Приготвянето на лазаня е привидно лесно кулинарно начинание. Истината обаче

...
Приготвянето на лазаня е привидно лесно кулинарно начинание. Истината обаче
Коментари Харесай

Точните стъпки за идеалната лазаня

Приготвянето на лазаня е видимо елементарно кулинарно начинание. Истината обаче е, че даже единствено една неправилна стъпка може да провали цялата рецепта. Ето за какво, с цел да извършите идеалната домашна лазаня, прецизно спазвайте препоръките за нейното готвене.

За вкусната италианска рецепта ви трябват 15 листа прясна паста за лазаня, 450 г моцарела, 2-3 с.л. настърган пармезан, 2 с.л. масло и черен пипер на усет.

За плънката пък ще са ви нужни 700 г телешка кайма, 350 г свинска кайма, 400 мл алено вино, 800 г пресни домати или от консерва, 4 с.л. зехтин за готвене, 4 стръка целина, 2 моркова, 1 приблизително огромна глава лук, 2 скилидки чесън, 1 филиз розмарин, 200 мл телешки бульон, сол и пипер на усет.

Сос бешамел се подготвя от 1 л прясно мляко, 2 дафинови листа, ¼ глава лук, щипка индийско орехче, 50 г масло, 50 г брашно.

Приготвяне за домашна лазаня:

Приготвянето на лазанята стартира с плънката. На слаб огън се загрява мазнината. В нея се запържват целината, лукът и морковите за към 15 минути. Когато омекнат и станат златисти, се прибавят пресованият чесън и розмаринът. Задушава се за още 2 минути, след което към сместа се прибавят телешката и свинската кайма. Готви се, до момента в който течността от месото се всмуква изцяло.

 Домашна лазаня

Към плънката се налива 400 мл от виното. Разбърква се добре и се готви към 45 минути. Когато виното се изпари, се прибавят доматите и бульонът. Съдът се оставя на котлона на междинна температура за още известно време, до момента в който се поизпари течността. Подправя се със сол и черен пипер на усет.

След като плънката е подготвена, следва подготвяне на соса. За задачата млякото се изсипва в огромен съд с незалепващо покритие. Добавят му се дафиновият лист, лукът и индийското орехче и се поставя на котлона.

Оставя се да се загрее до температура на шупване. През това време в обособен съд се разтапя маслото. Добавя се брашното при непрестанно бъркане. Бърка се още 2 минути, след което последователно се прибавя млякото. Отново се бърка, до приемане на еднородна примес.

Когато всичко е готово, стартира същинското подготвяне на лазанята. Готовите листа лазаня се бланшират в подсолена вряща вода за няколко минути, най-добре по отношение на упътването на опаковката.

Реденето на лазанята в тава стартира с няколко с.л. от соса бешамел. Отгоре се подреждат кори. Поръсват се с моцарела, пармезан и пипер, след което се слага и пласт от плънката.

Процедурата се повтаря до приключване на продуктите. Най-отгоре се поставят късчета масло. Лазанята се пече в авансово загрята фурна на 180 градуса за към 30 минути. Напълно подготвена е, когато придобие златиста и апетитна коричка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР