Приемане на процедурни правила за работата и дейността на Номинационната

...
Приемане на процедурни правила за работата и дейността на Номинационната
Коментари Харесай

ГЕРБ искат правила за работата на комисията, определяща членовете на КПК

Приемане на процедурни правила за работата и активността на Номинационната комисия при установяване на членовете на Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК), оферират от ПГ ГЕРБ-СДС с импортиран от тях план на решение, сочи информация в интернет страницата на Народното събрание. Припомняме, че съгласно последните промени в законодателството в тримесечен период от влизането в действие на Закона за противопоставяне на корупцията Народното събрание следва да избере членовете на новата КПК.

Според предлаганите правила за работа на Номинационната комисия, обвързвана с избора на КПК, първата ще се състои от петима самостоятелни членове - по един член, препоръчан от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правораздаването, омбудсмана и Сметната палата. Членовете на Номинационната комисия, както и членовете на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) би трябвало да дават отговор на условията, написани в Закона за противопоставяне на корупцията, а точно: да са български жител и да нямат друго гражданство; да не са осъждани за закононарушение, да не са лишени от правото да заемат избрана обществена служба, да нямат просрочени обществени отговорности над минималната работна заплата и да не са били членове на управителен или надзорен орган на политическа партия в последните пет години. Сред условията са и през последните пет години да не е бил депутат, член на Европейския парламент, член на Министерския съвет или да не е заемал служба в политическия кабинет на орган на изпълнителната власт.

Срокът за установяване на членове на Номинационната комисия от въпросните органи е до 15 дни от приемане на поканата. След представянето на предложенията, комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията дефинира и афишира на интернет страницата на Народното събрание съставът на Номинационната комисия, като първото ѝ съвещание в период не по-късно от 15 дни от датата на решението. Предвидено е Номинационната комисия да заседава в постройката на Народното събрание и да се подкрепя административно от сътрудниците на Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията.

Предвижда се Номинационната комисия да приема решения с болшинство от гласовете на всички членове на комисията, а членовете да правят асортимент по допустимост на претендентите за КПК. Предвидено е още Номинационната комисия да изготвя и внася пред Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията на Народното събрание, а отчетът следва да съдържа мнение за представянето на претендентите, направено след чуването им, както и целесъобразно оценяване, направено на база умозаключение за: осъществяване на законовите условия, нравствените и професионалните качества на претендентите и тяхната подготовка и опит, характерната подготовка и качества, както и мотивацията им за заемане на съответната служба и концепцията им за работа на антикорупционната комисия.

С други текстове се предлага ред за номиниране на претенденти за членове на Комисията за противопоставяне на корупцията - стимулирани оферти за претенденти за членове могат да се вършат от народни представители или юридически лица с нестопанска цел в социална изгода.

В оферти план на решение за активността на Номинационната комисия е препоръчано седем дни след публикуването на номинациите всеки претендент да подаде пред нея писмена идея за своята работа в КОНПИ. Предвидено е още Номинационната комисия да може да събира спомагателна информация и документи от претендентите на всеки стадий от процедурата по разглеждане на кандидатурите.

Посочва се, че преди инспекцията на професионалните и нравствените качества на претендентите, Номинационната комисия прави инспекция на предоставените документи и декларирани условия за тяхното сходство с условията на закона, измежду които са да имат висше юридическо обучение и добита юридическа дееспособност или висше икономическо обучение. Кандидатите следва да имат седем години юридически стаж или седем години стаж в службите за сигурност и публичния ред; да са минали инспекцията на Комисията за откриване на документи и оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разузнаването на Българската национална войска по отношение на принадлежността на претендента към Държавна сигурност и разузнаването на Българската национална войска.

След приемане на нужната информация, писмените доказателства и след инспекция на законовите условия Номинационната комисия кани на чуване позволените до присъединяване претенденти. Предвиден е и редът на чуването, което следва да се организира рамките на 90 минути. То стартира с показване от претендента на претекстовете му за присъединяване, показване на концепцията за работата му като член на КПК и с отговор на въпросите, постъпили от юридически лица с нестопанска цел в социална изгода.

Определен е и редът, по който да се правят оценка претендентите за КОНПИ. Членовете на Номинационната комисия правят оценка моралните и професионални качества на претендента и неговата подготовка и опит; характерната подготовка, качествата и мотивацията на претендента за длъжността член на КПК; концепцията на претендента. Всяка от трите характерности се прави оценка от всеки член на Номинационната комисия по канара от едно до 10 във прогресивен ред, като едно е най-ниската, а 10 - най-високата оценка.

Предвидено е в 10-дневен период от привършване на чуванията, Номинационната комисия да изготви обстоен и стимулиран отчет за всеки от претендентите и да го внасе за разглеждане от КПК. Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията взима решение дали да организира в допълнение чуване на претендентите. Според предлаганите правила, след разискването и вероятно чуване на претендентите, Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията следва да изготви отчет за процедурата по асортимент на претенденти за членове на комисията, като приложи отчета на Номинационната комисия, след което да ги внесе в Народното събрание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР