Приключи повторното преброяване на гласовете за президент и вицепрезиденти на

...
Приключи повторното преброяване на гласовете за президент и вицепрезиденти на
Коментари Харесай

След повторно преброяване на гласовете Милорад Додик е новият президент на Република Сръбска

Приключи повторното броене на гласовете за президент и вицепрезиденти на Република Сръбска, след което беше открито, че претендентът на Съюза на самостоятелните социалдемократи (СНСД) Милорад Додик е получил най-вече гласове, както сподели Ваня Белица Прутина на съвещанието на ЦИК.

Докладът за повторното броене на гласовете беше признат на днешното 73-то съвещание на Централната изборна комисия на Босна и Херцеговина, само че не единомислещо, заяви „ Данас “.

През предходния интервал основният център за броене преброи гласовете от повече от 2000 изборни секции за равнище президент на районен съд, при което бяха открити разнообразни нередности, като неверно пакетиране на бюлетини и чували, липса на чували, подправени бюлетини и други сходни. За всички нередности е известена прокуратурата на Босна и Херцеговина.

Докладчикът за обстановката в основния център за броене също уточни, че не всички неизползвани бюлетини, нито всички торбички са им доставени, а членът на ЦИК Ваня Белица Прутина изиска отсрочване на приемането на отчета, т.е. установяване на резултатите. Тя сподели, че е недоволна от отчета на основния преброителен център и счита, че намирането на изчезналите чували може да докара до друг резултат за вицепрезидент на районен съд.

„ Посочено е, че материалите от 62 изборни секции са непълни, не са показани 23 извлечения от изборния лист. Липсата оказва въздействие върху общия резултат “, сподели тя.

Членът на ЦИК Владо Рогич сподели, че нямат време да повторят изборите, нито средства и че не е допустимо изборите да бъдат повторени заради няколко нередности.

Опозицията от Република Сръбска изиска наново броене на гласовете заради съмнения за изборни измами и убеждението, че техният претендент Йелена Тривич е победител на изборите, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР