Принудителната карантина и самоизолация, въведени в много страни поради коронавирусната

...
Принудителната карантина и самоизолация, въведени в много страни поради коронавирусната
Коментари Харесай

Да преживеем карантината без стрес

Принудителната карантина и самоизолация, въведени в доста страни заради коронавирусната пандемия, съществено трансформираха нормалния метод на живот на милиони хора.

Ето мнението на двама известни американски бихевиористи (специалисти в региона на поведението) за това какво е належащо и какво не би трябвало да се прави в този миг и по какъв начин „ хормонът на любовта “ ни избавя от напрежението.

Патрик Уенис, създател на книги и специалист, който е изучил държанието на доста известни персони, обръща внимание на обстоятелството, че, бидейки в изолираност, човек може да преживее доста разнообразни неприятни психически признаци.

“Това може да е възприятие на самотност, страхове, тревога, суматоха, меланхолия, разнообразни уплахи и мании, фрустрации … Най-добрият проект за деяние в такава обстановка е да разберем какво можем и не можем да направляваме. Защото, когато опитваме да направляваме това, което не можем да направляваме, е още по-притеснително. Но в случай че приемем, че има неща, които не направляваме, ще изпитаме по-малко стрес и страхове “, сподели Уенис пред РИА Новости.

Алис Бойс, създател на книги по логика на психиката, отбелязва, че когато човек е изправен пред непосредствена заплаха, той нормално се концентрира върху нея и му е мъчно да се концентрира върху нещо друго.

Бойс дава някои препоръки, които ще ви оказват помощ да преживеете напрежението от карантината: намалете упованията към себе си, общувайте повече с други хора по телефона и в интернет, а тези които имат деца – дано играят с тях по-често, правете нещо изобретателно, пробвайте се да поддържате някаква физическа интензивност.

Експертът приканва да не се драматизира обстановката, защото доста хора са много адаптивни към новите закани и новата действителност.

Уенис отбелязва, че толерантността към самотата, както и напрежението като цяло, е друга за всеки човек. “Няма такава математическа формула, която да демонстрира, че след три дни ще загубите мозъка си или ще започнете да изпитвате страхове или тревога. Всичко зависи от съответния човек: интровертът се нуждае от по-малко връзка с други хора, а екстровертът – от повече, тъй че самоизолирането ще го потисне повече ” – споделя специалистът.

“За по-възрастните хора е изключително мъчно, тъй като те знаят, че са по-предразположени към това заболяване. Те имат спомагателни страхове за това ”, изяснява Уенис.

От друга страна, самоизолирането е по-лесна за тези, които имат семейство. “Те могат да се целуват, прегръщат и допират един различен – това е доста значимо за психическото и прочувственото здраве. Това предизвиква отделянето на хормона окситоцин у индивида, който успокоява. Наричаме го ” хормонът на любовта “, отбелязва специалистът.

Според нея домашните любимци могат да оказват помощ за по-лекото прекарване на самоизолирането. “Вашите домашни любимци са благополучен подарък. Можете да ги галите, прегръщате, да играете с тях. Мисля, че доста от хората в този момент ще си купят или осиновят домашни любимци. Това е положително лекарство за самотата ”, споделя Уенис. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР