Приготовленията за празника Великден протичат през цялата Страстна седмица. На

...
Приготовленията за празника Великден протичат през цялата Страстна седмица. На
Коментари Харесай

Какви са старите великденски традиции в Софийска област?

„ Приготовленията за празника Великден протичат през цялата Страстна седмица. На самия Велики понеделник легендата споделя, че Исус Христос е влезнал в Йерусалимския храм. Това е денят, в който в евангелието се приказва за проповедта на Исус в храма и изреченото от него проклинание на безплодната смокиня, която е знак на човешката душа, непознаваща молитвата и не носеща духовни плодове “, сподели гл. ас. доктор Иглика Мишкова , етнолог от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) при Българска академия на науките.

Тя споделя, че най-наситения с обреди и традиции ден е Велики четвъртък. Обикновено тогава се боядисват първите червени великденски яйца, с първото яйце бабата чертае кръст на челото на детето за здраве, възобновява се кваса, замесва се тестото за великденския самун. Пърото яйцето се оставя пред домашната икона.

 Д-р Иглика Мишкова Снимка: БГНЕС

„ Може би в Софийско са най-популярни тези дребни хлебчета “яйченик “ или “кукла “, който се подготвят украсени с по едно алено или бяло яйце, с усукано към тях тесто. Като те се приготвят или за първия посетител, или за кумовете ", сподели доктор Иглика Мишкова.

Етнологът изясни, че в софийските села по-трудно „ модерният самун – козунакът “ си проправя път и в огромна част от селата са се правели старите хлябове, великденски краваи, харман и други:

“Има една традиция в Долна Баня, която не е изчезнала към момента. Има непокътната традиция да се вършат специфични изписани яйца, които са декорирани с пискюли от разноцветна вълнена прежда. Те се назовават „ титанчета “ или “подкитеничета “.

В музея има отворени ателиета и креативен работилници за деца за писани великденски яйца, които ще могат да се посещават до четвъртък.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР