Приходите на миналогодишния лидер - пловдивската ПИМК, спадат. Като основна

...
Приходите на миналогодишния лидер - пловдивската ПИМК, спадат. Като основна
Коментари Харесай

Най-големите транспортни компании: Гладни за шофьори, гладни за релси

Приходите на миналогодишния водач - пловдивската ПИМК, спадат. Като съществена причина от сдружението показват дефицита на интернационалните водачи, което води до престой на камионите в гаража

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/. Повечето пасажери на летищата в София и по морето усилват бизнеса на операторите им.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Начело на бранша е НКЖИ, само че сдружението е с възходяща загуба.2% приблизително падат приходите на 20-те най-големи транспортни сдружения в страната. Осем от фирмите, главно държавни и общински, работят на загуба. Още по тематиката
Нова огромна жп поръчка: 360 млн. лева за правата Костенец - Септември

Европейските планове по линията София - Пловдив най-накрая стартираха
11 юли 2017
Летище София регистрира над една трета растеж на пасажерите през май

Министерството на превоза се надява процедурата по концесията да бъде възобновена през септември - към този момент с интернационален съветник
19 юни 2017
Само ПИМК пожела товарния терминал в Пловдив

Компанията ще би трябвало да влага в оборудването за претоварване на контейнери от камиони на трен най-малко 4.6 млн. лева
29 май 2017
Китайци, пловдивчани и разследван швейцарец желаеха летище Пловдив

За доказването на нужния опит двама от претендентите ще употребяват държавния оператор на аерогарата
18 май 2017
" Летище София ": Гответе се за огромното очакване

С идването на Ryanair летище София се препълни. Сега казусът с опашките се мести от остарелия на новия терминал
20 яну 2017
След няколко години сухопътен и авиопревозвач отпред на бранш превоз през 2016 година още веднъж държавна компания оглави класацията. Това е Национална компания " Железопътна инфраструктура " с нейните 350 млн. лева доходи. Дружеството обаче има редица проблеми, като загубата му нараства всяка поредна година и към този момент е 28.2 млн. лева

Излизането й отпред се дължи от елементи на влошената интернационална конюнктура за автомобилните превозвачи, за които транспортите в Европа стават все по-трудни. Редица западни страни започнаха да вкарват спомагателни условия като протекционистични ограничения за локалните автомобилни компании, които лимитират превозвачите от Източна Европа. " Всеки месец се основава някъде нормативна база ", разяснява Пенко Несторов, един от двамата притежатели на автомобилния транспортьор ПИМК. Такива са условията за минимално възнаграждение на водачите, без значение къде е записана компанията шеф. Това стартира от Германия и образецът беше последван и от други страни. Превозвачи описват, че във Франция, Белгия, Австрия, Германия към този момент има условия водачът да не може да спи в шофьорската кабина.

Едновременно с това ситуацията в Турция стана прекомерно непредсказуема. Това няма по какъв начин да не се отрази на стопанската система на страната, като превозвачите разясняват, че има нееднаквост на вноса и износа за и от страната, което води до рухване на рентабилността на курсовете.

Основен проблем на превозвачите е и неналичието на интернационалните водачи, за която алармират от доста време. Въпреки високото възнаграждение, което може да се съпостави с това в бранша на осведомителните технологии, специалността остава неатрактивна или подготвените тук фрагменти избират да работят за непознати компании. Прогнозите за тази и идната година не са положителни, като горните проблеми се обрисуват като трайна наклонност.

Някои от автомобилните и спедиторските компании виждат решение на тези проблеми в интермодалните транспорти, при които товарите се качват на трен и по жп изминават големи дистанции, а камионите се употребяват за довозването им до терминалите и от гарите до крайната дестинация. Този тип превоз от дълго време е доста известен в Европа, като понижава нездравословните излъчвания и трафика, както и потребността от интернационалните водачи.

Къде са водачите

Общите проблеми на превоза намират изражение в доклада на най-големия авто транспортьор в страната ПИМК на база доходи и брой на влекачите - 1200. Компанията растеше безапелационно няколко следващи години. До миналата 2016 година, през която приходите падат с 17% и компанията от номер 1 през миналата година, пада с 2 места. Като съществена причина за това от сдружението показват дефицита на интернационалните водачи, което води до престой на камионите в гаража. Това се получава, защото след отдалечен курс на водача се поставя несъмнено време за отмора вкъщи и защото няма кой да го замести возилото остава известно време неизползвано. " Преди имаше свободни водачи, в този момент има по 150-200 души почиващи ", споделя Пенко Несторов. От компанията даже са пресметнали, че пропущат да осъществят на месец по 1-1.2 млн. лева доход от престояващи в гаража камиони.

Друга причина за спада е слабата година от страна на създаване на инфраструктурни планове, като към 20% от парка на ПИМК са камиони за насипни товари. И, несъмнено, протекционистичните ограничения в Западна Европа.

Като опция за минимизиране на тези проблеми и компенсирането на по-малкото автомобилни транспорти компанията вижда интермодалните транспорти, които се пробва да развива от няколко години. Съвместно с DB Schenker тя стартира да прави такива транспорти от Русе за Австрия и Германия, a неотдавна влага в лична жп компания " ПИМК рейл ", като разполага с пет локомотива, специфични вагони и малко контейнери за проба. Сега ПИМК кандидатства през дъщерното си сдружение " Терминали " за концесията на интермодалния терминал край Пловдив, за който страната търси оператор. " Очаква се идващите 3 години да има огромен растеж на тези транспорти поради ниската база ", разяснява Несторов. " Има интерес, а няма къде да става товаренето и разтоварването ", споделя още той. ПИМК е единствен претендент за терминала, като минималните условия за вложения, заложени от Министерството на превоза, са 4.6 млн. лева

Нещата няма да са лесни поради неприятната жп инфраструктура в България и Румъния, т.е. неприятната жп съгласуваност на страната с Европа, която води до огромни забавяния. Поради тази причина взаимният трен сред ПИМК и DB Schenker е бил спрян, като в случай че компанията завоюва концесията на терминала, ще се ориентира по-скоро към транспорти за Австрия и Германия, само че през Сърбия.

Като по-страничен план през тази година ПИМК се включи и в процедурата за избор на концесионер на летище Пловдив в консорциум с " Тракия икономическа зона ".

Гъвкава спедиция

На интермодалността залага и транспортната компания " Гопет Транс ". Тя усилва приходите си с 13.5% и се изкачва до номер 4 в класацията на сдруженията в превоза, като е и най-голямата в групата на спедиторите по този индикатор. Компанията, с база в Казичане, притежателят Петър Петров основава дружно със брачната половинка си през 1995 година Тя пораства устойчиво през годините, като задачата е да стане междинна европейска компания, която да предлага добър групажен сервиз най-малко в балканския район. В тази връзка се развива мрежата, свързваща Атина, София и Букурещ. Сега Петър Петров изяснява растежа за 2016 година с този на пазарите, където работи компанията, като Румъния да вземем за пример, и естествения растеж на бизнеса на клиентите на " Гопет Транс ". " Развиваме се дружно с нашите клиенти ", споделят от компанията.

Компанията обаче е положила и съществени старания да разшири услугите, които предлага. Най-голям растеж тя регистрира при интермодалните транспорти, които предлага от няколко години. При тях нарастването е 20%, т.е. растежът им изпреварва общия за компанията. През 2014 година " Гопет Транс " пуска първия си интермодален трен, свързващ Стара Загора с Русе и румънския град Куртичи, на западната граница на страната. От частния терминал Rail Port Arad влаковете отпътуват за Генк, Белгия, и Англия. През 2015 година от интермодалните услуги идваха към 5% от приходите на сдружението. Тогава спедиторът заяви, че възнамерява да влага още 2 млн. лв. в развиване на този вид превоз до 2016 година

Сега интермодалните транспорти образуват към този момент 7-8% от приходите. Инвестирано е в нужните транспортни единици, таргетирани са клиентите, които имат предпочитание товарите им да се транспортират по този метод. Разширен е и броят на крайните точки, до които те могат да стигат с трен - Северна Франция, Австрия. Интермодални транспорти компанията ще стартира да предлага и в Полша. Това става, като се подписват контракти с операторите на дадени влакове и се договарят местата на тях за товарите на " Гопет Транс ". В Полша да вземем за пример за разлика от България има над 10 терминала, където може да се случва товарене и разтоварване на контейнери от камиони на трен и противоположното.

През годините " Гопет Транс " гради и мрежата си от офиси. Освен в България, Гърция и Румъния компанията има офиси и в Австрия и Полша. През 2016 година е добавен и нов - в Испания. От 2017 година компанията прибавя в портфолиото си от услуги и морски контейнерни транспорти. През офиса на компанията в Атина от пристанищата в Солун и Пирея главните посоки са за Близкия изток и Африка. За 2017 година Петър Петров е сдържан оптимист и е заложил растеж от 8-10%.

Растеж с център Пловдив

С максимален растеж за миналата година в бранш превоз обаче е пловдивската автомобилна компания " Петко Ангелов БГ ". Собственикът Петко Ангелов, дал името си на сдружението, не обича медийния звук към бизнеса си и рядко се изявява обществено. Това не се трансформира през годините, макар че компанията му пораства стабилно и на процедура е втората по величина автомобилна компания в страната след също пловдивската ПИМК.

Петко Ангелов стартира транспортния си бизнес като едноличен търговец през 1990 година Разказва, че се насочва към транспорта на товари малко по завещание, защото татко му е работил в превоза като водач в пловдивския Завод за запаметяващи устройства. Първите му камиони са два влекача МАЗ, купени на остаряло. Разрастването на бизнеса стартира през 1999 година, като компанията към оня миг към този момент се е била ориентирала към транспорти от и за Европа. Към автомобилния парк се прибавят и използвани камиони Mercedes и два нови Iveco. През 2002 година " Агропромстрой " връща 60 камиона Iveco, от които Ангелов купува 10 и камионите на компанията стават 20. Към днешна дата компанията към този момент разполага с 510 влекача. Има база от 30 декара с механици, склад за аварийни елементи и хотел.

Разрастването през годините идва с увеличението на клиентите и поръчките им. Компанията прави превоз на всевъзможни типове товари, в това число и на рискови. Извършва вътрешноевропейски транспорти и транспорти Европа - Турция и назад. Основни клиенти са спедиторски компании от Турция, Испания и Австрия.

Ангелов е измежду мощно дейните български превозвачи на турския пазар, като в предишни години на Турция са се падали към 40% от транспортите на компанията. Дружеството има и дъщерни компании в Испания и Турция, като Испания е вторият по-значение пазар за компанията. Предвид огромните политически разтърсвания в прилежаща Турция, които няма по какъв начин да не обиден и стопанската система на страната, Ангелов изяснява, че този дял на транспортите като част от общия бизнес на компанията се е свил. Въпреки това през миналата година превозвачът е нараснал броя на влекачите си от 460 година по-рано на 510 все още, с което изяснява и растежа на приходите.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Лидер касичка

Не толкоз динамични са нещата при водачите в класацията, които макар огромните си обороти имат редица компликации. Национална компания " Железопътна инфраструктура " всяка година усилва загубата си, макар че годишно страната субсидира активността й. Парите отиват за заплати и финансови поправки, като НКЖИ има непрекъснати проблеми с дофинансирането на плановете, които ръководи по оперативна стратегия " Транспорт ". Доскорошният длъжностен министър Христо Алексиев, кадър на сдружението, разгласи, че то има потребност от спомагателни 30-40 млн. лева годишно към парите, давани от страната за финансови поправки, които са по 105 млн. лева на година. Компанията се открои като една от касичките за разпределение на съществени суми към строителни компании, като обвързваните с Делян Пеевски сдружения са измежду любимците й.

Небето не е безоблачно и за националния авиопревозвач " България ер ", който продължава да свива приходите си и през 2016 година Компанията изпитва все по-сериозната конкуренция на нискотарифните самолетни компании, като от предходната година на летище София стартира да каца и Ryanair. Българските самолетни компании не съумяват в огромна степен да се възползват от огромния растеж на пасажерите на българските интернационалните летища, като единствено при " Българиан еър чартър " има растеж на приходите.

През 2016 година през интернационалните летища в страната са минали 9.179 млн. пасажери, оповестиха от Асоциацията на българските самолетни компании. Това е растеж от 23% за година - 23.2% на летище София и 22.7% на летищата във Варна и Бургас. Той може да бъде усетен и от докладите на летищата. " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", сдружението - концесионер на двете черноморски аерогари, усилва както приходите, по този начин и облагата си. Все още държавното " Летище София " подвига единствено приходите си, а защото е обезценило вземането си от Корпоративна комерсиална банка (КТБ) в размер на 25.5 млн. лева, приключва другояче мощната откъм полети и пасажери 2016 година на загуба 13.8 млн. лева

Приходите падат за морския транспортьор Параходство " Български морски флот ". Въпреки сложния океански пазар сдружението на братята Кирил и Георги Домусчиеви може да се похвали през тази година със правосъдния си триумф против Агенцията за приватизация. В началото на април 2017 година Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което разреши договорът за приватизация на БМФ да бъде изменен и да се понижи условието за поддържането на избран тонаж кораби, което ще спести на корабособствениците заплащането на неустойки от над 50 млн. лева Поръчайте Вашия К100 »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР