Приходите в държавния бюджет от данъка върху доходите на физическите

...
Приходите в държавния бюджет от данъка върху доходите на физическите
Коментари Харесай

Бизнесът е платил по-малко данъци от гражданите през 2019 г.

Приходите в държавния бюджет от налога върху приходите на физическите лица за предходната година е 3.6 милиарда лева, а постъпленията от корпоративни налози са 2.8 милиарда лева, публично оповестиха от Национална агенция за приходите. Нетните доходи от Данък добавена стойност пък възлизат на 6.8 милиарда лева Този налог се калкулира върху крайната цена на стоката или услугата и отново се поема от жителите. Общите приходи от налози и осигурителни вноски по сметките на Национална агенция за приходите възлизат на 23,870 милиарда лева Сумата е с рекордните 2.8 милиарда лева повече по отношение на постъпленията през 2018 година и с към 628 млн. лева над плануваното за годината, настояват от приходната организация. Данъчните доходи възлизат на 13.3 милиарда лева Осигурителните вноски, постъпили в бюджета, са общо 10.3 милиарда лева В това число влизат 6.2 милиарда лева вноски за държавното публично обезпечаване, 2.6 милиарда лева здравноосигурителни вноски и 1,5 милиарда лева за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване. " Приходите в Национална агенция за приходите са на рекордно високо равнище през 2019 година, като нарастването им доста изпреварва растежа на брутния вътрешен артикул. Увеличават се както непринудено импортираните суми, по този начин и тези, акумулирани в произвеждане по събиране ", споделя изпълнителният шеф на организацията Галя Димитрова.

През 2020 година в държавната хазна е планувано да постъпят рекордните 46,8 милиарда лева доходи. Средно за един календарен ден българите ще създават по 346 млн. лева, което значи, че ще са нужни близо 136 дни за попълване на хазната. Казано с други думи, Денят на данъчна независимост през 2020 година ще настъпи на 15 май. Това е денят, в който жителите ще спрат да работят за страната и ще стартират да работят за себе си.

Датата е алегорична и демонстрира по кое време държавната хазна ще се попълни, в случай че всичко направено бъде неотложно изземвано - ние я назоваваме Ден на данъчна независимост, а по света е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 136 дни отразяват общите доходи в консолидираната фискална рамка за 2020 година, само че има някои характерни моменти, които следва да се отчетат. Живеещите в България още веднъж ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги " анулират " за близо 8 дни работа към страната. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 милиарда лева помощи от Европейски Съюз. Данъкоплатци у нас ще работят до 7-ти май за страната, а в дните до 15-ти май ще бъдем анулирани от европейските данъкоплатци. Най-много дни през 2020 година ще са нужни за попълване на приходите от Данък добавена стойност - 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни. За осигуровките ще е необходим над месец - 24 дни за обществено обезпечаване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните налози ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни налози - за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи единствено с цел да платим държавните и общинските такси. През последните години се следи наклонност дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета да бъдат от ден на ден и денят на данъчна независимост да идва по-късно.

Национална агенция за приходите с нови условия към работодателите

Основният шеф е задължен в период до 28 февруари 2020 година да подаде информация по електронен път към Националната организация по приходите (НАП), в която да заключи приходите от трудови и извънтрудови правни отношения на чиновниците си за миналата 2019 година Основен шеф е този, за който работим към края на годината. Към него обаче няма условие да даде данни за приходите на чиновниците от предходен шеф, в случай че той е от чужбина. Промените са свързани с новата услуга на Национална агенция за приходите, посредством която физическите лица, които имат личен идентификационен номер (ПИК) или електронен автограф, не е нужно да подават декларация към институцията. За тези лица Национална агенция за приходите ще изготви такава, а те имат обвързване да я прегледат, нанесат ремонти, в случай че такива са нужни, и да я одобрят. Изготвената от Национална агенция за приходите декларация ще бъде създавана въз основата на данните от работодателите и по тази причина ще бъде налична от началото на месец март. Отговорност за верността на данните в подадената декларация носят единствено жителите.

В направената от Национална агенция за приходите декларация няма да влизат приходите на физическите лица от наеми, с изключение на когато наемател по договорите са юридически лица. Това значи, че в случай че физическо лице отдава парцел чартърен на друго физическо лице, първият би трябвало да нанесе в данъчната си декларация приходите си от тази активност. Той има обвързване и да внесе приходите си от покупко-продажби с скъпи бумаги на нерегулирани пазари или други облагаеми покупко-продажби. Остава опцията физическите лица да подават своята данъчна декларация и по книжен или електронен път, като в този случай те към този момент не са длъжни да дават на институцията копие от служебна записка от работодателите или от влезнало в период решение от ТЕЛК. Физическите лица обаче имат потребност от тези документи, с цел да могат правилно да попълнят или ревизират данните в декларациите си. Остава и задължението лицата да покажат служебната си записка от остарял шеф на главния.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР