Приключи съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана

...
Приключи съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана
Коментари Харесай

Нидерландските изтребители си заминават, кой ще ги замести

Приключи взаимната задача по усилена защита на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на два месеца от Военновъздушните сили на Република България и Кралските военновъздушни сили на Нидерландия с пето потомство изтребители F-35, оповестяват от Министерството на защитата.

„ Това беше нашата първа взаимна задача с нидерландски F-35 за интензивен Air Policing в българското въздушно пространство “, съобщи командирът на авиобаза „ Граф Игнатиево “ бригаден военачалник Николай Русев. „ За нас беше наслаждение да бъдем домакини и да работим взаимно с такова високо дейно и елементарно за поддръжка военно формирование. Подготвихме пътя за бъдещи пребазирания на F-35 в България и се надявам, че това ще бъде началото на едно по-тясно другарство и съдействие. Благодаря на нашите нидерландски сътрудници за техните старания, професионализъм и схващане “,  добави още бригаден военачалник Русев.

„ Изключително сме признателни на българското Министерство на защитата и изключително на персоналния състав на авиобаза „ Граф Игнатиево “  за съдействието и отличното домакинство по време на пребазирането на нашите F-35 “,  сподели майор Винкен, пълководец на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия. „ Благодарение на взаимната ни работа, успяхме да осъществим всичките си задания по безвреден и ефикасен метод. Заедно с българските изтребители MiG-29 Fulcrum, ние изпълнявахме задачите по Air Policing на Източния фланг на НАТО, гарантирайки суверенитета на съюзническото въздушно пространство ”, съобщи още майор Винкен.



„ Освен защита на въздушното пространство, нашите F-35 изпълняваха и действия по зоркост над България и демонстрираха готовността си за запазване на целостта на обозначеното въздушно пространство. Изпълнявахме подготвителни задачи, взаимно с българските MiG-29 и други съюзнически сили, пребазирани в Черноморския район, демонстрирайки оперативна съгласуемост и координация сред съдружниците ”, добави командирът на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия.

На въпрос на публицисти, обвързван с защитата на въздушното пространство след края на присъединяване на Нидерландските изтребители, министърът на защитата Драгомир Заков съобщи по рано през днешния ден, че „ постоянно ще има кой да пази българското небе, и сега също има, в лицето на българските Военновъздушни сили “.

Заков посочи, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съдружниците по разнообразни способи, в границите на НАТО. По думите му, сега текат разнообразни интервенции на НАТО, които включват поддръжка по защитата на българското небе, в които не се ползва стациониране на самолети на съдружниците по български летища. Сред тях е и Air Policing от отдалеченост, обясни Заков.

Той уточни, че продължава разискването на разнообразни разновидности за укрепване на защитата на българското въздушно пространство със сили и средства на съдружниците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР