Системата, предназначена за университетите продължава да служи на науката и

...
Системата, предназначена за университетите продължава да служи на науката и
Коментари Харесай

Легендарната система X Window System стана на 40 години

Системата, предопределена за университетите продължава да служи на науката и технологиите...

Емил Василев 17:50 | 24.06.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 10:08 | 22.06.2024

Голяма изненада: в Китай е основан първият в света реактор за термоядрен синтез с високотемпературна свръхпроводимост

АвтомобилиДаниел Десподов - 16:55 | 21.06.2024

Нова революционна батерия за електрически автомобили изминава 1 милион километра и устоя на температури от -30 до 65 градуса по Целзий

АвтомобилиДаниел Десподов - 13:10 | 21.06.2024

Китай отвърна на удара на Европа: производителите упорстват за 25% мито върху европейските коли с мотори с вътрешно горене

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Научните и техническите документи, изключително тези, които са остарели и изпитани във времето постоянно се оказват извънредно потребни запаси за откривателите и студентите. В епохата на цифровите архиви и Уикипедия от време на време непредвидени източници на академични уеб страници дават информация, която може да засенчи най-известните запаси. По-специално, тези документи постоянно се намират като PDF файлове или елементарни текстови файлове в поддиректории на домейни.edu. Тези документи нормално са основани от преподаватели, които са изтощени да дават отговор на едни и същи въпроси всеки учебен срок. Те сформират управления, с цел да спестят време и да се съсредоточат върху работата си.

Неотдавна един подобен документ беше открит в катедрата по астрофизика в Принстънския университет. Това е управлението „ Въведение в системата X Window System “ написан от Робърт Лаптън. Системата X Window System, която неотдавна означи 40-годишнината си беше незаменима за работата с галактически принадлежности при започване на 80-те години на предишния век. По това време университетските компютърни лаборатории бяха оборудвани с VT100, VAX-11/750 и Sun Microsystems.

История на системата X Window System

Системата X Window System е създадена през 1984 гoдина в Масачузетския софтуерен институт (MIT) от Робърт Шайфлър и Джим Гетис. Тя е част от плана Athena, който има за цел да сътвори разпределена изчислителна среда в университетското градче, употребявайки разнообразни хардуерни платформи. Основната характерност на X Windows System беше нейната самостоятелност от платформи и снабдители, както и способността ѝ да употребява отдалечени запаси.

Шайфлер „ заимства доста количество код от W “, направил интерфейса несинхронизиран и по този метод доста форсира продуктивността му и нарекъл новата система „ X “. Тази междуплатформена съгласуемост направи X идеална за потребление в Принстън, където Лаптън беше водещ компютърен експерт в отдела по астрофизични науки.

Приносът на Робърт Лаптън

Робърт Лаптън, който има задълбочени знания в региона на компютрите, е виновен за основаването и поддържането на системата X в Принстън. В своето управление Лаптън отбелязва, че X дава „ принадлежности, а не правила “, което разрешава огромен брой разнообразни интерфейси. Той изяснява, че X се състои от три елементи: сървър, клиенти и управител на прозорци. Лаптън също по този начин акцентира смисъла на модификаторите на клавишите и чувствителността на бутоните на мишката, което прави работата със системата по-гъвкава и функционална.

В своето управление Лаптън споделя няколко значими съвета за потребление на X:

Модификатори на клавиши: Модификаторите на клавиши играят основна роля в X. Тази сензитивност се разгръща даже върху бутоните на мишката. Стартиране на X: Трябва да употребявате командата xinit, а не X, с цел да стартирате X, с цел да избегнете празен екран. Командата X започва единствено сървъра без клиенти, което води до празен екран. Ролята на мениджъра на прозорци: Всички стратегии, работещи под X са равностойни, само че една от тях – мениджърът на прозорци има повече пълномощия и надзор. Флаг –zaphod: Използването на флага –zaphod предотвратява преместването на мишката на екран, който не се вижда. Командата kill: Командата kill -9 може да докара до срив на конзолата и Лаптън предлага да се употребява командата kbd mode -a, с цел да се поправи това, както и да се заобикаля потреблението на -9, в случай че не е безусловно належащо.

Преди да замине за Чили, с цел да ръководи „ Много огромния телескоп “ (VLT), Лаптън размишлява върху ориста на Х 40 години след основаването ѝ.

Той отбелязва, че системата е оживяла с помощта на относителната си успеваемост спрямо други благоприятни условия. По това време системите на Принстън не са били мощно свързани в мрежа, тъй че проблемите с трафика, присъщи за Х не са били проблем. Лаптън също по този начин акцентира, че упованията на потребителите към графичния потребителски интерфейс са били доста по-ниски, в сравнение с в днешно време. Хората са очаквали най-вече командни редове с няколко бутона, а X е бил най-преносимата версия на прозоречната система, работеща както на VAX, по този начин и на Sun Microsystems.

Днес доста студенти от катедрата по астрофизика в Принстън работят на Mac, взаимодействайки с огромни изчислителни възли с Linux. Лаптън е написал и управление за начинаещи в Linux. Неговото управление за X Windows е толкоз остаряло, че Лаптън се затруднява да уточни точна дата на основаването му. Когато го питат дали е сюрпризиран, че X към момента се употребява десетилетия по-късно, той дава отговор:

„ Трудно е да се каже за какво към момента съществува. Тя просто работи. Може би на някои хора не им харесва методът, по който работи, само че тя продължава да съществува. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР