Приоритетът на Бюджет 2024 не са икономиката, образованието или политиките

...
Приоритетът на Бюджет 2024 не са икономиката, образованието или политиките
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Тагарев отказа почит за застреляните ястребинчета – свидетели сме на пълзящи прояви, водещи към фашизъм

Приоритетът на Бюджет 2024 не са стопанската система, образованието или политиките за хората – единственият приоритет е вторачването в 3-процентовия недостиг, сякаш поради Шенген, уточни дългогодишният шеф и депутат от „ Българска социалистическа партия за България ”„ Не съм човек, който дава крайни оценки. Но сме очевидци на пълзящи прояви, водещи към фашизъм. Казвам това, тъй като не е единствено случилото се с Паметника на Съветската войска ”.
Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Ирена Анастасова пред „ Денят ON AIR ” и даде знаков образец: „ На 20 декември означаваме 80 години от убийството на Шестте ястребинчета. И тъй като сме хора, които съблюдаваме закона – сътрудника, депутат  на „ Българска социалистическа партия за България ” от Търговище, Йорданка Георгиева изиска позволение от министъра на защитата да свири, както постоянно до момента, гвардейският оркестър на Шуменското военно учебно заведение. Никога до момента в целия преход, нито един боен министър не си е разрешил да откаже това. Тагарев го отхвърли. ”
На въпроса на народния представител от Българска социалистическа партия за какво отхвърля, Тодор Тагарев дал отговор: „ Защото е противоречива дата ”.
„ Кое е противоречива дата? Че ги няма шестте деца, едното от които на 7 години? Ако е противоречиво дали е имало фашизъм в България  или не – дано си спорят. Но фактът, че тези деца са убити от армията тогава не е противоречив. И аз бих попитала Тагарев, тъй като има версии и отзиви, че тези деца са били убити поради родителите си, тъй като били партизани – в случай че става дума за техни, за близки лица, биха ли обяснили тази „ противоречива дата ” по този начин ”, реагира Анастасова.
Дългогодишният учебен шеф и депутат от „ Българска социалистическа партия за България ” подсети, че преди години тъкмо по този начин е тръгнал фашизмът – с горене на книги, с заличаване на монументи.
За случилото се пред Паметника на Съветската войска през вчерашния ден, Ирена Анастасова, която беше дружно с Георги Свиленски и останалите народни представители, сподели: „ Ние искахме едно просто нещо – да забележим заповедта на регионалния шеф, разрешителното за градеж и документа за крана, инсталиран там. Защото се оказа, че нито кранът има документ и той е заменен, нито има позволение за градеж, нито – указателна табела, както е по закон, какво се прави ”.
По думите ѝ, откакто народните представители от Българска социалистическа партия минали първите заграждения, при вторите от полицията им споделили, че това е територия на Областната администрация. „ Областната администрация не е ли длъжна да оказва подпомагане на народните представители – ние, още веднъж ще повторя, искахме да забележим документите и основанията за това, което се прави ”, реагира Ирена Анастасова.
„ Директор на дирекция в Областната администрация, в яростта си да не бъдем позволени, блъсна едно от оградните уреди, то падна и тъй като Свиленски беше там, преряза ръката му. Там беше и зам. регионалният шеф ”, описа още тя.
В диалога за бюджета националният представител от Българска социалистическа партия бе безапелационна, че социалистите ще поддържат на второ четене тези оферти, които дават отговор на политиките отстоявани от Българска социалистическа партия, главно в обществената сфера и за увеличение на приходите на хората.
„ Като приказваме за цели – да, образованието, културата би трябвало да са цели. Но до момента в който не реализираме 1% за просвета от Брутният вътрешен продукт, което ни приближава до европейските страни, не можем да приказваме въобще за приоритет. А обявеното през днешния ден от Борисов, Петков и Пеевски - за увеличените пари за просвета, не е приоритет, то звучи като някакво благодеяние след митинги. По същия метод бих говорила за образованието – в случай че не реализираме 5% от Брутният вътрешен продукт, ние не можем да приказваме, че е приоритет. Бюджетът за 2024 година обаче има един-единствен главен приоритет и той се назовава недостиг 3%. Без да се интересува от нищо друго или пък от политики ”, уточни Ирена Анастасова.
За измененията в Конституцията и инициираната от Българска социалистическа партия среща по тематиката, националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” акцентира: „ Важно беше да поканим  депутатите от Велико народно събрание, взели участие в писането на сегашната Конституция – оказа се, че това не е правено до момента. Дойдоха представители от всички политически показани групи, конституционалисти, правосъдният министър. Потресаващото е, че нямаше нито едно изявление, което да поддържа тези промени. Както нямаше и нито едно позитивно мнение в Комисията по конституционни въпроси ”, уточни Ирена Анастасова.
Тя предвижда, че ще има съществени промени сред първо и второ четене. „ Имаше предложение за смяна на националния празник – те към този момент се отхвърлиха от тази концепция, в този момент виждаме сериозна реакция  против това управителни държавни длъжности да са хора с двойно поданство, имаше рецензии за правосъдната промяна, в това, че Висш съдебен съвет да се политизира от ден на ден, вместо да е противоположното ”, уточни националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ”.
Но, по думите ѝ, ръководещите най-вероятно, ще одобряват измененията в Конституцията. „ Спойката ще бъде мощна до момента в който се осъществят конституционните промени, до момента в който се разпределят постовете в регулаторните органи и службите ”,  съобщи Ирена Анастасова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР