Приоритети от належащите проблеми, свързани с опазването на околната среда

...
Приоритети от належащите проблеми, свързани с опазването на околната среда
Коментари Харесай

Екокоалицията поиска от бъдещото правителство природозащитник за министър

Приоритети от належащите проблеми, свързани с опазването на околната среда в България, изпратиха през днешния ден обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " до партиите и обединенията, участващи в договаряния за основаване на държавно управление. Списъкът съдържа 15 дълготрайни тематики и 34 целта за деяние в идващите 6 месеца и е изпратен на партиите, договарящи за сформиране на държавно управление за консултацията на тематика " Екология " през днешния ден да се съобрази с предложенията на природозащитниците.

Според известие на " За да остане природа " до медиите проблемите са основани заради неверни политики в интерес на лобистки ползи или поради целеустремено отслабен потенциал на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Едно от настояванията на природозащитниците е министърът в бранша да бъда избиран по критерии за експертиза в тематиките, по които екоминистерството има пълномощия. Очакването е той да има и потвърден принос за запазване на околната среда.

 През последните години министрите в държавните управления на ГЕРБ бяха остро подложени на критика за неспазване на природозащитното законодателство, в това число при опита за смяна на проекта за ръководство на Национален парк
© Георги Кожухаров

През последните години министрите в държавните управления на ГЕРБ бяха остро подложени на критика за неспазване на природозащитното законодателство, в това число при опита за смяна на проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " без екооценка за разширение на зони с възможно строителство

Екокоалицията приканва и за по-добро използване на конкурсния принцип във ведомството посредством ограничения за транспарантно назначение на управническите позиции и ясни критерии за експертиза и опит, както и периодически обзор и оценка на осъществяването от нееднолично контролно звено. Последното се аргументира със противоречиви назначения в основни институции като дирекции на национални паркове и районни екоинспекции (виж изказване за администрацията " Централен Балкан " и РИОСВ-Бургас ).

Експертите на Коалицията оферират незабавни решения за идващите шест месеца, които да доведат до затваряне на наказателните процедури против България, отворени по време на ръководството на ГЕРБ. Част от предложенията са да вземем за пример предприемане на незабавни дейности за преустановяване на наказателни процедури против България и за попречване на присъди по стартирани каузи в Съда на Европейския съюз в областта на околната среда, основаване на обществен консенсусен механизъм за намиране на решения и пренасочване на неусвоените средства по ОПОС за ограничения за решение на проблемите от наказателни процедури, които в бранш " околна среда " сега са 14, като три от тях към този момент са на фаза дело против страната -.

 Изоставеният бетонен комплекс
© Спас Спасов

Изоставеният бетонен комплекс " Коста дел кроко " над Попския плаж в Царево

С цел понижаване на презастрояването и запазване на чистотата на въздуха и конституционното право на здравословна околна среда се оферират също съответни ограничения като довеждане докрай на заданията за съгласно природозащитните правила (отразяване на предпазени зони и неразрешени за урбанизация горски заменки), изкупуване от страната на частни парцели, които са планувани за озеленяване в градовете, както и на скъпи местообитания от " Натура 2000 " в конфликтни зони. Настоява се също за решение на дългогодишни промени като заменките на държавни гори и аграрни земи и отбраната им в бъдеще, както и по Черноморието. Подкрепя се също концепцията, отвън Министерството на земеделието и храните - посредством независимо министерство или самостоятелна държавна организация по горите.

Освен това природозащитниците оферират и стратегически дейности, които да подобрят в дълготраен проект запазване на природата в България в 15 области:

Приоритетите, предлагани за работа на бъдещото държавно управление обгръщат необятен набор тематики, които не са извънредно в пълномощията на Министерство на околната среда и водите, а изискват дейности от разнообразни министерства - в това число на районното развиване, земеделието и енергетиката. Те включват стратегически дейности както в тясната сфера на биоразнообразието (национални предпазени зони и отбрана на зоните от " Натура 2000 " с ясни режими за всяка зона и действителни регулярни теренни изследвания за установяване на нужди), по този начин и в близки политики, които са свързани с него - решение на проблеми с общите устройствени проекти на общините и кадастъра, цели в енергетиката, преосмисляне на финансирането за земеделие с " таван " за дотации на свързани лица и приоритет на ограничения за дребни и биопроизводители, внимание към напояването и ландшафта, надзор над повтаряне на финансиране за земеделие с такова за природозащита в едни и същи парцели и други.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР