Boeing е изправен пред вероятността срещу него да бъдат повдигнати

...
Boeing е изправен пред вероятността срещу него да бъдат повдигнати
Коментари Харесай

Boeing е изправен пред нови обвинения заради двете катастрофи със 737 Max

Boeing е изправен пред вероятността против него да бъдат повдигнати наказателни обвинявания. Американските прокурори оповестиха на Министерството на правораздаването (DoJ), че американският производител е нарушил съглашение, обвързвано с две съдбовни произшествия на самолета 737 Max.

Лидерите на DoJ имат период до 7 юли да решат дали против Boeing ще бъде повдигнато обвиняване, откакто прокурорите по случая предложиха това да се случи, съгласно Reuters и CBS News.

Министерството на правораздаването сподели предишния месец пред федерален съд в Тексас, че Boeing е нарушил изискванията на съглашение от 2021 година, в което се е съгласил да заплати 2,5 милиарда $ неустойки и обезщетения на клиенти на самолетната компания и фамилиите на починалите при двете съдбовни произшествия. Boeing не е съумял да „ проектира, внедри и наложи стратегия за сходство и нравственос за попречване и разкриване на нарушавания на законите за измами в Съединени американски щати по време на своите интервенции “, гласи доводът на прокурорите.

Нови обвинявания против Boeing ще бъдат най-новият кръг от проблемите на компанията, почнали след двете произшествия. Общо 346 пасажери починаха при злополуките на Boeing 737 Max на полети на индонезийските Lion Air и Ethiopian Airlines в края на 2018 година и началото на 2019 година

Катастрофите провокираха най-голямата рецесия в историята на компанията, налагайки международното прекъсване на бестселъра й - 737 Max - за съвсем две години.

Катастрофите бяха породени от проблематичен сензор в новия дизайн, който – без знанието на водачите – наклонил носа на самолетите автоматизирано, с цел да компенсира изместването на по-големите мотори напред. Системата, известна като система за увеличение на маневрените характерности (MCAS), оставя самолетите уязвими, в случай че единият датчик се повреди.

Споразумението за отсрочено наказателно гонене отбрани компанията от обвиняване за машинация, обвързвано с хипотетичното укриване на информация от авиационните регулатори за това по какъв начин работи системата. По време на съглашението DoJ съобщи, че „ чиновниците на Boeing са избрали пътя на облагата пред откровеността “.

Споразумението трябваше да завърши през януари, което би премахнало един детайл на неустановеност за компанията. Тя е изправена пред възобновена инспекция на сигурността след случай, който се случи два дни преди приключването на съглашението. Тогава панел на една от вратите избухна във въздуха на аероплан на Alaska Airlines.

Ройтерс заяви, че окончателното решение за покачване на нови обвинявания към момента не е взето. Един източник твърди, че Boeing може да бъде изправен пред нови обвинявания, които надвишават първичното обвиняване за скрит план за машинация от 2021 година Съгласно изискванията на съглашението, DoJ има опция да го удължи с една година или да предложи нови, по-строги условия.

По-рано New York Times заяви, че Boeing може да избегне наказателно гонене.

Новите обвинявания също ще хвърлят сянка върху последните месеци на поста на основния изпълнителен шеф Дейв Калхун, който ще се пенсионира по-късно тази година след мандат, доминиран от последствията от злополуките. В показания пред Сената на Съединени американски щати предходната седмица Калхун призна, че „ нещо се е объркало “ в компанията, откакто се твърди, че подателите на сигнали са били изправени пред възмездие за изложение на опасения по отношение на проблеми с сигурността във фабриките.

От Boeing са отказали коментар.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР