъл ". Прогнозата му, че в идващите няколко години теднецията ще се ускори, се сбъдна.

" Този звук се задава от огромните страни, като дребните ги следват. Причините са сложни - след края на Студената война светът навлезе в интервал на оборване на политическите полезности и на либералния разказ за човешките права ", акцентира Тома Кародърс от Carnegie Endowment. Според него властническите лидери вече познават силата на гражданското общество и се опасяват от него. " Най-големият боязън на репресивните държавни управления е, че ще се разсънят, ще отворят прозорците, за да открият 100 000 души, скандиращи " Стига ", акцентира още Кародърс. 

В България първият обект на отчетливи офанзиви бяха зелените организации, при които засегнатите стопански ползи постоянно са доста съществени. Както разяснява Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, тези офанзиви през годините търпят еволюция в средствата, като главен фактор за усилването им е участието на България в Европейски Съюз и повишената тежест и благоприятни условия на неправителствения бранш за присъединяване в процесите на взимане на решения. 

В последните две години в тази група попадна сегмент от неправителствения бранш, за който едва ли някой е очаквал, че ще се развихри сходна война - организациите за отбрана на правата на детето. Именно тук се видя поразяващата сила на обществените мрежи за разпространяване на клюки, дезинформация и стигматизация, показани добре във кино лентата на Генка Шекерова " Социалните войни ". Видя се и изцяло действителният боязън на огромни групи родители, втурнали се да избавят децата си от учебно заведение. „ През предходната година бяхме подложени на чудовищна дезинформация и агитация, целящи да плашат родителите. Тази агитация тече по две съществени линии. Едната е религиозната, която иска да възвърне " естествения ред " и всевъзможни закони, които касаят наставнически политики, да бъдат анулирани. Другата линия идва от Кремъл, който желае да преразпредели Европа по нов метод. И стартира масирана акция за това по какъв начин ще дойдат норвежците и ще ни вземат децата ", разяснява в изявление пред БНР за миналата 2019 година изпълнителният шеф на Националната мрежа за децата Георги Богданов.

В мрежата членуват над 150 организации, взели участие интензивно в правенето на трансформиралата се в чучело и свалена от дневен ред Национална тактика за детето 2019-2030 година Философията на тактиката - че грижата би трябвало да е за всички деца, а освен за децата в риск и с увреждания, които сега са стигматизирани, не бе разбрана и припозната, а над нея надвиса призракът на всемогъщата страна, която ще получи прекомерно доста права. 

Войната към Стратегията за детето стъпи върху различен гръмък публичен спор - към неслучилата се ратификация на Истанбулската спогодба, в която на прицел се оказаха организациите в отбрана на правата на хората с друга полова ориентировка. Думата джендър, както означават правозащитните организации, в България стана засегнатост. 

За обострянето на средата способстваха и политиците.

 

Гражданите - наедно с политиците, със забрани за финансиране 

 

Справка в осведомителната система на Народното събрание демонстрира, че множеството законодателни начинания за ограничение на активността на неправителствените организации в последните години идват от представители на партии в патриотичния набор. Крак в тази посока повлече още през 2013 г. Яне Янев със скандални промени в Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Броени дни преди рухването на кабинета на " Борисов 1 " Янев настоя членовете на управителните органи на юридическите лица с нестопанска цел да подават наедно с политиците имуществени заявления. В последна сметка той бе заставен да отдръпна предлагането.

В края на януари 2014 година над неправителствените организации надвисна нова опасност - необятната формулировка за изменничество и слагане в услуга на непознати организации, включена в напълно новия план на Наказателен кодекс. Документът провокира голям брой рецензии и ръководещите склониха на необятно разискване, което по този начин и не се случи около рухването от власт на кабинета " Орешарски ". 

През 2019 година Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " се пробваха да сложат юзди и на професионалните организациите на съдиите, прокурорите и следователите. С промени в Закона за правосъдната власт " Атака " изиска правото на присъединяване в професионални и неправителствени организации да отпадне, а Вътрешна македонска революционна организация настоя финансирането на тези организации да се ограничи до приходи от членовете и пари по европейски стратегии. При гласуването на законопроекта в пленарна зала при започване на тази година правосъдният министър Данаил Кирилов помоли и двете точки да бъдат отхвърлени, а спор по тях въобще да не се състои. 

Последната към този момент офанзива към гражданския бранш тече редом в Народното събрание и в ръководената от Сотир Цацаров антикорупционна комисия, като нейн обект е мъчно образуваният Съвет за развиване на гражданското общество към Министерския съвет. Както " Сега " писа, антикорупционната комисия ненадейно се засилва и реши да направи оферти за смяна в правилника за организация и активността на съвета, който другояче не предстои на наложително координиране с нея. КПКОНПИ изясни интереса си с високия публичен залог около правото на новия орган да разпределя финансови запаси и съществуването на притеснителни медийни изявления. Попадането в съвета на едни от най-активните и сериозни неправителствени организации стремително докара до обвинявания, че структурата е обвързвана с " олигарха Иво Прокопиев " и че се основава " съвет на задкулисието ".   

В Народното събрание тече втора линия на офанзива против Съвета - на 1 юли група депутати от Обединени патриоти внесоха следващите промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които плануват фрапантно стесняване на пълномощията на новия орган. Патриотите упорстват Съветът да е напълно съвещателен, без право да изготвя политиката в бранша и да разпределя финансиране за планове. Законопроектът вкарва и наложително обявление на всички дарения от чужбина, надхвърлящи 1000 лева Всички, които получават такова финансиране, ще бъдат включени в нов указател към финансовото министерство, ще се подават и заявления по антикорупционния закон. 

" И сега има задоволително гаранции за бистрота на финансирането в ЗЮЛНЦ и Закона за счетоводството. Залагат се необосновано високи условия за обявление на финансиране, които всъщност са ограничения пред съществуването на ЮЛНЦ. Вече има изговаряне на Съда на Европейския съюз за задграничното финансиране на неправителствените организации, а препоръчаните текстове преповтарят наредбите на отхвърления маджарски закон за прозрачността. Премахването на функционалностите към разпределянето на средствата обезсмисля дългогодишните старания по основаването на Съвета ", написа в мнение Институтът за пазарна стопанска система. Против новите ограничавания за момента е и Министерство на финансите. Предстои да забележим до каква степен ще стигне следващият законодателен напор за слагане на финансови юзди на третия бранш. 

„ Кризата, породена от пандемията от COVID-19, сътвори големи провокации, които постановат всички браншове в страната да се активизират и да си взаимодействат в услуга на това да се вземат положителни решения за благосъстоянието на всички.  Независимо от офанзивите, ние продължаваме да работим и и да търсим повече правдивост за всички. Защото знаем, че в едно демократично гражданско общество неналичието на независимост за един е липса на независимост за всички, а страни, където в последните години има начинания, ориентирани против свободата на сдружаване и финансирането на гражданските организации, не са образец за демократично и проевропейско развиване, и не би следвало да са образец и за България “, споделя Надя Шабани, Директор на Български център за нестопанско право, по какъв начин офанзивите са се отразили на бранша и неговата готовност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР