Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на транспорта и съобщенията

...
Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на транспорта и съобщенията
Коментари Харесай

Сградата на Министерството на транспорта и съобщенията върна автентичния си вид отпреди 100 г.

Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на превоза и известията на ул. „ Дякон Игнатий " 9, която върна достоверния ѝ тип отпреди 100 година Проектът е запазил напълно истинския архитектурен жанр, в който главен детайл са арковидните прозорци и релефи от натурален камък.

Сградата е част от археологическия резерват „ Антична Сердика и Средновековни Средец ". Тя е издигната при започване на 20 век на мястото на къщата на българския политик и държавник Петко Каравелов. Тук се е намирала приемната на Каравелов до момента в който той е бил министър и министър-председател на България.

След като къщата на Каравелов е продадена от наследниците му, се построява сегашната постройка по поръчка на притежателите на Балканска банка.

Сградата е един от образците на класическия за началото на 20 век архитектурен жанр „ сецесион ". Фасадата е с обшивка от варовик и е богата на архитектурни и декоративни детайли, които включват както каменни пластики на войни, флорални детайли, знаци на вечността, по този начин и по-съвременни украшения, които се свързват с промишлеността, търговията, превоза, логистиката и просперитета.

Консервацията и ремонтът на стойност 917 826 лева са финансирани от бюджета на Министерството на превоза и известията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР