Принц Чарлз Филип Артър Джордж днес официално бе провъзгласен за

...
Принц Чарлз Филип Артър Джордж днес официално бе провъзгласен за
Коментари Харесай

Принц Чарлз Филип Артър Джордж официално бе провъзгласен за крал на Обединеното кралство

Принц Чарлз Филип Артър Джордж през днешния ден публично бе провъзгласен за идващ крал на Обединеното кралство. Това стана със специфичен обред, излъчен за първи път по малкия екран. Принц Чарлз стана крал Чарлз Трети незабавно след гибелта на неговата майка Елизабет Втора в четвъртък. 

На днешната среща на по този начин наречения Съвет по възкачването на трона обаче той публично бе провъзгласен за крал и постави клетва.

Официална разгласа за възкачването на Чарлз Трети бе направена от балкона на двореца Сейнт Джеймсис, където се отигра античният обред.

На събитието участва целият политически хайлайф, доста някогашни министър председатели като Борис Джонсън, Тереза Мей, Дейвид Камерън, Гордън Браун и Тони Блеър, както и религиозни водачи.

Прокламацията бе прочетена по-късно и пред Стоковата борса  в лондонското Сити, както повелява протоколът.

Кралят направи изказване, в което във връзка на тежките отговорности пред монархията сподели:

" Ще се стремя да последвам вдъхновяващия образец, който ми бе предаден за спазването на констуционното ръководство и да диря мир, естетика и разцвет за народите на тези острови “.

Кралят  направи известие, че денят на погребението на Елизабет Втора, който още не е конкретизиран, ще бъде почивен ден.

Чарлз Трети по-късно се върна в Бъкингамсикя замък, където има доста срещи – с членове на кабинета, с водачи на опозицията, с водачи на религиозни общности.

В същото време в английския парламент, който е невиждано отворен в събота, част от депутатите в Камарата на общините и благородниците в Камарата на лордовете поставиха клетва за честност на новия монарх.

Полагането на клетва от останалите депутати ще стане на по-късен стадий.

Междувременно в Балморал, Шотландия, където умря кралицата, членове на кралското семейство, измежду които щерка ѝ принцеса Ан и другите ѝ двама синове принц Андрю и принц Едуард, с техните деца, участваха на частна църковна работа за удостояване на паметта ѝ, оповестява БНР.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР