Придържането към етикета е от особена важност, особено що се

...
Придържането към етикета е от особена важност, особено що се
Коментари Харесай

Как да подарим и да получим подарък според етикета

Придържането към етикета е от особена значимост, изключително що се касае до професионалните връзки. Следването на избрани правила приказва за жанр на живот, просвета и развита ценностна система. Това е един от вероятните способи да извършите положително усещане, да затвърдите към този момент построени връзки и да създадете и развиете сполучливо нови контакти.

Подаръци сред бизнес сътрудници
Етикетът за поднасяне в този случай изисква подаръкът да е опакован стилно, да е съпроводен с картичка с малко благопожелание и името ви. Ако на събитието има доста посетители, респективно и подаръците ще са доста. Домакинът няма физическата опция да запомни кое от кого е. Картичката ще му помогне както за това, по този начин и с цел да адресира писмените благодарностите, които ще разпрати по-късно.
Поднесете подаръка персонално, изключително в случай че вашата позиция подхожда по сан на неговата. Ако изпращате подаръка по пощата или с куриерска компания, наложително надпишете картичката ръчно и се подпишете. Това показва персоналното ви отношение и ще бъде оценено от отсрещната страна.
Усмивката е изключително значима. Подаръкът се държи в лявата ръка, а дясната се употребява за ръкостискане. Бъдете уверени в ръкостискането. Вялото улавяне и разклащане на дланта приказва за неустойчивост, а това е последното, което бихте желали бизнес сътрудникът ви да мисли за вас.
Предварително си подгответе къса тирада, в случай че желаете в действителност да извършите усещане. Нека е къса, с цел да не отегчавате присъстващите. Нещо изобретателно или блага смешка, в случай че връзките ви са задоволително близки, с цел да си го позволите, са подобаващи. Когато човек получава подарък, нормално е леко обезпокоен. Това малко или доста го прави ням за речите.
Целувка също може да има, тъй като в тази ситуация става дума за служебна такава. Все отново се съобразете с културните особености на страната, в която сте или с етноса на колегата ви. В страните от Близкия изток е безусловно неразрешено да демонстрирате такава непосредственост с дами, прекомерно околните връзки в Китай също не са разрешени.

Подаръци сред сътрудници
В офиса постоянно се честват рождени дни, довеждане докрай, годеж, женитба и други персонални мотиви. Може да подарите личен или общ подарък на празнуващия сътрудник. Изберете кой ще му сервира подаръка, като се съобразите с усета и отношението му с другите. Ако празнуващият има забележим спор с някого, никога не избирайте него за тази активност.
Ако сте началник и би трябвало да направи дарове на подчинените си, авансово подгответе лист с всички имена, с цел да не пропуснете някого. Определете идентична сума и за мъжете, и за дамите. Етикетът не позволява да се подаряват прекомерно персонални дарове. Всички продукти с роля на рекламни сувенири – чаши, писалки, бележници и други, са едно от лесните решения, в случай че не държите на истинската изява. Ако служителят прави личен подарък на шефа си, не би трябвало да избира прекомерно безценен предмет. Това би могло да се разтълкува като подмазване и вместо благоволение от ръководителя, да си спечелите ненавист на сътрудниците. Общият подарък на чиновниците в офиса към шефа би трябвало да е съгласуван с типа на работата, която правите, или с персоналните ползи на индивида. Би било смешно и неудобно да подарите въдица на вегетарианец или първокласна археологическа книга на счетоводител.

Подаръци сред другари и родственици
Размяната на дарове сред близки другари и родственици е по-скоро неофициален акт, по тази причина при него е мъчно да се приказва за етикет. На членовете от фамилията нормално се подаряват движимости, които са потребни. Дори и да не улучите подобаващия подарък, околните сигурно ще проявят схващане. Това не значи, че не би трябвало да внимавате при избора на подарък. Ако подарявате по нещо на цялото семейство, започнете от най-възрастния. С това ще демонстрирате почитание. Най-малкият (предполага се е дете) ще бъде най-заинтригуван от полученото, незабавно ще се заиграе и ще желае да се похвали с придобивката си на всички, по тази причина неговия подарък оставете за най-после.

Какво да вършим, когато получим подарък?
Разбира се, изразявате откровената си признателност. В никакъв случай не използвайте фразата „ Нямаше потребност. ” Проява на неприятен усет е да питате какъв брой коства предметът. Подаръкът, получен от семейство и другари, се разопакова незабавно. Ако това са бонбони, сладкиши или някакво пиво, е редно да почерпите и близките, а не да приберете единствено за персонална консумация.
Служебните дарове се одобряват с изразено удовлетворение и се подреждат настрана. Дори да не ви хареса полученото, никога не би трябвало да го показвате. Бъдете тактични. Изпратете писмени благодарности на бизнес сътрудниците си или най-малко се обадете по телефона на останалите. В Китай е всекидневно домакините авансово да се интересуват какво биха желали да получат гостите им. Не се тормозете да изразите желанията си, като проявявате съответния такт и почитание.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР