Приетите в края на юли промени в Закона за опазване

...
Приетите в края на юли промени в Закона за опазване
Коментари Харесай

Работодатели виждат зелен рекет в исканията за вето върху Закона за околната среда

Приетите в края на юли промени в Закона за запазване на околната среда не постановат ограничавания пред обжалването на капиталови планове, а несъгласие върху плана желаят няколко " псевдоприродозащитни организации ", които години наред препятстват капиталовия развой и растежа на стопанската система ни, трансформирайки така наречен екологичен рекет в своя съществена активност.

Това написа в мнение (целият му текст е в атачмънта - бел. ред.) на четирите съществени работодателски организации (Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България), изпратено до медиите и адресирано до президента Румен Радев. Документът пази признатите промени и моли да не им бъде налагано несъгласие.
Позиция на работодателите
С измененията в закона се отстранява втората правосъдна инстанция по делата за обжалване на одобрение на оценка за въздействието върху околната среда на така наречен обекти от национално значение. Такива са да вземем за пример строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле и капиталовите планове за ново строителство над Банско в Национален парк " Пирин ". Няколко партии и 27 неправителствени организации желаеха президентът да наложи несъгласие върху измененията.

" Категорично заставаме зад главната цел на въведените промени, а точно облекчение на процедурите по обжалване по отношение на реализирането на капиталови планове от най-значим публичен интерес, а точно обектите от национално значение и стратегическа значимост ", написа в позицията на работодателите.

Те показват, че измененията в закона по никакъв метод не лимитира правото на жители и юридически лица да апелират планове. Дори показват, че настоящите закони разрешават жалбите да се преглеждат два пъти от еднакъв съд - Върховен административен съд, на разнообразни инстанции. Това, съгласно организациите, води до загуба на време и не е в публичния интерес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР