Природния газ поскъпна драстичното, след като цената на синьото гориво

...
Природния газ поскъпна драстичното, след като цената на синьото гориво
Коментари Харесай

Как поскъпването на природния газ ще засегне домакинствата и индустрията?

Природния газ нарастна фрапантното, откакто цената на синьото гориво скочи с 36% от първи ноември и мегават час към този момент коства над 82 лв..

В студените месеци оранжериен производител в Пловдивско заплаща на месец стотици хиляди левове за газ

Справка за миналите месеци демонстрира, че по-висока от сегашната цена имахме през април - 98 лв. и 16 стотинки. Рекордът за 2023-та, обаче, беше през януари - над 179 лв. за мегават час.

През ноември предходната година синьото гориво струваше 123 лв. за мегават час.

Над 10 години жилището на Мария Железчева е газифицирано. Ползва газ и в семейството, и за отопление, а най-високата месечна сметка е 140 лв..

„ Голямо улеснение, топлата вода не свършва, цялото жилище е топло “, сподели Железчева. Въпреки нарастването, Мария ще продължи да се отоплява на газ.

„ Мисля, че няма да има проблем. Аз съм пенсионер, работя на 4 часа “, добави тя.

И до момента в който от енергийния регулатор показват, че контролираната цена за ноември е над 10 на 100 по-ниска от цената на европейските газови пазари за същия месец, бизнесът признава, че мъчно ще се оправи с повишаването.

Цели браншове, в които потреблението на природен газ е забележителна, ще бъдат съществено наранени.

Съмненията са за вероятни нарушавания на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията

„ Поскъпването ще затрудни енергоинтензивната промишленост, защото ние сме огромни потребители на газ, поръчките през ноември и октомври започнаха да спадат за наша продукция и повишението на цената ще ни затрудни още повече, защото такова повишаване няма по какъв начин да бъде калкулирано в цената на нашата продукция “, сподели Константин Стаменов, ръководител на Комитет по енергетика към КРИБ.

Причинна за по-високата цена, съгласно енергийния регулатор, е нарастването на стойностите на природния газ на интернационалната борса.

Експертите у нас не чакат нови шокови цени като върха от септември на 2022 година, когато мина 350 лева за мегаватчас.

Служебният министър на енергетиката го дефинира като „ исторически миг “

„ Тогава се случи поради войната в Украйна. Сега Европейски Съюз направи общо закупуване, участваха над 15 страни, настрана ЕНИ подписа сериозен контракт с Катар. Европа е подготвена, дори би трябвало да паднат. Тук роля изигра и войната в Близкия изток “, съобщи Георги Манов, енергиен специалист.

По тематиката работиха: Николета Хаджийска и Дани Атанасова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР