Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на

...
Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на
Коментари Харесай

Министър Богданов заговори за закриване на ДКК: Бъдещето на предприятията ще мине през преструктуриране

„ Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и тези 5500 души, които работят в тях. Бъдещето на предприятията ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК. Обмисляме опциите за настоящата обстановка, тъй че да не рискуваме хората да изгубят работните си места. Целта ни е да фокусираме държавните предприятия през ДКК в четири посоки – чисти технологии и кръгова стопанска система, отбранителна и аерокосмическа технология, хранителни и биотехнологии, сериозни минерали, метали и първични материали “. Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов на конференция. В нея участваха и зам.-министрите Николай Павлов и Ивайло Шотев, съобщи Dariknews.
Един от главните ни задания, по които ще продължим работа, е участието на България в Шенген и еврозоната. Това съобщи министърът на стопанската система Богдан Богданов на брифинг.
По отношение на еврозоната има два аспекта – потребителите и по какъв начин бизнесът да премине към потребление на единната европейска валута. Активните дейности за еврозоната и Шенген през тази година са да разтеглим акцията, освен от държавните институции, само че и с бизнеса. Работи се и по посещаване на австрийския министър на стопанската система.
Икономическият министър акцентира, че миналата година е била изключителна значима за вложенията. „ Отчитаме рекорден растеж на задграничните вложения в България за 2023 година, които доближиха за първите 10 месеца са близо 7 милиарда лв. “, уточни той.
Богданов разгласи, че се работи и върху няколко инструмента, които да подкрепят бизнеса. Целта е редуциране на капиталовия развой и достъп до информация и запаси, с цел да се понижи опцията вложителите да бъдат повлияни от неефективност на държавната администрация.
Основни пазари за България, като Германия, Австрия влязоха в криза. По думите му фокус са навлизането на повече пазари. Приоритет за идната година са Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Витнам, Република Корея и Япония.
Един от рисковете пред бизнеса остава кадровия проблем.
Богданов също по този начин регистрира, че резултатите от акцията „ Достъпно е вас “ е дала доста положителни резултати, откакто стартирала от ноември месец предходната година. Първоначално са стартирали с 200 търговски обекта, а към този момент те са доста повече.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР